Η συζήτηση με τη Μιμή Ντενίση είναι απολαυστική, με την ίδια να παραμένει πάντα ευρηματική, άοκνη και πολυμήχανη. Ηθοποιός, θεατρική συγγραφέας, σκηνοθέτιδα, παραγωγός... Λαμπερή πρωταγωνίστρια, λαμπερή προσωπικότητα, με ό,τι κι αν καταπιάνεται αυτή η τελειομανής καλλιτέχνιδα αφοσιώνεται καθ’ ολοκληρίαν, πάντα με απόλυτο σεβασμό προς το κοινό της. Με αφορμή, λοιπόν, το νέο μεγαλόπνοο καλλιτεχνικό εγχείρημά της, μιλά στην «Κυριακάτικη Απογευματινή». Πρόκειται για υψηλών προδιαγραφών σύνθετο ντοκιμαντέρ για τον λόρδο Ελγιν και την αρπαγή των Γλυπτών του Παρθενώνα, το οποίο αναμένεται να προβληθεί από την ΕΡΤ τον προσεχή Σεπτέμβριο. Φυσικά, εστιάζοντας στο πρότζεκτ της, το οποίο έχει τονίσει εδώ και πολύ καιρό ότι δρομολογούσε, είναι άκρως αποκαλυπτική...

Docudrama για τα Γλυπτά του Παρθενώνα με υπογραφή Ντενίση

«Δεν πρόκειται ακριβώς για ντοκιμαντέρ, αλλά για ένα docudrama, δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ σε παραγωγή της Lumad, με την Κατερίνα Ευαγγελάκου στη σκηνοθεσία. Είναι μια ολόκληρη ταινία, με ηθοποιούς που παίζουν τον λόρδο και τη λαίδη Έλγιν και με όλα τα πρόσωπα αυτής της ιστορίας. Εμβόλιμα, ο κόσμος θα γίνεται δέκτης της δικής μου αφήγησης των γεγονότων», τονίζει και εξηγεί: «Δεν είναι, δηλαδή, ένα κλασικό ντοκιμαντέρ, όπως αυτά που συνήθως πραγματοποιούνται στην Ελλάδα. Εκτός από τον ρόλο του αφηγητή -συμμετέχω σαν να είμαι μάρτυρας της εξέλιξης της ιστορίας-, παίρνω μέρος και στα δραματοποιημένα κομμάτια όπου παίζουν οι ηθοποιοί, κάνοντας την Ελληνίδα καμαριέρα του Έλγιν, μια γυναίκα από την Τήνο».

Ποια είναι, ωστόσο, η βαθύτερη φιλοδοξία πίσω από το συγκεκριμένο project και τι μήνυμα βγαίνει από αυτό για τα Γλυπτά του Παρθενώνα; Μπορεί, με τον τρόπο της, η Μιμή Ντενίση να συντελέσει στην επιστροφή και στην επανένωση των Γλυπτών;

«Η φιλοδοξία μου είναι να προκύψει ως αποτέλεσμα ένα πάρα πολύ καλό και ενημερωτικό έργο, γιατί ο περισσότερος κόσμος θεωρεί ότι ξέρει, αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν τι πραγματικά έγινε τότε. Όπως κι εγώ. Μέχρι να μελετήσω και να διαβάσω τις ιδιωτικές επιστολές της γυναίκας του Έλγιν, ελάχιστα πράγματα ήξερα και όλα ήταν λίγο φλου».

Η αφορμή για την ταινία

Όσο για το ποια υπήρξε η αφορμή για να κάνει αυτήν την ταινία, η ίδια είναι διαφωτιστική: «Η ιδέα μού ήρθε επειδή βρήκα ένα βιβλίο με επιστολές που έγραψε η ίδια η γυναίκα του Έλγιν στη μαμά της και στον άντρα της. Το βιβλίο το έβγαλε ο εγγονός της το 1920 και εγώ έτυχε να το βρω, γιατί αυτό δεν κυκλοφορεί πια. Όταν έπεσε στα χέρια μου, πραγματικά εντυπωσιάστηκα από την ειλικρίνεια που υπάρχει σε αυτές τις επιστολές, οι οποίες αποτελούν ένα τεράστιας αξίας ντοκουμέντο. Η γυναίκα αυτή ήταν νεαρή, γύρω στα 24, όταν ξεκίνησε η υπόθεση. Μέχρι να τελειώσει, είχε γίνει 28- 29 ετών. Λόγω του αυθορμητισμού της ηλικίας της, αλλά και επειδή είναι ιδιωτικές αυτές οι επιστολές, η σύζυγος του Έλγιν είναι πολύ ειλικρινής σε σχέση με την ιστορία των Γλυπτών του Παρθενώνα εκείνη την εποχή. Και αυτό που βγαίνει έχει ανεκτίμητη αξία, αφού είναι από τα μάτια ενός όχι μόνο μάρτυρα, αλλά και συμμετέχοντος στην ιστορία αυτή».


Μιμή Ντενίση: "Πρέπει να γίνονται θέματα που αφορούν την Ελλάδα"

«Άλλωστε, εκείνη ήταν η πλούσια που έδωσε τα χρήματα για όλη την επιχείρηση του Έλγιν. Επίσης, προκύπτει ότι ούτε αγορά είχε γίνει από τον Έλγιν, μόνο μπαξίσια, αλλά και ούτε όλα αυτά έγιναν για να προστατεύσουν τάχα την Τέχνη. Το μόνο που ήθελαν ήταν να διακοσμήσουν τον πύργο τους»! Πράγματι, το... maison et decoration κομμάτι του ντοκιμαντέρ δεν είναι γνωστό στο ευρύ κοινό. Και ίσως ένα τέτοιο δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ συμβάλει, τελικά, στη συντονισμένη προσπάθεια που γίνεται, αυτή τη στιγμή, ώστε να επιστρέψουν από τη Βρετανία τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Πώς όμως βλέπει τα πράγματα να εξελίσσονται η κ. Ντενίση σε σχέση με αυτό το σπουδαίο ζήτημα; Είναι αισιόδοξη ότι σύντομα θα υπάρξει μια ευτυχής κατάληξη;

«Κοιτάξτε, όπως και να ’χει, πρέπει να γίνονται θέματα που αφορούν την Ελλάδα, γιατί είναι μία συγκυρία κατά την οποία πρέπει να προσπαθούμε συνεχώς να προβάλλουμε τη χώρα μας και την Ιστορία μας. Εννοώ, την ιστορία όλων των εποχών και όχι μόνο την αρχαιοελληνική, που τη γνωρίζουν όλοι. Πάντως, δεν πιστεύω ότι άμεσα θα επιστρέψουν τα Μάρμαρα, αυτή η απόφαση θα αργήσει κι άλλο μέχρι να ληφθεί. Όμως, όλα αυτά, όσο περισσότερο τα συζητάμε και τα αναλύουμε τόσο περισσότερο ενημερώνεται ο κόσμος και μαθαίνει τι ακριβώς συνέβη. Και σίγουρα αυτή η ενημέρωση διεθνώς είναι ιδιαίτερα σημαντική και ευνοεί τη χώρα μας».

Δημοσιεύτηκε στην Κυριακάτικη Απογευματινή