Ένας νέος, απίστευτος πολυχώρος μουσείων, εκδηλώσεων και παραστάσεων δημιουργείται, ένα έργο-κόσμημα για την Αθήνα, ένα πραγματικό hub πολιτισμού. Όλα αυτά προχωρούν άμεσα από το υπουργείο Πολιτισμού, με μια ποικιλότροπη χρήση του πρώην εργοστασίου Τσαούσογλου, που θα περνάει από την αξιοποίηση των 10 κτιρίων που βρίσκονται σε έκταση-φιλέτο 27 στρεμμάτων στην Πειραιώς 260. Το μπάτζετ σε αυτή τη φάση -όμως μιλάμε μόνο για το σύνολο των μελετών- είναι 1.000.000 ευρώ και καλύπτεται εξ ολοκλήρου από την Τράπεζα Πειραιώς. Σε δεύτερη φάση υλοποίησης η χρηματοδότηση θα ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Όπως επισήμανε χθες η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, «προφανώς το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τους εκεί χώρους του με μια ορθολογικότερη κατανομή, ενώ παράλληλα θα στεγαστεί σε επιπλέον χώρο και η διοίκηση. Οι θεατρικές σκηνές θα αποκατασταθούν, ώστε να μπορούν να ικανοποιούν τη σύγχρονη λειτουργία. Στον Οργανισμό Ανάπτυξης και Διαχείρισης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ) έχει ήδη παραχωρηθεί το κτίριο Α για τις δραστηριότητές του και συγχρόνως θα αναλάβει ο οργανισμός τη διαμόρφωση αναψυκτηρίου, εστιατορίου και πωλητηρίου».


Η ανάδειξη της Πειραιώς 260 σε πολυχώρο πολιτισμού: Η ποικιλότροπη χρήση του πρώην εργοστασίου Τσαούσογλου

Το ενδιαφέρον όμως βρίσκεται και στις περαιτέρω χρήσεις που ήδη δρομολογεί το αρχιτεκτονικό γραφείο Κοκκίνου - Κούρκουλα, που υπογράφει το σύνολο των μελετών. Έτσι, στα υπόλοιπα κτίρια θα στεγαστούν το Θεατρικό Μουσείο, το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγιαννάκη, καθώς και το Μουσείο Ιστορίας της Ελληνικής Ενδυμασίας του Λυκείου Ελληνίδων.

«Οι πολύτιμες συλλογές του Θεατρικού Μουσείου αγοράστηκαν το 2021 από το υπουργείο Πολιτισμού. Πρόκειται για την πλουσιότερη συλλογή θεατρικού υλικού στην Ελλάδα, η οποία περιλαμβάνει προσωπικά αντικείμενα προσωπικοτήτων του θεάτρου, σκηνογραφικές και ενδυματολογικές μακέτες, σχέδια θεατρικών κοστουμιών και κοστούμια, σκηνικά αντικείμενα και εξαρτήματα, θεατρικές εκδόσεις και ανέκδοτα θεατρικά έργα ή χειρόγραφα, ελληνικές και ξένες θεατρολογικές εκδόσεις. Το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων, που δημιουργήθηκε το 1978, όταν ο Φοίβος Ανωγιαννάκης δώρισε τη μοναδική συλλογή του στο ελληνικό Δημόσιο, αποτελούμενη από 1.200 ελληνικά λαϊκά μουσικά όργανα, στεγάζεται σε ένα αρχοντικό στην Πλάκα απέναντι από τους Αέρηδες. Το μουσείο θα διατηρήσει την ιστορική του έδρα, αλλά οι συλλογές του και οι δράσεις του θα αποκτήσουν πλέον χώρο ανάλογο της ποιότητας και της δυναμικής του. Όσο για το Λύκειο Ελληνίδων, δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Το 1988 εγκαινίασε το Μουσείο Ελληνικής Ενδυμασίας, το οποίο περιλαμβάνει στις συλλογές του περισσότερα από 25.000 αντικείμενα, κυρίως αυθεντικές φορεσιές και κοσμήματα από όλο τον ελληνικό χώρο», πρόσθεσε η κ. Μενδώνη.

proin_ergostasio_tsaousoglou_prinkaimeta


Υπεραξία

Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι αυτές οι χρήσεις έρχονται να προσδώσουν στην περιοχή μια υπεραξία και να δημιουργήσουν έναν νέο άξονα πολιτισμού, που θα περιλαμβάνει φυσικά και το Μουσείο Μπενάκη επί της Πειραιώς. Τα περισσότερα από τα κτίρια του Βιομηχανικού Συγκροτήματος Τσαούσογλου έχουν χαρακτηριστεί μνημεία, ως βασικά στοιχεία της αρχιτεκτονικής και της βιομηχανικής φυσιογνωμίας της οδού Πειραιώς, στις αρχές του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα, ενώ παρουσιάζουν σημαντικό κοινωνικό και τεχνολογικό ενδιαφέρον.

Από το 2006 κάποια χρησιμοποιούνται ως θεατρικοί χώροι από το Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου, ενώ προβλέπεται λειτουργία και εργαστηρίων παραγωγής πιστών αντιγράφων και γλυπτοθήκης-μοντέλο θήκης, επισκέψιμων από το κοινό, όπως και χώροι πωλητηρίου, αναψυκτηρίου και αποθηκών.

Σήμερα δρομολογούνται η αποκατάσταση και η συνολική επανάχρηση του βιομηχανικού χώρου για πολιτιστικές χρήσεις, με αναμενόμενο αποτέλεσμα την αναβάθμιση του πολιτιστικού περιβάλλοντος της περιοχής, του Δήμου Νίκαιας-Αγίου Ιωάννη Ρέντη, με την ανάδειξη των παλαιών βιομηχανικών πυρήνων.