Τον συγκλονιστικό ρόλο της Ιζαμπέλα στο έργο «Μαζί» του Ισπανού Φάμπιο Μάρρα ερμηνεύει φέτος στο θέατρο Altera Pars η Μίνα Χειμώνα σε σκηνοθεσία Πέτρου Νάκου.

Πρόκειται για ένα θρυλικό έργο που έχει περιοδεύσει σε δεκάδες πόλεις της Ευρώπης από το 2015 που γράφτηκε, ενώ είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται στη χώρα μας. Η ιστορία έχει να κάνει με μια μητέρα που ζει μια λιτή και ήρεμη ζωή με το μοναχογιό της, ο οποίος είναι ένας άνθρωπος με νοητική αναπηρία. Η ζωή τους κυλά ήρεμα μέχρι που επιστρέφει στο σπίτι μετά από 10 χρόνια απουσίας η κόρης της οικογένειας.


mazi1

Η Μίνα Χειμώνα μιλάει στο Secret



Η Μίνα χειμώνα μιλώντας στο Secret της εφημερίδας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ μας εισάγει στον κόσμο του «Μαζί» και μας εξηγεί γιατί το έργο αγγίζει τόσο βαθιά το κοινό.


Πώς αποφασίσατε να ανεβάσετε τη συγκεκριμένη παράσταση που ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα;


Το θέατρο Altera Pars διανύει πλέον τον εικοστό τέταρτο χρόνο λειτουργίας. Από νωρίς διαμορφώνεται το προφίλ του Θεάτρου, που ορίζεται από τις επιλογές ρεπερτορίου. Εστιάζει στο κοινωνικο-πολιτικό θέατρο και θέτει προβληματισμούς. Κυρίως ανεβαίνουν σύγχρονα άπαιχτα έργα της παγκόσμιας δραματουργίας, αλλά και κλασικά κείμενα, που αντιμετωπίζονται με σύγχρονη οπτική, ώστε να αφορούν τον σημερινό θεατή, δίνοντας έμφαση στην επικαιρότητά τους. Στο πλαίσιο αυτής της αναζήτησης καταλήξαμε στην επιλογή του έργου ΜΑΖΙ του Φάμπιο Μάρρα, ένα έργο σύγχρονο, φρέσκο, τρυφερό, ανθρώπινο και αληθινό εκτυλίσσεται γύρω από την κανονικότητα, θέτοντας σε πρώτο πλάνο ένα άτομο με νοητική αναπηρία. Διερευνά τις άρρητες επιθυμίες του, την πολυπλοκότητα των συναισθημάτων του, τη δυσκολία επικοινωνίας με το περιβάλλον του και τις αναπόφευκτες συγκρούσεις στις οποίες οδηγούνται όλοι όσοι σχετίζονται μαζί του.

Το κεντρικό θέμα του έργου αφορά τη νοητική υστέρηση ενός μέλους της οικογένειας. Πώς το αντιμετωπίζει η ίδια η οικογένεια και η κοινωνία;


Πρόκειται για μια δυνατή, ανθρώπινη ιστορία με συναισθηματική ένταση και αμεσότητα, που θέτει βασικά ερωτήματα και μας προσκαλεί να αναλογιστούμε και ν’ απαντήσουμε: Υπάρχουν ζωές που δεν αξίζει να ζήσει κανείς και ποιος μπορεί να αποφασίσει γι’ αυτό; Τι σημαίνει φυσιολογικός και ποιος θέτει τους κανόνες για το φυσιολογικό; Τι είναι αγάπη; Ποια είναι η αξία της αυτοθυσίας σε μια κοινωνία με περιχαρακωμένα «εγώ»; Μπορεί μια οικογένεια να διαχειριστεί και να αντιμετωπίσει μεμονωμένα ανάλογης μορφής περιπτώσεις χωρίς κοινωνική υποστήριξη; Με ποιους τρόπους μπορεί να υπάρξει ουσιαστική συμπερίληψη ατόμων με αναπηρία στις κοινωνίες;

Ποιο είναι το μήνυμα του έργου;


