Γνωστοί ψυχοθεραπευτές ανεβαίνουν στο σανίδι: Οι τέσσερις παραστάσεις που κάνουν ψυχοθεραπεία στους θεατές
Θεατρική έκπληξη στη σκηνή
Η ανάγκη του κόσμου για σύνδεση με θέματα που απασχολούν έντονα τη ζωή τους ωθεί γνωστούς και επιτυχημένους ψυχολόγους να ανέβουν στη σκηνή και να δώσουν απαντήσεις μέσω της θεατρικής τέχνης
Μία από τις εκπλήξεις της φετινής θεατρικής σεζόν αποτελούν 4 παραστάσεις, που δεν παρουσιάζονται από ηθοποιούς, αλλά από… ψυχολόγους, οι οποίοι ανεβαίνουν στο σανίδι υποδυόμενοι τον εαυτό τους. Και επειδή είναι γνωστό ότι μέσω του θεάτρου ξυπνάει το παιδί μέσα μας και η φαντασία, καθώς ενισχύεται η αυτοπεποίθηση, η ενσυναίσθηση και η διασκέδαση, το θέατρο γίνεται ένα ασφαλές και υγιές περιβάλλον εκτόνωσης της συναισθηματικής μας έντασης. Η δυναμική αυτών των παραστάσεων έγκειται σε όλα αυτά, με το κοινό να αναζητάει όλο και περισσότερο τρόπους διασκέδασης που ανακατεύουν το μυαλό του.
Για δεύτερη χρονιά θα παρουσιαστεί στις 14 Δεκεμβρίου στο Θέατρο Coronet στο Παγκράτι, η ψυχολογική ομιλία-παράσταση με τίτλο «Το παιδί που ανταμώσαμε», που χτυπά στη φλέβα της ύπαρξής μας. Η παράσταση εστιάζει στο παιδί που ανταμώνουμε όταν νικάμε την ενοχή, τον φόβο και τον πόνο μας. Εκείνο το παιδί που μιλάει για απλότητα, αγάπη, φαντασία, αποδοχή και θάρρος. Ο κλινικός ψυχολόγος Γιάννης Αθανασόπουλος παρουσιάζει μια ομιλία-μοίρασμα, χωρίς να μας μιλήσει για κατηγορίες και όρους. Η παράσταση εναντιώνεται σε κλισέ αυτοβελτίωσης. Δεν μιλά για τους 10 λόγους που μπορεί να έχουμε κατάθλιψη, ούτε για τους 10 τρόπους ώστε να βρούμε τον άνθρωπό μας. Αρνείται το «εσύ φταις» και συγχωρεί το «εγώ φταίω», γίνεται εκείνη η εσωτερική αναζήτηση του ανθρώπου που περνά μέσα από τους τρεις βασικούς του πυρήνες: τον Φόβο, την Ενοχή και τον Πόνο, για να βρεθεί ξανά στην Αγάπη. Η παράσταση δεν επικροτεί το «σκέψου θετικά». Αντιθέτως, μας ταξιδεύει μέσα στις κοινές μας αγωνίες και μας προκαλεί να σκεφτούμε αν αντέχουμε να δούμε έξω και πέρα από το «ΕΓΩ ΞΕΡΩ» και το «ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ», για να καταφέρουμε να κοιτάξουμε κατάματα το σκοτάδι μέσα μας και γύρω μας.
Ωστόσο, μόλις πριν από λίγες μέρες, στις 20 Νοεμβρίου, το κοινό είχε την ευκαιρία να κάνει ένα βιωματικό ταξίδι με τον ψυχολόγο-ψυχοθεραπευτή Μάνο Χατζημαλωνά στο Christmas Theater. Ήταν ένα Stand Up Therapy με τίτλο «Σκοτάδι και φως», όπου μέσα από αληθινές ιστορίες, βιωματική διάδραση και χιούμορ ανακαλύπτουμε πώς το Φώς και το Σκοτάδι συνυπάρχουν στη ζωή μας, παρέχοντας νόημα, και πώς μπορούμε να τα αποδεχτούμε και να αξιοποιήσουμε για τη δική μας ψυχική ανθεκτικότητα.