Σαλίνα Γαβαλά: Κυκλοφόρησε το τραγούδι που κόπηκε από τον εθνικό τελικό της Eurovision - "Θα μάθω ν’ αγαπώ"
Οι φαινομενικές αδυναμίες γίνονται δύναμη
«Ο Μπάμπης Στόκας δεν ξέρω αν γράφοντας το τραγούδι είχε στο μυαλό του να μου το χαρίσει, σίγουρα όμως δεν είχε στο μυαλό του τον διαγωνισμό της Eurovision. Αυτό ήταν δική μου ιδέα», αναφέρει η Σαλίνα Γαβαλά
Η Σαλίνα Γαβαλά είναι μια καλλιτέχνιδα που έχει καταφέρει να ξεχωρίσει σε πολλούς τομείς της τέχνης, με το πάθος της για την έκφραση και τη δημιουργία να είναι αδιάκοπο. Γεννημένη στο Λονδίνο, μεγαλωμένη στην Κύπρο και σήμερα ζώντας στην Αθήνα, η Σαλίνα Γαβαλά έχει καταφέρει να συνδυάσει την υποκριτική, τη μουσική και τη συγγραφή, φέρνοντας τη μοναδική της πινελιά σε κάθε έργο που αναλαμβάνει.
Από τις τηλεοπτικές σειρές και τα θεατρικά έργα μέχρι τη μουσική σκηνή, η Σαλίνα Γαβαλά έχει συνεργαστεί με σπουδαίους καλλιτέχνες και έχει αφήσει το στίγμα της σε κάθε της εμφάνιση. Πρόσφατα μάλιστα κυκλοφόρησε και το τραγούδι της «Θα μάθω ν’ αγαπώ», που με αυτό πέρασε στην 12άδα του εθνικού τελικού της Εurovision 2025 αλλά αποκλείστηκε μια μέρα πριν την ανακοίνωση, λόγω διαρροής του τίτλου. Ένα τραγούδι που έχει συζητηθεί και έχει προκαλέσει θετικές αντιδράσεις, υπογραμμίζοντας τη δύναμη της διαφορετικότητας και της ενότητας, και που υπογράφει ο Μπάμπης Στόκας ενώ συμμετέχει και ο ράπερ Tsiak ο οποίος υπογράφει τον rap στίχο.
Η Σαλίνα Γαβαλά μίλησε στο parapolitika.gr και τον Γιάννη Ξυνόπουλο, και μα έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα την καλλιτέχνιδα πίσω από την ερμηνεία και να μάθουμε πώς καταφέρνει να ενώνει όλες τις τέχνες με την προσωπική της φιλοσοφία και τις εμπειρίες της. Ας δούμε την καλλιτεχνική της πορεία, τις συνεργασίες και τα όνειρα για το μέλλον.
Η καριέρα σου έχει διανύσει πολλά διαφορετικά μονοπάτια, από τη μουσική και την τηλεόραση μέχρι το θέατρο και τη συγγραφή. Ποιο είναι το κοινό στοιχείο που ενώνει όλα αυτά τα πεδία για σένα;
«Όλα αυτά τα πεδία τα αντιμετωπίζω σαν ένα ταξίδι. Αυτό που αλλάζει είναι η διαδρομή. Κάποτε ταξιδεύω σε λεωφόρους με διόδια, άλλες φορές επιλέγω τον επαρχιακό δρόμο. Ο προορισμός είναι πάντα ίδιος.. Η τέχνη»
Πες μας λίγα λόγια για το τραγούδι σου «Θα μάθω ν’ αγαπώ». Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης για το τραγούδι και ποιο μήνυμα ήθελες να περάσεις στο κοινό;
«Ο Μπάμπης Στόκας δεν ξέρω αν γράφοντας το τραγούδι είχε στο μυαλό του να μου το χαρίσει, σίγουρα όμως δεν είχε στο μυαλό του τον διαγωνισμό της Eurovision. Αυτό ήταν δική μου ιδέα. Ήταν ένα τραγούδι που αγάπησα και ήθελα το μήνυμα του να ακουστεί σε όσο τον δυνατόν περισσότερο κόσμο. Έτσι σκέφτηκα να το καταθέσω στον διαγωνισμό. Το μήνυμα της αγάπης για τον εαυτό μας, της αποδοχής και του σεβασμού είναι αυτό που πραγματεύονται και τα θεατρικά μου έργα που γράφω και ανεβάζω εδώ και αρκετά χρόνια, πριν καν ακόμα η αυτοβελτίωση γίνει μόδα, που καλώς έγινε. Στην καλλιτεχνική μας παρέα προστέθηκε και ο Tsiak ο οποίος ετοίμαζε τότε ένα δίσκο με αντίστοιχα μηνύματα, και έτσι πιστεύω πως ήταν συμπαντικό να συναντηθούμε όλοι μαζί».
