Hταν ο κοσμοπολίτης της τέχνης. Με το έργο του έκανε παγκόσμιο το -βαθύτατα- ελληνικό. Ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας (1906-1994) έσπασε την εθνική απομόνωση, έστησε διεθνείς εκθέσεις, έργα του αγοράστηκαν από διάσημους συλλέκτες και μουσεία, απασχόλησε στήλες έγκυρων ξένων εφημερίδων και τελικά το όνομά του προστέθηκε στη Σχολή του Παρισιού ως εκφραστής της ευρωπαϊκής παράδοσης.


Ο Χατζηκυριάκος Γκίκας της Δύσης και της Ανατολής σε μια μνημειώδη έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη

Τώρα, 30 χρόνια από τον θάνατό του, το Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138) διοργανώνει XXL έκθεση αφιερωμένη στο ταξίδι του από τη Δύση στην Ανατολή - πραγματοποιήθηκε το 1958 σε Αμερική, Ιαπωνία, Χονγκ Κονγκ, Ινδία και Νεπάλ.

Στην έκθεση «Γκίκας. Ταξίδι από τη Δύση στην Ανατολή», που φιλοξενείται στον χώρο έως τις 16/2/2025, ανακαλύψαμε πόσο είχε εντρυφήσει ήδη από το 1930 στην κουλτούρα, τη σκέψη, τις θρησκείες της Ανατολής, αναγνωρίζοντας τις ομοιότητες και τους δεσμούς της με τη Δύση.

Το ταξίδι διαρθρώνεται σε δύο ενότητες. Η πρώτη ξεκινά με το μεγάλων διαστάσεων έργο «Πράσινο και ασημί», που παρουσιάστηκε στην πρώτη ατομική του έκθεση στην γκαλερί Ιόλα στη Νέα Υόρκη. Για να ακολουθήσουμε, με τη σειρά μας, τα βήματα του Γκίκα στο συναρπαστικό ταξίδι του στην Αμερική. Η δεύτερη, παράλληλα με την ακολουθία των τόπων, παρουσιάζει τα έργα που φιλοτέχνησε πριν και μετά το 1958, όπου διακρίνονται ξεκάθαρα οι επιρροές του από τις παραδόσεις της Ανατολής.

Όλα ιδωμένα από τις εμπειρίες του. Σχέδια, χειρόγραφα, ταξιδιωτικά φυλλάδια που είδε ο καλλιτέχνης αλλά και έργα ή μνημεία που τον εντυπωσίασαν αποτυπώνονται σε αυτή την ξεχωριστή έκθεση, που οφείλουν να δουν όχι μόνο λάτρεις του αλλά κάθε λογής φιλότεχνοι.