Το «Μαζί» δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του φεστιβάλ Avignon Off 2015, όπου και έκανε πρεμιέρα με τον τίτλο “Ensemble”. Παρουσιάστηκε ξανά στο Φεστιβάλ του 2016 και κατόπιν περιόδευσε σε πολλές πόλεις της Ευρώπης μέχρι το 2018 αλλά και στην Κορέα, ενώ απέσπασε δυο υποψηφιότητες για τα βραβεία Moliere. Μεταφράστηκε στα ισπανικά, τσέχικα, γερμανικά, ιταλικά και βουλγαρικά και ελληνικά. Στην Ελλάδα παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε μετάφραση της Μαρίας Χατζηεμμανουήλ και σκηνοθεσία του Πέτρου Νάκου, στο θέατρο Altera Pars. Είχαμε την τιμή να παραβρίσκεται στην πρεμιέρα του έργου ο ίδιος ο συγγραφέας που επέλεξε να έρθει να παρακολουθήσει την παράσταση στη χώρα μας. Μετά το πέρας της παράστασης έγινε εκτενής συζήτηση με τους συντελεστές, δημοσιογράφους και θεατές, όπου με συγκίνηση εξέφρασε την άποψή του ως προς την σκηνοθετική οπτική και την αισθητική της παράστασης και εν γένει για το καλλιτεχνικό της αποτέλεσμα. Στοιχεία που όπως ανέφερε αναδεικνύουν με λιτότητα αλλά συγχρόνως με ποιότητα και βάθος το θέμα, τους προβληματισμούς και τα διλήμματα που θέτει το ίδιο το έργο. Ένα έργο απλό αλλά τόσο σύνθετο ως προς το θέμα του και απαιτητικό ως προς τις ερμηνείες. Υπάρχει ήδη μεγάλη ανταπόκριση και αποδοχή από κοινό και κριτικούς οι οποίοι συγκινούνται, ευαισθητοποιούνται και έρχονται αντιμέτωποι με ένα θέμα που πρότινος υπήρξε ταμπού. Ένα θέμα τόσο άγνωστο όσο και καθολικό.


mazi4
mazi2

Το έργο έχει παιχτεί και στο εξωτερικό συγκεκριμένα στη Γαλλία με μεγάλη επιτυχία. Τι είναι αυτό που πιστεύετε θα συγκινήσει το ελληνικό κοινό;


Ο Μάρρα στήνει μια γλυκόπικρη οικογενειακή ιστορία με απλά καθημερινά υλικά, γεμάτη χιούμορ και τρυφερότητα, για να μιλήσει για ένα σύνθετο θέμα. Το νόημα συνοψίζεται σε μία λέξη: ΜΑΖΙ. Το έργο πραγματεύεται κυρίως τις σχέσεις ανάμεσα στα μέλη μιας μονογονεϊκής οικογένειας. Η μητέρα και η κόρη παρά τις εντάσεις και τις μεταξύ τους συγκρούσεις, αφού αποκαλυφθούν τα βαθιά κρυμμένα μυστικά, ενωμένες, αντιμετωπίζουν μαζί την πραγματικότητα της ιδιαιτερότητας του γιου-αδελφού και αναγνωρίζοντας την αδυναμία του, δημιουργούν γι΄αυτόν ένα περιβάλλον που το ξένο, το ασυνήθιστο, το διαφορετικό αντιμετωπίζεται ως φυσιολογικό μέσα από το ρόλο και την αξία της οικογένειας.

Ο καλλιτεχνικός οργανισμός Altera Pars αποτελεί κομμάτι του πολιτιστικού γίγνεσθαι εδώ και πάνω από 20 χρόνια. Ποια είναι τα επόμενα σχέδια;


Οι ανησυχίες και οι αναζητήσεις μας, μας οδήγησαν ως τώρα, σε επιλογές έργων – δρώμενων που περικλείουν τις ιδέες και τους στόχους μας.

Έχοντας αποκομίσει σημαντικές εμπειρίες όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας του θεάτρου Altera Pars και με δημιουργικές σκέψεις για το μέλλον, συνεχίζουμε να υπηρετούμε την τέχνη του θεάτρου. Να παίρνουμε θέση σε ό,τι συμβαίνει γύρω μας, γιατί πιστεύουμε πως έχουμε να πούμε κάτι ουσιαστικό. Δεν μένουμε αμέτοχοι. Ενδιαφερόμαστε για κείμενα που έχουν να κάνουν με θέματα παγκόσμια, που στόχο έχουν να ευαισθητοποιήσουν και να ενεργοποιήσουν ανθρώπινα συναισθήματα ξεχασμένα, αγνοημένα ίσως από τη σύγχρονη κοινωνία. Μας απασχολεί συνεχώς γιατί και με ποιους κάνουμε θέατρο, σε ποιους απευθυνόμαστε, ποια θα είναι η επόμενη επιλογή. Δουλεύουμε συλλογικά και θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε συνεργασίες με ανθρώπους που μοιράζονται μαζί μας κοινές αντιλήψεις για το ρόλο του θεάτρου. Συνεχίσουμε να εκφραζόμαστε με άξονα την τέχνη, που παραμένει μορφή ψυχαγωγίας, αλλά και αντίστασης σε δύσκολους καιρούς…