Η νέα κυκλοφορία του βιβλίου με τίτλο "Γιάλτα - Το τίμημα της ειρήνης" του S.M Plokny από τις εκδόσεις Πατάκη έρχεται να φωτίσει τη συνάντηση κορυφής που είχε πραγματοποιηθεί στη Γιάλτα του 1945.

Στις οκτώ ημέρες που πέρασαν τον Φεβρουάριο του 1945 στη Γιάλτα ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο Φράνκλιν Ντ. Ρούσβελτ, ο Ιωσήφ Στάλιν και οι αντιπροσωπείες τους –μια συνάντηση κορυφής εν καιρώ πολέμου, με τον κοινό εχθρό να μην έχει ακόμη ηττηθεί και με τη νίκη να είναι κοντά, αλλά να μην έχει ακόμα επιτευχθεί–, ποια ήταν τελικά τα επιτεύγματά τους;

Οδήγησε η Συμφωνία της Γιάλτας στον Ψυχρό Πόλεμο;

Μήπως ο ασθενής Ρούσβελτ έδωσε υπερβολικά πολλά στον Στάλιν;

patakis_gialta


Ογδόντα χρόνια από τoν Φεβρουάριο που διαμόρφωσε τον μεταπολεμικό κόσμο, το βιβλίο-ορόσημο ενός από τους σημαντικότερους ιστορικούς της εποχής μας και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, S.M. Plokhy, το οποίο αντλεί υλικό από μέχρι πρότινος απόρρητα σοβιετικά έγγραφα, παρουσιάζει ίσως την πιο επίμαχη και παρεξηγημένη συνάντηση κορυφής της σύγχρονης εποχής διαχωρίζοντας τον μύθο από την πραγματικότητα, σε μια διεξοδικη όσο και συναρπαστική αφήγηση που καταδεικνύει ότι η Γιάλτα ήταν κάθε άλλο παρά η διπλωματική ήττα της Δύσης που τόσο συχνά περιγράφει η ψυχροπολεμική φιλολογία.

«“Μετά από ένα καλό δείπνο με τη συνήθη οινοκατάνυξη” έγραψε ο Μπόλεν στα απομνημονεύματά του “πήρα το θάρρος να πω στον Πρωθυπουργό ότι η συμβιβαστική πρότασή μας μου θύμιζε τον Νότιο ιδιοκτήτη φυτείας που ρώτησε τον νέγρο αν του άρεσε το ουίσκι που του είχε χαρίσει για τα Χριστούγεννα. Ο νέγρος απάντησε ότι ήταν το τέλειο, και ο αφέντης τον ρώτησε τι εννοούσε. Ο νέγρος απάντησε ότι, αν το ουίσκι ήταν καλύτερο, ο αφέντης δε θα του το είχε δώσει, ενώ, αν ήταν χειρότερο, δε θα μπορούσε να το πιει”.

Ο “νέγρος” του Μπόλεν ήταν οι μικρότερες χώρες»…


S.M. Plokhy, Γιάλτα. Το τίμημα της ειρήνης
(μτφρ. Πέτρος Γεωργίου, εκδ. Πατάκη)