Η Ανδρομάχη Χουρδάκη είναι φιλόλογος, ποιήτρια και συγγραφέας. Κυκλοφορούν δύο έργα της από τις Εκδόσεις Ραδάμανθυς. Το θεατρικό έργο "Φεύγουσα" και "Τα σκουλαρίκια της Περσεφόνης - Ποιητικός λόγος". Τα έργα της πατάνε γερά στο έδαφος του αρχαιολογικού χώρου της Ελευσίνας και γίνονται η γέφυρα για τη συνέχεια του ταξιδιού της συγγραφέως και τη σύνδεσή της με την Κρήτη.
 
Η Ανδρομάχη Χουρδάκη στο θεατρικό έργο «Φεύγουσα» αξιοποιεί στοιχεία της μυθολογίας μας, της τελετουργίας των Ελευσινίων μυστηρίων, της Κρητικής Παράδοσης και της Χριστιανικής πίστης. Η δραματουργική σύνθεση με ολωσδιόλου άλλη ιδεολογική σκευή συναντιέται με τα autos sacramentales – θρησκευτικές αλληγορίες για το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας – του Καλντερόν του ισπανικού χρυσού αιώνα. Η Φεύγουσα ως απόγονος του ιερού θήλεος στην υπαρξιακή της περιπέτεια, αντιμετωπίζει τις θλιβερές συνέπειες πανάρχαιου δόλου. Με το σώμα της ταξιδεύουν θεές και θνητές, διασώζοντας ιερά, κομίζοντας γνώση και θέτοντας ερωτήματα. Κι όλα αυτά η συγγραφέας επιλέγει να φανερωθούν στη γενέτειρά της Ελευσίνα και στην πατρική γη της, στη Δυτική Κρήτη, ρίχνοντας στους δύο τόπους το ημίφως του θρύλου κι  αφήνοντας εντέλει ανοιχτούς δρόμους πολλαπλής ερμηνείας για τη μοίρα της Φεύγουσας που αγαπά πάνω απ’ όλα την ελευθερία.

Στο εξώφυλλο έργο (ζωγραφική σε ύφασμα, μπατίκ 2.40 μ. Χ  0,85 μ.) του Χρήστου Χουρδάκη (1959-1992), αρχιτέκτονα, εικαστικού, αδελφού της συγγραφέως.

sasasasa__3_
ffdd
Αφιερωμένο στην ψυχή της γυναίκας είναι το βιβλίο με τίτλο "Τα σκουλαρίκια της Περσεφόνης" Χουρδάκη. Έργα, πεζά και ποιήματα, που επωάζονταν για χρόνια στο δικό της δραματουργικό εργαστήρι, κάπου ανάμεσα στο Καλλίχορον Φρέαρ, τη γη της Ελευσίνας, την Κρήτη και τα Χανιά. «Παλαιά σπορά… καινούργιο θέρος», λοιπόν!

«…Αλλά το μεγάλο της δώρο της Ποίησης είναι η δια του λόγου Αθανασία. Γιατί μπορεί να δώσει ζωή διασώζοντας τη Μνήμη. Μπορεί να μας επισκέπτεται η  συμφορά… Μας αφήνει καταρρακωμένους κι εκεί που νομίζουμε πως χάσαμε ολωσδιόλου τις δυνάμεις μας, ορθώνεται μέσα μας ο Λόγος και τότε έρχεται ένα είδος δικαίωσης, αφού ο δημιουργός με την πένα του έχει τη δύναμη να αναχαιτίσει τις νικητήριες ιαχές οποιασδήποτε αντίδικης Μοίρας, να υπογράψει τελευταίος και να δηλώσει έτσι πως κράτησε αντοχές και δεν άφησε στη λίμνη της Λήθης τους Απόντες του γιατί ο ποιητής δεν είναι ένα αναιμικό ον, αλλά ένας συνεπής αγωνιστής», Ανδρομάχη Χουρδάκη.
Το σκίτσο του εξωφύλλου που με απεικονίζει είναι έργο και δώρημα του αδελφού μου Χρήστου Χουρδάκη αρχιτέκτονα-ζωγράφου (1959-1992). Σχεδιάστηκε εν αγνοία μου και πολύ γρήγορα σε κάποια ώρα μελέτης των φοιτητικών μας χρόνων. Α.Χ.

Ποια είναι η Ανδρομάχη Χουρδάκη

Η Ανδρομάχη Χουρδάκη γεννήθηκε το 1963 στην Ελευσίνα και ζει στην Κίσσαμο Χανίων. Φοίτησε στη Φιλοσοφική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο τμήμα Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας. Μετά την αποφοίτησή της δίδαξε ως φιλόλογος στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και τώρα διδάσκει στην Εκπαίδευση Ενηλίκων, σε σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας. Με «Τα σκουλαρίκια της Περσεφόνης», Εκδόσεις Ραδάμανθυς, το 2018, υλοποίησε την πρώτη παρουσία της στον χώρο της ποίησης. Επίσης αρθρογραφεί για θέματα λογοτεχνίας και ασχολείται με την προώθηση της φιλαναγνωσίας. Το θεατρικό έργο «Φεύγουσα» μαζί με την ποιητική συλλογή «Τα σκουλαρίκια της Περσεφόνης» αποτελούν ένα δίπτυχο αφιέρωμα της συγγραφέως στη γενέτειρά της Ελευσίνα, Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2023, αλλά και στην Κρήσσα καταγωγή της.