Μαρία Αναματερού στα Παραπολιτικά: "Στης μουσικής τον χάρτη δεν υπάρχουν σύνορα"
"Η μούσα τραγουδά προς τιμήν της οικουμένης"
Η ερμηνεύτρια Μαρία Αναματερού παρουσιάζει τη μουσική παράσταση "Μια Νύχτα, Μια Γιορτή" στον "Σταυρό του Νότου Club" το Σάββατο 29 Μαρτίου 2025 - "Η παραδοσιακή μουσική περνάει μια αναγέννηση τα τελευταία χρόνια"
Η Μαρία Αναματερού, με καταγωγή από την Απείρανθο της Νάξου, έχει διαγράψει μια μακρά πορεία στον χώρο του ελληνικού τραγουδιού. Ξεκίνησε την επαγγελματική της ενασχόληση με τη μουσική σε ηλικία δεκαεπτά ετών και από τότε έχει συνεργαστεί με εξέχουσες προσωπικότητες.
Ενδεικτικά, έχει συνεργαστεί δισκογραφικά και επί σκηνής με τους: Χρήστο Λεοντή, Γιώργο Νταλάρα, Λουδοβίκο των Ανωγείων, Θοδωρή Κοτονιά, Βασίλη Καζούλη, Αντώνη Μιτζέλο, Βασίλη Λέκκα, Λιζέτα Καλημέρη, Μιχάλη Κουμπιό, Παντελή Θαλασσινό, Μπάμπη Τσέρτο, Χάικ Γιαζιτζιάν, Χρήστο Παπαδόπουλο και πολλούς ακόμα.
Δισκογραφικά, πέρα από τις αναρίθμητες και ξεχωριστές συμμετοχές της, έχει κυκλοφορήσει τρία προσωπικά άλμπουμ, ενώ σύντομα θα κυκλοφορήσει το επόμενο «Όπου αγαπάς και όπου γης», σε ενορχηστρώσεις του Θεολόγου Μιχελλή, σταθερού συνεργάτη της, μουσικού επιμελητή του σχήματος και συνεμπνευστή του εγχειρήματος. Τα προηγούμενα προσωπικά της άλμπουμ είναι «Στο ξωβέργι της ζωής» και «Τα τιμαλφή».
Το προσωπικό της ύφος, ερμηνευτικά, κινείται ανάμεσα στο λόγιο τραγούδι, την παράδοση και τις μουσικές του κόσμου. Οι παραστάσεις της χαρακτηρίζονται από την ιδιαίτερη ένωση διαφορετικών ειδών, υφών και ήχων, καθώς και από τις πρόζες που συχνά υπογράφει η ίδια και οι οποίες ενσωματώνονται δραματουργικά στα τραγούδια.
Για τη Μαρία Αναματερού, στη μουσική δεν υπάρχουν σύνορα, καθώς τραγουδά προς τιμήν της οικουμένης.
Πώς βλέπεις την εξέλιξη της παραδοσιακής μουσικής τα τελευταία χρόνια;
«Η παραδοσιακή μουσική περνάει μια αναγέννηση τα τελευταία χρόνια. Πολλοί νέοι καλλιτέχνες στρέφονται σε αυτήν για να βρουν το παρελθόν και τις καταβολές τους, κατανοώντας βαθιά την ουσία και την αλήθεια της λαϊκής μας μουσικής. Ίσως ο σύγχρονος τρόπος ζωής, σε συνδυασμό με όλα τα σκοτεινά σημεία των καιρών μας, δημιουργεί μια ανάγκη για φως και επαφή με τις ρίζες μας. Προσωπικά, πιστεύω ότι η παραδοσιακή μουσική έχει πάντα κάτι νέο να προσφέρει, αν την εξερευνήσεις και τη φέρεις στο σήμερα με σεβασμό στις βάσεις της. Είναι μια διαρκής πρόκληση, αλλά ταυτόχρονα και μία ευκαιρία για να αναδείξουμε τη διαχρονική αξία της».
Ποιους καλλιτέχνες ή συνεργάτες θα σε συνοδεύουν επί σκηνής στο μουσικό σου ταξίδι;
«Θα έχω τη χαρά να συνεργαστώ με εξαιρετικούς μουσικούς που είναι και φίλοι μου. Ο καθένας από αυτούς φέρνει κάτι μοναδικό στη σκηνή -ένα κράμα εμπειρίας, δεξιοτεχνίας και έμπνευσης- και αυτός ο συνδυασμός δημιουργεί μια μαγική ατμόσφαιρα. Συγκεκριμένα, θα με συνοδεύσουν οι: Βιολί - μουσική επιμέλεια: Θεολόγος Μιχελλής, Κιθάρα: Αλέξανδρος Καψοκαβάδης, Λαούτο: Δημήτρης Βαρελόπουλος, Κανονάκι: Στέφανος Δορμπαράκης, Κρουστά: Simone Mongelli, Κοντραμπάσο: Γιάννης Πλαγιανάκος».
Πιστεύεις πως ο καλλιτέχνης πρέπει να σχολιάζει μέσω της τέχνης του την επικαιρότητα ή είναι καλύτερο να παραμένει αποστασιοποιημένος;
«Ο καλλιτέχνης είναι, κατά κάποιον τρόπο, καθρέφτης της κοινωνίας του. Αλλά πιστεύω ότι κάθε καλλιτέχνης πρέπει να ακολουθεί την προσωπική του αλήθεια και να εκφράζεται με αυθεντικότητα. Κάποιοι καλλιτέχνες επιλέγουν να σχολιάζουν την επικαιρότητα και να εμπνέονται από τα γεγονότα που συμβαίνουν γύρω τους, ενώ άλλοι προτιμούν να δημιουργούν ένα πιο συναισθηματικό ή αφαιρετικό έργο. Προσωπικά, πιστεύω ότι η τέχνη έχει τη δύναμη να σχολιάσει χωρίς να είναι άμεσα πολιτική ή κοινωνική. Μπορείς να αναδείξεις θέματα με μια πιο λεπτή και έμμεση προσέγγιση, προσφέροντας στους θεατές την ευκαιρία να αναλογιστούν».
Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια και πώς βλέπεις την καριέρα σου τα επόμενα χρόνια; Έχεις σκοπό να πειραματιστείς με νέο μουσικό ύφος ή να εξερευνήσεις άλλες δημιουργικές πλευρές;
«Πάντα προσπαθώ να εξελίσσομαι και να πειραματίζομαι. Στο μέλλον θα ήθελα να ασχοληθώ με νέα μουσικά ρεύματα και ίσως να συνεργαστώ με άλλους καλλιτέχνες από διαφορετικούς χώρους. Η μουσική είναι ένας κόσμος που συνεχώς εξελίσσεται, και εγώ θέλω να εξελίσσομαι μαζί της. Το μότο μου είναι πλέον γνωστό: "Στης μουσικής το χάρτη δεν υπάρχουν σύνορα, καθώς η μούσα τραγουδά προς τιμήν της οικουμένης"».