Η Κατερίνα Παπουτσάκη υποδέχεται φέτος στη Μουσική Σκηνή Σφίγγα, τον Ody icons και στήνουν μαζί, για τις Παρασκευές 21 Φεβρουαρίου και 14, 21, 28 Μαρτίου, μια μουσική συνάντηση με όχημά τους τα πιο ωραία και πιο χορευτικά ελληνικά τραγούδια.

Η ίδια μιλώντας το Σάββατο στο ένθετο SECRET της εφημερίδας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ αποκαλύπτει τι ήταν αυτό που την ώθησε να ανέβει στο πάλκο πριν μερικά χρόνια και πόσο αυτό την απελευθερώνει μπροστά στο κοινό.

event_33269

Ποια τραγούδια ερμηνεύετε στις μουσικές βραδιές στη Σφίγγα;

Είναι ένα μουσικό ταξίδι σε διάφορες εποχές, σε διάφορες δεκαετίες και σε διάφορα είδη μουσικής. Ο στόχος μας είναι να περάσουμε όλοι ωραία, να χορέψουμε και να διασκεδάσουμε. Μαζί με τον Ody Icons που είναι ένας πολύ καλός μου φίλος θα τραγουδήσουμε πολλά, από Τζένη Βάνου, Μοσχολιού, Νταλάρα, Μαργαρίτη και πολλά ακόμα. Τώρα κάνουμε πρόβες, αλλά έχει βγει ένα πολύ δυναμικό πρόγραμμα.

Από πότε ξεκίνησατε να τραγουδάτε;

Γενικώς κάνω μαθήματα μουσικής από πολύ μικρή. Ασχολούμαι με τη μουσική εδώ και πολλά χρόνια. Πάντα με ενδιέφερε να τραγουδάω. Από 19 ετών έκανα στο ωδείο Παγκρατίου κλασικό τραγούδι και μετά συνέχισα μαθήματα με διάφορους δασκάλους. Και ως ηθοποιός πάντα έκανα μιούζικαλ στο θέατρο, γιατί ήταν ένας τρόπος να συνδυάζω την υποκριτική με το τραγούδι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν ήθελα και παλιώτερα να ασχοληθώ και πιο ενεργά. Απλώς επειδή υπήρχε παλιότερα ένας σκεπτικισμός για τους ηθοποιούς που αποφάσιζαν να τραγουδούν, δεν το τολμούσα. Φοβόμουν μην μου πεις κάποιος γιατί τραγουδώ, αφού είμαι ηθοποιός. Κυρίως φοβόμουν τους δημοσιογράφους, που πιο παλιά δεν ήταν πολύ καλοί μαζί μου. Εννοώ την εποχή που ήταν επιθετικοί μαζί μου λόγω του ρόλου της Αλίκης Βουγιουκλάκη που είχα ενσαρκώσει πριν κάποια χρόνια. Ήμουν πολύ διστακτική στο ανοίξω τα φτερά μου. Οπότε κάπως περιοριζόταν η δυναμική του τραγουδιού για μένα. Τώρα με τους δημοσιογράφους δεν έχω παράπονο, με έχουν αγκαλιάσει.

Τι σας πλήγωνε τότε;

Με πλήγωνε ότι παραποιούσαν αυτό που είμαι. Δημιουργούσαν μια ψευδαίσθηση. Ήταν μια περίοδος αρκετά δύσκολη, με έκριναν πολύ αυστηρά. Αλλά αυτά πέρασαν.

Και πότε ξεπεράσατε αυτόν τον δισταγμό;

Σιγά – σιγά έγινε. Τραγουδούσα στα μιούζικαλ, έκανα κάποιες guest εμφανίσεις τραγουδώντας, ερμήνευσα κάποια τραγούδια τίτλων σε σήριαλ και ταινίες (Τα καλύτερα μας χρόνια, Έτερον ήμισι). Μετά κάναμε συναυλίες σε όλη την Ελλάδα με την Ορχήστρα «Μίκης Θεοδαράκης». Στη συνέχεια ήρθαν στα χέρια μου κάποια τραγούδια και ξεκίνησα να το βλέπω πιο ζεστά και έτσι αποφάσισα να κάνω τη δική μου απόπειρα να βγάλω κάποια singles. Έγινα πρώτα με τη «Σκλάβα», μετά η «Πεταλούδα», η «Καλοκαιρία», το «Λουλουδάκι» και τώρα είμαι σε αναζήτηση για καινούρια. Για μένα όλο αυτό είναι μια ωραία ενασχόληση και κάτι που με ενδιαφέρει πολύ σε ένα πλαίσιο που με εκπροσωπεί.


Τι συμβαίνει πάνω στη σκηνή όταν τραγουδάτε;

Όταν τραγουδάω μου αρέσει πάρα πολύ το γεγονός ότι δεν είμαι ρόλος, αλλά είναι εγώ. Και αυτό σε κάποιες φάσεις είναι και δύσκολο, γιατί δεν είσαι κρυμμένος πίσω από ένα ρόλο, είσαι ο εαυτός σου που τραγουδάει. Είναι μια ιδιαίτερη εμπειρία, χρειάστηκα χρόνο για να το συνηθίσω. Και δεν ξέρω αν ακόμα το έχω συνηθίσει. Με το τραγούδι μοιράζομαι με το κοινό την αμεσότητα. Το απολαμβάνω. Βέβαια μέχρι να ξεκινήσω έχω μια συστολή και μια αγωνία του τύπου «συγγνώμη που τραγουδάω και σας τρώω τον χρόνο», αλλά το ξεπερνάω μετά. Είναι ση φύση μου αυτό το απολογητικό ύφος.

Έχετε πει ότι θέλατε από 2 χρονών να γίνετε ηθοποιός; Πως το είχατε καταλάβει από τόσο μικρή;

Δεν ξέρω. Πάντα το είχα στο μυαλό μου. Όταν τελείωσα το σχολείο πήγα στο εργαστήριο του Βασίλη Διαμαντόπουλου για να διαπιστώσω αν κάνω για αυτήν τη δουλειά. Ο κ. Διαμαντόπουλος ήταν για μένα πολύ σημαντικός δάσκαλος. Είχαμε πολύ στενή σχέση. Με καθόρισε. Με σημάδεψε.

Στη δουλειά σας έχετε αντιμετωπίσει κάποιο είδος σεξισμού ή λεκτική ή σωματική κακοποίηση;

Ναι μου έχει συμβεί. Και κυρίως λεκτική βία. Το αντιμετώπισα με δυναμισμό. Ζορίστηκα βέβαια, αλλά το αντιμετώπισα.

Η ψυχοθεραπεία που κάνατε για χρόνια σε τι σας έχει βοηθήσει;

Από πολύ νέα ξεκίνησα να κάνω διάφορα πράγματα σχετικά με αυτό. Είχα μια ανάγκη να μάθω τις λειτουργίες μου και να τις βελτιώνω. Για μένα είναι πολύ σημαντικό να ψάχνεις και να βελτιώνεις τον εαυτό σου. Η ψυχοθεραπεία με έχει βοηθήσει πολύ.


Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2025