Σε «λίφτινγκ» υποδομών στη Γόρτυνα προχωράει γοργά το υπουργείο Πολιτισμού, αναβαθμίζοντας ουσιαστικά την εμπειρία των επισκεπτών σε μία από τις πλέον σημαντικές αρχαίες πόλεις της χώρας μας.

Και δεν μιλάμε εν προκειμένω για απλές, για βασικές επεμβάσεις συντήρησης, αλλά για ουσιαστική ανάδειξη και βελτίωση των υποδομών στον ούτως ή άλλως εντυπωσιακό αρχαιολογικό χώρο.

Πρόκειται για ένα μεγαλεπήβολο, φιλόδοξο πρότζεκτ, συνολικού προϋπολογισμού 2.500.000 ευρώ, που αφορά και την καθολική προσβασιμότητα των ΑμεΑ στα μνημεία της Γόρτυνας.

Το έργο ουσιαστικά έχει να κάνει με τον εξολοκλήρου εξωραϊσμό και τη λειτουργικότητα του επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου και του Μεγάλου Θεάτρου της Αρχαίας Γόρτυνας.

Λίνα Μενδώνη για αρχαιολογικό χώρο Γόρτυνας: Αποτελεί έναν εξαιρετικά σημαντικό μνημειακό χώρο

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη: «Αποτελεί έναν εξαιρετικά σημαντικό μνημειακό χώρο, στον οποίον διασώζονται αρχιτεκτονικά κατάλοιπα μιας σπουδαίας αρχαίας πόλης. Σε στενή συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, με τις δρομολογούμενες επεμβάσεις για τη βελτίωση των διαδρομών, της προσβασιμότητας και της αναβάθμισης του αρχαιολογικού χώρου και της αντιπλημμυρικής θωράκισής του, σε συνδυασμό και με τις εργασίες αποκάλυψης και αποκατάστασης του Μεγάλου Θεάτρου, που είναι σε εξέλιξη, το υπουργείο Πολιτισμού υλοποιεί τον ολιστικό σχεδιασμό, που υπηρετεί την αύξηση της επισκεψιμότητας στον αρχαιολογικό χώρο της Γόρτυνας».

Αμέσως μετά έσπευσε να εξηγήσει ότι «με την ένταξη του χώρου στις Πολιτιστικές Διαδρομές της Κρήτης, μαζί και με τη μελλοντική αξιοποίηση του Θεάτρου, για καλλιτεχνικές εκδηλώσεις υψηλών προδιαγραφών, δημιουργούμε έναν ελκυστικό πολιτιστικό προορισμό».

Η αρχαία πόλη της Γόρτυνας βρίσκεται 45 χλμ. νότια του Ηρακλείου. Η πόλη άνθησε στην Κλασική, Ελληνιστική και Ρωμαϊκή εποχή, ενώ έφτασε να διαθέτει τρεις αγορές, δύο υδραγωγεία, κρήνες, στάδιο, θέρμες, ναούς.

Από τα σημαντικότερα κτήρια ήταν το Πραιτώριο, το Ωδείο, ο Ναός του Απόλλωνα, η Ακρόπολη και το Μεγάλο Θέατρο, καλύπτοντας μία έκταση 4.000 στρεμμάτων - γεγονός που εξηγεί το έντονο ενδιαφέρον που αυτή η σπουδαία πόλη επιφυλάσσει για τους επισκέπτες, αποκαλύπτοντας πολλά από τα μυστικά της καθημερινότητας των κατοίκων της κατά την κλασική αρχαιότητα.

Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα σχετικά με το πότε θα παραδοθεί/ολοκληρωθεί το πλάνο και έτσι κατ’ επέκταση θα ανοίξει την αγκαλιά του στο κοινό, έπονται μελέτες. Προσεχώς θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τι μέλλει γενέσθαι με κάθε λεπτομέρεια.

Προς το παρόν, μένουμε στις φωτορεαλιστικές απεικονίσεις, που προοιωνίζουν μια νέα, μια κουκλίστικη μελλοντικά Γόρτυνα, που εύκολα θα αποτελέσει μια ακόμα μεγάλη ατραξιόν του Ηρακλείου Κρήτης.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»