Μία από τις εκπλήξεις της φετινής θεατρικής σεζόν αποτελούν 4 παραστάσεις, που δεν παρουσιάζονται από ηθοποιούς, αλλά από… ψυχολόγους, οι οποίοι ανεβαίνουν στο σανίδι υποδυόμενοι τον εαυτό τους. Και επειδή είναι γνωστό ότι μέσω του θεάτρου ξυπνάει το παιδί μέσα μας και η φαντασία, καθώς ενισχύεται η αυτοπεποίθηση, η ενσυναίσθηση και η διασκέδαση, το θέατρο γίνεται ένα ασφαλές και υγιές περιβάλλον εκτόνωσης της συναισθηματικής μας έντασης. Η δυναμική αυτών των παραστάσεων έγκειται σε όλα αυτά, με το κοινό να αναζητάει όλο και περισσότερο τρόπους διασκέδασης που ανακατεύουν το μυαλό του.

μεσα_στο_μυαλο_σου


Μέσα στο μυαλό σου

Τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου ξεκίνησε η παράσταση «Μέσα στο μυαλό σου», όπου ο καθηγητής Ψυχοσεξουαλικής θεραπείας δρ Γιώργος Λάγιος, που είναι και συγγραφέας των δύο best sellers «Eσύ θα σε επέλεγες για γονιό σου;» και «Μέσα στο Μυαλό σου», θα ανέβει στη σκηνή του θεάτρου Αλίκη για να δώσει την ευκαιρία στο κοινό για μία «εξερευνητική περιπλάνηση» στο μυαλό ενός ζευγαριού. Είναι άλλωστε, γνωστό σε όλους το πόσο εύκολο είναι να χάσει κανείς το μυαλό του και κατ' επέκταση τον έλεγχο της ζωής του μέσα σε μία ερωτική σχέση. Ο κ. Λάγιος θα απευθύνει με διάφορες μεθόδους αλληλεπίδρασης κρίσιμα ερωτήματα για τη ζωή και τη «λειτουργία» των ατόμων ως ζευγάρια, χρησιμοποιώντας μία δημιουργική ιδέα. Το κοινό θα παρακολουθήσει ένα θεατρικό σκετς με δύο ηθοποιούς σε σκηνοθεσία Γιώργου Παπαπαύλου, θα ανταλλάξει απόψεις και θα συμμετάσχει ενεργά σε συζήτηση με ερωτήσεις και απαντήσεις. Στη σκηνή θα υπάρχει δράση δύο ηθοποιών, της Ελευθερίας Κοντογεώργη και του Μιχάλη Αρτεμισιάδη, που θα αναπαριστούν μία ιστορία ανάμεσα σε ένα ζευγάρι και ενδέχεται να δώσουν στο κοινό απαντήσεις σε θέματα που δεν κανείς δεν συζητάει ποτέ ανοιχτά, παρουσία του ψυχολόγου. Μερικά από αυτά είναι αν είμαστε σκλάβοι των επιθυμιών μας ή των φόβων μας και γιατί επιλέγουμε λάθος συντρόφους. Η παράσταση θα παίζεται κάθε Δευτέρα στις 20:00 στο θέατρο Αλίκη, ενώ οι θεματικές θα είναι διαφορετικές και θα αλλάζουν συνήθως έπειτα από 2 ή 3 συναντήσεις.