Στο βίντεο κλιπ του «Θα μάθω ν’ αγαπώ», έχεις συνεργαστεί με άτομα που αναδεικνύουν τη διαφορετικότητα. Πώς νιώθεις για τον ρόλο που έχεις παίξει στη δημιουργία αυτού του ισχυρού μηνύματος αποδοχής και ενότητας;
«Το μήνυμα του τραγουδιού είναι να μάθεις ν’ αγαπάς αυτό που είσαι, γιατί τότε οι φαινομενικές αδυναμίες γίνονται δύναμη. Θέλαμε λοιπόν αντίστοιχα και το κλιπ να αγκαλιάζει και να ενσωματώνει όλα τα άτομα στο κοινωνικό σύνολο, εξαλείφοντας κάθε μορφή αποκλεισμού ή διάκρισης.
Έτσι λοιπόν συμμετέχουν οι: Didi Aφροδίτη, ηθοποιός και Plus Size Model που εμπνέει αυτοπεποίθηση. Η drag queen Nasty Hiloudaki, που φωτίζει τη δύναμη της ταυτότητας. Ο Γιώργος Χριστάκης, χορευτής σε αναπηρικό αμαξίδιο, χορογράφος και ιδρυτής της ομάδας Dagipoli, που μαζί με την παρτενέρ του Έλλη Μπογιάκη μας υπενθυμίζει ότι ο χορός δεν γνωρίζει όρια. Ο μικρός Δημήτρης Γαροφάλλου, ένα σύμβολο αγνότητας και ελπίδας.
Είμαι περήφανη για το αποτέλεσμα και που μπορώ μέσω της μουσικής και της τέχνης μου να ενώνω και να εστιάζω στο φως ειδικά σε εποχές που μοιάζουν σκοτεινές»
Η συνεργασία σου με τον Μπάμπη Στόκα ήταν καθοριστική για τη συμμετοχή σου στον εθνικό τελικό της Eurovision. Ποιες ήταν οι προκλήσεις και οι συγκινήσεις που βιώνεις σε αυτή την εμπειρία;
«Είχα στα χέρια μου ένα μεγάλο όπλο, το όνομα του Μπάμπη Στόκα. Μόνο που από ένα λάθος εκπυρσοκρότησε στα χέρια μου. Ευτυχώς δεν «τραυματίστηκα» αλλά βγήκα πιο δυνατή μέσα απ’ αυτή την ιστορία. Μιλάω φυσικά για τον αποκλεισμό από τον εθνικό τελικό της Eurovision 2025 λόγω της διαρροής του τίτλου. Όλο αυτό ήταν από μόνο του μια πρόκληση. Το γεγονός όμως ότι το τραγούδι πέρασε στην δωδεκάδα, ξεχώρισε και αγαπήθηκε, χωρίς καν να χρειαστεί να διαγωνιστούμε, είναι νίκη και για μένα και για το τραγούδι μας».
Έχεις συνεργαστεί με πολλούς καλλιτέχνες. Ποια από αυτές τις συνεργασίες σου άφησε την πιο έντονη προσωπική εντύπωση και γιατί;
«Είναι κι οι συνεργασίες σαν τις ερωτικές σχέσεις. Συνήθως η πιο πρόσφατη είναι και η πιο έντονη. Εκτός αν σε έχει σημαδέψει ένας μεγάλος έρωτας στο παρελθόν. Εμένα δεν με σημάδεψε κάποια συνεργασία τόσο έντονα. Κάθε μια από αυτές έβαλαν ένα λιθαράκι στο μονοπάτι μου. Όμως έμαθα να τρέχω και να ανοίγω δρόμους, όταν βρήκα τον εαυτό μου και πίστεψα στις δυνάμεις μου».
Το 2014 κυκλοφόρησες την ποιητική συλλογή «Ηδονές οδύνες». Πόσο κοντά είναι η συγγραφή στην καρδιά σου και πώς το συγγραφικό έργο συνδυάζεται με τη μουσική και το θέατρο στην καλλιτεχνική σου πορεία;
«Από τότε που με θυμάμαι γράφω κείμενα, ποιήματα, στίχους. Η συγγραφή είναι από τα δυνατά μου στοιχεία, αυτό άλλωστε μου λέγανε και οι δάσκαλοι στο σχολείο. Ότι βλέπουν στο πρόσωπο μου ένα μελλοντικό συγγραφέα.
