Συνέντευξη Τύπου δόθηκε σήμερα στο αμφιθέατρο του ΥΠΠΟγια την παρουσίαση της περιοδικής έκθεσης «Πρίγκιπες της Πύλου. Θησαυροί της Εποχής του Χαλκού από τη Μεσσηνία», που διοργανώνεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.
Αφορμή για τη διοργάνωση της έκθεσης στάθηκε η ανάγκη να παρουσιαστούν στο ευρύ κοινό, όπως και στο εξωτερικό, ορισμένα από τα περίπου 1.400 μοναδικά και πολύτιμα κτερίσματα που συνόδευαν την ταφή ενός νεαρού άνδρα, ηλικίας 30-35 ετών, σε λακκοειδή τάφο περί το 1450 π.Χ. Η ανακάλυψη του τάφου προκάλεσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, λόγω της ανέπαφης κατάστασής του και εξαιρετικής σημασίας των ευρημάτων του που ήρθαν στο φως.
«Η έκθεση "Πρίγκιπες της Πύλου" αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για το κοινό να γνωρίσει, από κοντά, θησαυρούς της Εποχής του Χαλκού, που αποκαλύπτουν πτυχές της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ζωής της Μυκηναϊκής περιόδου. Η μεσσηνιακή γη, όπως και ολόκληρη η Ελλάδα, συνεχίζει να μας επιφυλάσσει απρόσμενες αρχαιολογικές ανακαλύψεις, γεγονός που επιβεβαιώνει τον αστείρευτο πλούτο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Το Υπουργείο Πολιτισμού έχει αναπτύξει και υλοποιεί ένα συγκροτημένο σχέδιο για την ανάδειξη του Μυκηναϊκού Πολιτισμού, όπως συμβαίνει και με τον Κυκλαδικό Πολιτισμό. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιούνται σημαντικά έργα στην περιοχή της Μεσσηνίας, όπως η ανάδειξη του Παλατιού του Νέστορα, των Θολωτών Τάφων, αλλά και η αποκατάσταση και επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου.
Η παρουσίαση της έκθεσης, στη συνέχεια στο Μουσείο Γκετί, στο Λος Άντζελες, εντάσσεται στη στρατηγική εξωστρέφειας του ελληνικού πολιτισμού, η οποία υλοποιείται συστηματικά από το Υπουργείο Πολιτισμού. Οι δράσεις αυτές δεν είναι μεμονωμένες. Αποτελούν μέρος ενός συνολικού σχεδιασμού που προωθεί τη διατήρηση, την ανάδειξη και τη διεθνή προβολή της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς.
Το Υπουργείο Πολιτισμού παραμένει προσηλωμένο στην υλοποίηση αυτών των στρατηγικών επιλογών, που ενισχύουν την πολιτιστική ταυτότητα της χώρας μας και προβάλλουν παγκοσμίως την ιστορική της κληρονομιά. Η διοργάνωση της συγκεκριμένης έκθεσης εξυπηρετεί αυτές τις δύο πολιτικές: Την προβολή του Μυκηναϊκού Πολιτισμού εν συνόλω και την προβολή και εξωστρέφεια του ελληνικού πολιτισμού, εκτός συνόρων».