to_paidi_poy_antamosame


Το παιδί που ανταμώσαμε

Για δεύτερη χρονιά θα παρουσιαστεί στις 14 Δεκεμβρίου στο Θέατρο Coronet στο Παγκράτι, η ψυχολογική ομιλία-παράσταση με τίτλο «Το παιδί που ανταμώσαμε», που χτυπά στη φλέβα της ύπαρξής μας. Η παράσταση εστιάζει στο παιδί που ανταμώνουμε όταν νικάμε την ενοχή, τον φόβο και τον πόνο μας. Εκείνο το παιδί που μιλάει για απλότητα, αγάπη, φαντασία, αποδοχή και θάρρος. Ο κλινικός ψυχολόγος Γιάννης Αθανασόπουλος παρουσιάζει μια ομιλία-μοίρασμα, χωρίς να μας μιλήσει για κατηγορίες και όρους. Η παράσταση εναντιώνεται σε κλισέ αυτοβελτίωσης. Δεν μιλά για τους 10 λόγους που μπορεί να έχουμε κατάθλιψη, ούτε για τους 10 τρόπους ώστε να βρούμε τον άνθρωπό μας. Αρνείται το «εσύ φταις» και συγχωρεί το «εγώ φταίω», γίνεται εκείνη η εσωτερική αναζήτηση του ανθρώπου που περνά μέσα από τους τρεις βασικούς του πυρήνες: τον Φόβο, την Ενοχή και τον Πόνο, για να βρεθεί ξανά στην Αγάπη. Η παράσταση δεν επικροτεί το «σκέψου θετικά». Αντιθέτως, μας ταξιδεύει μέσα στις κοινές μας αγωνίες και μας προκαλεί να σκεφτούμε αν αντέχουμε να δούμε έξω και πέρα από το «ΕΓΩ ΞΕΡΩ» και το «ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ», για να καταφέρουμε να κοιτάξουμε κατάματα το σκοτάδι μέσα μας και γύρω μας.

Ο Δήμιος του φθόνου

Στο Studio Μαυρομιχάλη, στα Εξάρχεια, κάθε Κυριακή παρουσιάζεται η παράσταση «Ο Δήμιος του φθόνου», βασιζόμενη στο ομώνυμο βιβλίο του ψυχαναλυτή Σταύρου Χαραλαμπίδη, η οποία επιχειρεί να φωτίσει το ερώτημα «Γιατί φθονούμε τόσο αυτό που θαυμάζουμε;». Τέσσερις ασθενείς, με 4 διαφορετικές αλλά και συμπληρωματικές ιστορίες, μας ταξιδεύουν στο άβατο του ψυχισμού, εκεί όπου ο θαυμασμός μπλέκεται με το μίσος ή και την ανάγκη καταστροφής του αντικειμένου. Τέσσερις ανθρώπινες συναντήσεις και μια φαντασίωση. Τέσσερις περιπτώσεις ασθενών και ένας ψυχαναλυτής βρίσκονται, πλησιάζονται και χάνονται μέσα στον λαβύρινθο του θεραπευτικού δωματίου. Το ψυχαναλυτικά φαντασιακό παντρεύεται με τη σκηνοθετική μαεστρία και δραματουργική επεξεργασία του Martin Scharnhorst. Το τελικό συν-δημιούργημα αποδίδεται από μια ομάδα εξαιρετικά ταλαντούχων ηθοποιών. Κάθε θεατρική παράσταση θα σχολιάζεται από ψυχαναλυτές, ψυχαναλυτικούς ψυχοθεραπευτές, ομαδικούς θεραπευτές του Ινστιτούτου Σχεσιακής και Ομαδικής Ψυχοθεραπείας, καθώς και άλλων φορέων, για μια ώρα σε ανοιχτή συζήτηση με το κοινό. Παίζουν οι ηθοποιοί Ειρήνη Αμπουμόγλι, Μαριλένα Καβάζη, Φανή Λύκου, Στέφανι Ιωάννου, Στράτος Σωπύλης, Πάνος Τσαλιγόπουλος.

3906817


Φως και σκοτάδι

Ωστόσο, μόλις πριν από λίγες μέρες, στις 20 Νοεμβρίου, το κοινό είχε την ευκαιρία να κάνει ένα βιωματικό ταξίδι με τον ψυχολόγο-ψυχοθεραπευτή Μάνο Χατζημαλωνά στο Christmas Theater. Ήταν ένα Stand Up Therapy με τίτλο «Σκοτάδι και φως», όπου μέσα από αληθινές ιστορίες, βιωματική διάδραση και χιούμορ ανακαλύπτουμε πώς το Φώς και το Σκοτάδι συνυπάρχουν στη ζωή μας, παρέχοντας νόημα, και πώς μπορούμε να τα αποδεχτούμε και να αξιοποιήσουμε για τη δική μας ψυχική ανθεκτικότητα.