Η πρόκληση είναι να χαράζω αχαρτογράφητα μονοπάτια, όπου μπορούν να συνυπάρξουν τα κείμενα μου που θέτουν πάντα υπαρξιακά ζητήματα, με αγαπημένα μου τραγούδια τα οποία λειτουργούν σαν μονόλογος, την ποίηση και την τεχνολογία στο θέατρο. Όλα αυτά με έναν διαφορετικό τρόπο που κατορθώνει να μιλήσει κατευθείαν στην ψυχή του θεατή, ακριβώς όπως λειτουργεί και η ψυχοδραματική πρακτική. Το ψυχόδραμα είναι μία θεραπεία δράσης που φέρνει το άτομο μπροστά στις πραγματικές εμπειρίες της ζωής και που τελικά θεραπεύουν».
Πώς αισθάνεσαι όταν βλέπεις νέες γενιές καλλιτεχνών να επηρεάζονται από το έργο σου, είτε στη μουσική είτε στο θέατρο;
«Είναι μεγάλη επιτυχία να βλέπω ότι ανοίγω δρόμους. Το να βρίσκει μιμητές το έργο μου με κάνει περήφανη».
Από την εμπειρία σου ως coach στο «X-Factor», στην ομάδα του Θεοφάνους και του Στόκα την επόμενη χρονιά, ποια είναι τα πιο σημαντικά μαθήματα που πήρες και θα ήθελες να μοιραστείς με νέους καλλιτέχνες που ξεκινούν τώρα την καριέρα τους;
«Δεν έχω συμβουλές ειδικά όταν οι εποχές αλλάζουν και μαζί τους και οι κανόνες . Τα πρώτα talent show αποτελούσαν ένα βήμα για ένα πιο γρήγορο δρόμο. Τώρα δεν ξέρω πια αν θα το πρότεινα σε καινούργιους καλλιτέχνες, αφού είναι απλά μια ωραία εμπειρία που εξασφαλίζει μόνο μια πρόσκαιρη φήμη. Χρειάζεται συνέπεια, αλήθεια κι επιμονή. Ειδικά αν πορεύεσαι ανεξάρτητα από εταιρείες και με γνώμονα την τέχνη και όχι την ματαιοδοξία».
Η συμμετοχή σου σε παραστάσεις όπως η «Όμορφη πόλη» και το «Πάρτι γενεθλίων» φέρνει μια νέα διάσταση στην καλλιτεχνική σκηνή. Τι σημαίνει για σένα η συνεχής εξερεύνηση νέων μορφών τέχνης;
«Είναι αυτό που με κάνει να νιώθω δημιουργική. Αυτό που ομορφαίνει τον κόσμο μου και με αναγεννά. Στην "Όμορφη Πόλη" εκτός από την χαρά και την συγκίνηση να είμαι στο Ηρώδειο και να ερμηνεύω αγαπημένα μου τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, συνειδητοποίησα ακόμα μια φορά τη δύναμη της τέχνη και την ικανότητα της να ενώνει τον κόσμο Ειδικά με τραγούδια όπως το "Είμαστε δυο, είμαστε τρεις".
Οι δικές μου παραστάσεις και κείμενα από την άλλη (τα "Όνειρα Γλυκά» και το "Πάρτυ Γενεθλίων") έχουν κι αυτές στόχο την αυτογνωσία, την γενναιότητα της συγχώρεσης και της αγάπης. Έχουν στόχο να γίνουμε καλύτερη εκδοχή μας και με έχουν βοηθήσει να αγαπήσω τον εαυτό μου, να αγκαλιάσω την αθωότητα που κουβαλάει το παιδί μέσα μου και να βρω τη σοφία ενός πιο ώριμου εαυτού, που ξέρει πως να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις. Η τέχνη έχει χρέος να αλλάζει τα κακώς κείμενα. Κι εμείς σαν καλλιτέχνες να ρίχνουμε φως».
Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια στη μουσική και το θέατρο; Μπορείς να μας αποκαλύψεις κάτι που ετοιμάζεις για το μέλλον;
«Καινούργια τραγούδια, το πρώτο μου μυθιστόρημα που κυκλοφορεί τον Απρίλιο, και μια καινούργια παράσταση που ετοιμάζω. Παράλληλα συνεχίζω το μουσικό μου ταξίδι με τον Βαγγέλη Γερμανό με τον οποίο θα εμφανιστούμε 4 Απριλίου στο "Caja de Musica". Ενώ solo εμφανίζομαι και πάλι στην "Απανεμια" 27/2 με το μουσικό ντουέτο, "Εξάγραμμο"».