Η έκθεση "Ζωή εκ Θανάτου" του Δημήτρη Πανταζή εγκανιάζεται σήμερα στην Γκαλερί Έρση
Όσα αποκαλύπτει ο καλλιτέχνης
Ο καλλιτέχνης Δημήτρης Πανταζής με αφορμή τη νέα ατομική του έκθεση που εγκαινιάζεται σήμερα Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου στην Γκαλερί Έρση μιλάει στο iapogevmatini.gr
![ekthesi-antazis1](https://s.parapolitika.gr/images/1130x667/jpg/files/2025-02-13/ekthesi-antazis1.jpg)
Η τέχνη του Δημήτρη Πανταζή αποτελεί ένα μοναδικό φαινόμενο που γεφυρώνει την αλχημεία, τον μυστικισμό και τη σύγχρονη επιστήμη. Με έργα που ισορροπούν ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον, ο Πανταζής ερευνά τις σκοτεινές γωνιές της ανθρώπινης εμπειρίας, αναδεικνύοντας έννοιες όπως το άμορφο, το αποκειμένο, και την εσωτερική μεταμόρφωση. Το έργο του «Αποκείμενο», με την αινιγματική χορογραφία «παγωμένου αίματος», αντλεί έμπνευση από την Abject Art και κλονίζει την παραδοσιακή αισθητική αντίληψη.
Ο καλλιτέχνης συνδέει το παρελθόν της συλλογής του Sir Hans Sloane με το σύγχρονο εικαστικό διάλογο, όπου η ύλη αποκτά μεταφυσικές προεκτάσεις. Στο έργο του «Αστρικό Σώμα», ο Πανταζής ανιχνεύει τη σύνδεση του ανθρώπου με τη σοφία και τη φώτιση, ενώ τοποθετεί τη ψυχή στο επίκεντρο μιας μεταφυσικής αναζήτησης. Μέσα από την επίκληση φαινομένων όπως η αύρα και η εκτοπλασματική ενέργεια, η τέχνη του επαναδιαπραγματεύεται τη σχέση του θεατή με την πραγματικότητα, αναδύοντας νέες διαστάσεις χώρου και χρόνου. Η παράθεση επιστημονικών αναφορών και μεταφυσικών εννοιών κορυφώνεται στο έργο «Μετά την Επίπεδη Γραμμή». Εδώ, ο θάνατος απεικονίζεται ως μία διαδικασία με διαλείψεις ζωής και θανάτου, αντλώντας στοιχεία από ιατρικές μελέτες και φιλοσοφικές προσεγγίσεις. Το έργο αναμοχλεύει υπαρξιακά ερωτήματα, ενώ παράλληλα αποτυπώνει τη διαρκή σύγκρουση του ανθρώπου με τη θνητότητά του.
![vaftistikos-thanatos](https://s.parapolitika.gr/images/w516/jpg/files/2025-02-13/vaftistikos-thanatos.jpg)
Οι γεωμετρικές φόρμες και τα συμβολικά μοτίβα, όπως οι κύκλοι και οι σταυροί, επαναλαμβάνονται σε έργα όπως η «Τελευταία Γέννα», όπου το τέλος της ζωής αποκτά υπαρξιακή σημασία. Μέσα από τη ζωολογία, τη βιολογία και την αρχαία μυστικιστική σκέψη, ο Πανταζής προσκαλεί τον θεατή σε έναν εσωτερικό διάλογο για την ουσία της ύπαρξης. Η τέχνη του συνδέεται άμεσα με τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις και τις επιστημονικές προοπτικές. Το φως, ως αιτία και μέσο δημιουργίας, αποκτά μια σχεδόν κοσμική υπόσταση, όπως περιγράφει ο Robert A. Sobieszek. Μέσα από ψυχεδελικές εμπειρίες, επιστημονικές θεωρίες και την ίδια την τέχνη της φωτογραφίας, ο Πανταζής επανακαθορίζει το τι σημαίνει δημιουργία, προκαλώντας ταυτόχρονα συγκίνηση και δέος.
Η έκθεση του Πανταζή λειτουργεί ως ένας καθρέφτης της εποχής μας. Αναδεικνύει την τεχνολογική πρόοδο και την επιστημονική γνώση, ενώ ταυτόχρονα αγγίζει τις αρχέγονες πτυχές της ανθρώπινης συνείδησης. Στον κόσμο που παρουσιάζει, οι διαστάσεις της τέχνης, της επιστήμης και της φιλοσοφίας διασταυρώνονται, δημιουργώντας έναν διάλογο για το μέλλον της ανθρώπινης δημιουργικότητας. Η αμφιθυμία, ο θαυμασμός και η αμηχανία που προκαλεί το έργο του Πανταζή είναι η απόδειξη της δύναμης της τέχνης του να ανατρέπει, να αφυπνίζει και να εμπνέει.
