H Ειρήνη Γκόγκουα στα Παραπολιτικά: "Η ακουστική περιγραφή των έργων ήταν πρωτόγνωρη", είπε για την έκθεση ζωγραφικής "Ο ήχος των έργων - ΖωγραφΗχώ"
Έργα με χρώματα, και μουσική
Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η έκθεση «Ο ήχος των έργων» της εικαστικού Ειρήνης Γκόγκουα και των 19 καταξιωμένων συνθετών στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων - Δείτε φωτογραφίες και βίντεο
Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η έκθεση «Ο ήχος των έργων» της εικαστικού Ειρήνης Γκόγκουα και των 19 καταξιωμένων συνθετών που φιλοξένησε το Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, μουσικά θέματα αποκλειστικά για τα έργα της εικαστικού συνέθεσαν οι Θανάσης Βασιλόπουλος, Κωνσταντίνος Θαλασσοχώρης, Θέμης Καραμουρατίδης, Βασίλης Κατσαρός, Σταμάτης Κραουνάκης, Γιάννης Μηλιώκας, Αδριανός Νόνης, Γιάννης Νόνης, Γιώργης Ξυλούρης Καντρής, Σπύρος Τσάρας, Γιώργος Χατζηνάσιος, Κώστας Χατζής, Aoris, Iakovos Gogua, Ingie, George Kachinsky, George Kallis, Roni Iron, 1000mods.
Η δίγλωσση αυτή ταυτόχρονη μετάφραση της τέχνης, από εικαστικές δημιουργίες σε μουσικές συνθέσεις και το αντίστροφο, μάγεψε τους επισκέπτες της έκθεσης καθώς η προσέλευση ήταν πολλή μεγάλη ξεπερνώντας ακόμα και τις προσδοκίες των συμμετεχόντων καλλιτεχνών.
Στα εγκαίνια αλλά και καθόλη τη διάρκεια της έκθεσης το παρών έδωσαν αρκετές προσωπικότητες του καλλιτεχνικού χώρου και όχι μόνο. Μάλιστα η εικαστικός συμπεριέλαβε τη μέρα αυτή και σχετικό δρώμενο με την perfomer Έρση Λαδάκη που πλαισίωσε κινησιολογικά τα έργα.
Η εικαστικός καθώς και οι συνθέτες συμφώνησαν ώστε όλα τα έσοδα του ιδιαίτερου καταλόγου - παρουσίασης της έκθεσης να προσφερθούν ως ενίσχυση στο Φιλανθρωπικό Σωματείο «Αμυμώνη» που είναι ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Προβλήματα Όρασης και Πρόσθετες Αναπηρίες με στόχο την ενδυνάμωση του σπουδαίου και καίριου έργου που παρέχουν.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι κανείς από τους καλλιτέχνες (συνθέτες και εικαστικός) δεν έλαβαν κάποιο έσοδο καθώς η είσοδος ήταν ελεύθερη στο κοινό και όπως προαναφέρθηκε τα χρήματα από την αγορά του καταλόγου της έκθεσης δόθηκαν στο ανωτέρω σωματείο. Επίσης, τα έργα για όσο συνεχίζεται η έκθεση εντός και εκτός Ελλάδας δεν διατίθενται προς πώληση.
Αξίζει να αναφερθεί ότι σχολεία από όλη την Ελλάδα, ενδεικτικά αναφέρουμε από τη Μυτιλήνη μέχρι την Ηγουμενίτσα, επισκέφθηκαν την έκθεση και συζήτησαν με την εικαστικό που τους ξενάγησε στην έκθεση. Μάλιστα κάποιοι μαθητές εξ αυτών έπαιξαν πιάνο, τραγούδησαν, άλλα σχολεία ήρθανε με μουσικά σύνολα και εργασίες. Μία μαθήτρια από το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης έγραψε σύνθεση για ένα από τα έργα της έκθεσης! Η εικαστικός σημείωσε για αυτή την επαφή με τα παιδιά «Στις μέρες μας είναι πολύ δύσκολο να κάνεις εντύπωση στα παιδιά. Το γεγονός ότι αρκετοί μαθητές ζήτησαν από τους καθηγητές να μείνουν λίγο παραπάνω –καθώς ο χρόνος της επίσκεψης είναι περιορισμένος- και είδαν τους πίνακες 2 και 3 φορές είναι πολύ σημαντικό για μένα. Σε συνδυασμό με την άποψή μου πως τα παιδιά είναι αυστηροί κριτές, εμένα σαν καλλιτέχνιδα, όλο αυτό με έκανε να αισθανθώ γεμάτη».
Καθοριστικό ρόλο στην πραγματοποίηση και φιλοξενία της πρωτότυπης αυτής έκθεσης είχε ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) που με την πολύτιμη στήριξή του και φροντίδα των ανθρώπων του η παρουσίαση του project στον ιστορικό χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου «Μελίνα» ήταν απολύτως λειτουργική.
Οι κριτικές που απέσπασε η έκθεση ήταν ενθουσιώδεις και επαινετικές τόσο ως προς τα έργα όσο και ως προς τις συνθέσεις καθώς και στο αρμονικό ταίριασμα αυτών. Το εγχείρημα ΖωγραφΗχώ χαρακτηρίστηκε με τους όρους «εμπειρία», «διακτινισμός της τέχνης», «κινητοποίηση των αισθήσεων» κα. Μάλιστα πολύς κόσμος και σχολεία εκδήλωσαν την επιθυμία να πάρει παράταση στη διάρκειά της. Η εικαστικός ανακοίνωσε ότι η έκθεση πρόκειται να ταξιδέψει και σε άλλα μέρη της χώρας μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα ώστε να επικοινωνηθεί με όσο περισσότερο κόσμο γίνεται και να βιώσει τα κοινό το αποτέλεσμα της «συναισθησίας».