Επτά θεατρικά κάνουν πρεμιέρα από σήμερα και είναι όλα ένα κι ένα: από την ομηρική «Ιλιάδα» και τον «Οιδίποδα Τύραννο» μέχρι τη νέα παιδική παράσταση του Ευγένιου Τριβιζά διά χειρός Κωνσταντίνου Ρήγου. Και από τον «Καρυοθραύστη» με τη θρυλική μουσική του Τσαϊκόφσκι μέχρι την πολυσυζητημένη «Γραμμή του ορίζοντος» του Χρήστου Βακαλόπουλου σε θεατρική εκδοχή.

Θέατρο: Τρεις οι παραστάσεις που κάνουν σήμερα πρεμιέρα

Τρεις είναι οι αποψινές πρεμιέρες, με την καθεμιά από αυτές να αποτελεί υπέροχη επιλογή για το σαββατόβραδο. Αρχής γενομένης από το «Ομήρου Ιλιάς / Ραψωδία Γ΄» στο Θέατρο Nous, όπου ο Γεράσιμος Γεννατάς σε one man show ενσαρκώνει τα πολυάριθμα πρόσωπα του έπους και ερμηνεύει, μαζί με τη Μάρια Φλωράτου, το ηχητικό τοπίο της αφήγησης.

Το δε κλασικό φιλοζωικό έργο για (μικρά και μεγάλα) παιδιά του Ευγένιου Τριβιζά «Ο ταύρος που έπαιζε πίπιζα» παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου και μουσικές συνθέσεις του Δημήτρη Παπαδημητρίου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά - μια σπαρταριστή παραγωγή για όλη την οικογένεια. Όσο για το πασίγνωστο παιδικό παραμύθι του Ε.Τ.Α. Χόφμαν «Ο καρυοθραύστης» στη μουσική του Τσαϊκόφσκι (αφηγείται την ιστορία της Κλάρας, η οποία παίρνει ένα ασυνήθιστο χριστουγεννιάτικο δώρο), ανεβαίνει από την Παιδική Σκηνή της Γιώτας Τζουάνη στο Θέατρο Αυλαία (Πολυχώρος Τεχνών). Ένα ονειρικό ταξίδι γεμάτο εκπλήξεις.

«Τανκ / όλη τη νύχτα εδώ»

Ανήμερα της ιστορικής επετείου του Πολυτεχνείου, στις 17/11, θα παρακολουθήσουμε το έργο «Τank / Όλη τη νύχτα εδώ» σε σκηνοθεσία Μάνου Βαβαδάκη, σε ειδική παράσταση, στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, που αφηγείται τα γεγονότα της εξέγερσης με πρωτότυπο τρόπο και συγκινεί θεατές κάθε ηλικίας. Μουσικά αποσπάσματα, δραματοποίηση μαζί με αφήγηση φανερώνουν πως η προσωπική εμπειρία όταν μεταφέρεται στις μεταγενέστερες γενιές συνθέτει μια πληρέστερη εικόνα της Ιστορίας.

Η κορυφαία δε τραγωδία της ανθρώπινης ενοχής, στην οποία ο βασιλιάς της Θήβας Οιδίποδας τυφλός και ανήμπορος αναζητά τη λύτρωση του θανάτου, ο «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή», ανεβαίνει (από τις 18/11) στο Από Μηχανής Θέατρο. Εδώ ο σκηνοθέτης Θανάσης Σαράντος μαζί με μια δυνατή ομάδα ηθοποιών -ανάμεσά τους η Μάνια Παπαδημητρίου και η Αγγελική Λεμονή σε διπλή διανομή (Ιοκάστη - Τειρεσίας)- αναμετρώνται με το έργο του αρχαίου ελληνικού δράματος, επιχειρώντας να φωτίσουν τις αναλογίες του με το σήμερα.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα το «Φονικό στα σκοτεινά»

Ακόμη, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα το «Φονικό στα σκοτεινά» του Tόρμπεν Μπετς (από τις 18/11 στο «Αγγέλων Βήμα»), σε σκηνοθεσία Αλέξιου Κοτσώρη, μια μεταφυσική ιστορία που θα συναρπάσει: Παραμονή Πρωτοχρονιάς με άθλιο καιρό σε μια απομονωμένη αγροικία κάπου στην Αγγλία. Εκεί καταφεύγουν πέντε άτομα έπειτα από τροχαίο και φιλοξενούνται από την ιδιόρρυθμη ηλικιωμένη ιδιοκτήτρια. Επέστρεφαν από την κηδεία της μητέρας των δύο αδελφών της παρέας και τώρα λόγω κακοκαιρίας παραμένουν εγκλωβισμένα σε αυτό το σπίτι, δίχως να έχουν επικοινωνία με τον έξω κόσμο…

Τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό (που λένε και οι Αγγλοσάξονες), είναι το νέο ανέβασμα για τη «Γραμμή του ορίζοντος» του Χρήστου Βακαλόπουλου, σε σκηνοθεσία του ανερχόμενου σκηνοθέτη Γιώργου Παύλου (από τις 20/11 στο Θέατρο Χώρα). Μια παράσταση που αποδίδει θεατρικά το ομώνυμο μυθιστόρημα, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει φήμη από στόμα σε στόμα. Πρόκειται για σύγχρονο κλασικό έργο, για την ανάγκη μας να πετύχουμε έναν αυτοπροσδιορισμό - ατομικό και συλλογικό.

Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»