![oi-myges](https://s.parapolitika.gr/images/w516/jpg/files/2025-02-13/oi-myges.jpg)
«Το αναπόφευκτο του θανάτου, το εφήμερο της ζωής και η καλλιέργεια της ψυχής»
Με αφορμή την ατομική έκθεσή του με τίτλο «Ζωή εκ Θανάτου» που εγκαινιάζεται σήμερα Πέμπτη 13-2-2025 στην Γκαλερί Έρση, ο Δημήτρης Πανταζής μιλάει στο iapogevmatini.gr και μας εξηγεί τη θεματολογία και τα μηνύματα των έργων του:
-Τι πραγματεύεται η νέα σου δουλειά;
Σε αυτή την ενότητα των εννέα έργων, που δεν περιορίζεται μονάχα στη ζωγραφική, επιδίωξα να μελετήσω και εν τέλη να ενσωματώσω στα θέματά μου πνευματικά σύμβολα, σχήματα και αριθμούς που αναφέρονται στο δίπολο Ζωής / Θανάτου. Προέκταση αυτών αποτελούν τα πλαίσιά τους φτιαγμένα από υλικά όπως ο επιχρυσωμένος καθρέπτης, η ανοξείδωτη λαμαρίνα, το οπλισμένο σκυρόδερμα και τα φυσικά πετρώματα (μάρμαρο, χαλαζίας και γρανίτης).
-Υπαρξιακά θέματα;
Μερικά από αυτά είναι η πίστη σε μια Υπέρτατη Αρχή και η «αναγέννηση» της ανθρώπινης ύπαρξης στο όνομα Αυτής, η πεποίθηση στη μεταθανάτια επανενσάρκωση της ψυχής, το δώρο της ζωής από (γέννηση), προς (επιστροφή) και μέσω του θανάτου (μεταμόσχευση) και τέλος η έννοια του Αποκειμένου με αναφορά στους φιλοσόφους Ζωρζ Μπατάιγ και Τζούλια Κρίστεβα.
-Αντικατοπτρίζονται στα έργα σου μηνύματα για την εποχή μας...
Θεωρώ πως τα έργα τούτα αποτελούν σύγχρονα παραδείγματα memento mori σχολιάζοντας το αναπόφευκτο του θανάτου και το εφήμερο της ζωής, στρέφοντας όμως την ίδια στιγμή την προσοχή μας προς την καλλιέργεια της ψυχής. Έχω την άποψη πως αξίες όπως η αγάπη, η χαρά, η ειρήνη, η υπομονή, η καλοσύνη, η πίστη, η πραότητα, η αυτοκυριαρχία και η ευγένεια είναι ο σωστός οδηγός.
-Γιατί "Ζωή εκ Θανάτου";
Σε συμφωνία με τη κα Κάλια Αιδίνη δεν ήταν επιδίωξή μας να δώσουμε έμφαση στο προφανές του θανάτου δίχως μνεία στην αξία της ζωής. Έτσι, ενώ σε γενικές γραμμές κυριαρχεί ο θάνατος και η σήψη ξεπηδά, σαν από ανάγκη των ίδιων των έργων, το αίσθημα της ελπίδας.
INFO
Επιμέλεια εισαγωγικού κειμένου: Θανάσης Μουτσόπουλος
Επιμέλεια έκθεσης: Νάσια Καλαμάκη
Εγκαίνια: 13.02.25, 18.30-22.30
Διάρκεια: 13.02.25-1.03.25
Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 11.30-15.00 & 17.30-20.30, Σάββατο 11.30-15.00
Γκαλερί Έρση
Κλεομένους 4, Αθηνα, 10675
Τηλ.: 210 7220231
![ekthesi-pantazis__2_](https://s.parapolitika.gr/images/w516/jpg/files/2025-02-13/ekthesi-pantazis__2_.jpg)
![ekthesi-pantazis__3_](https://s.parapolitika.gr/images/w516/jpg/files/2025-02-13/ekthesi-pantazis__3_.jpg)
![ekthesi-pantazis__4_](https://s.parapolitika.gr/images/w516/jpg/files/2025-02-13/ekthesi-pantazis__4_.jpg)
![ekthesi-pantazis__5_](https://s.parapolitika.gr/images/w516/jpg/files/2025-02-13/ekthesi-pantazis__5_.jpg)
![ekthesi-pantazis__1_](https://s.parapolitika.gr/images/w516/jpg/files/2025-02-13/ekthesi-pantazis__1_.jpg)