Το Θέατρο Τέχνης επιστρέφει αμέσως μετά το Πάσχα με τέσσερα νέα ελληνικά έργα σε πανελλήνια πρώτη, μια performance με θέμα τη σύγχρονη ελληνική σκηνή και την ίδρυση ενός νέου θεσμού στήριξης του ελληνικού έργου, ολοκληρώνοντας με επιτυχία το πρόγραμμα της θεατρικής περιόδου 2024-25 που κορυφώνεται με τις εκδηλώσεις της νέας πρωτοβουλίας "Διασύνδεση Θεατρικών Δημιουργών".
Το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, πιστό στην αποστολή του να στηρίζει και να αναδεικνύει το σύγχρονο ελληνικό έργο, φέρνει την «Άνοιξη ελληνικού έργου» με νέα, ενδιαφέροντα κείμενα αλλά και δράσεις που επιδιώκουν να ενισχύσουν τη διάδραση των θεατρικών συγγραφέων με την ευρύτερη θεατρική κοινότητα, ενθαρρύνοντας νέες συνεργασίες, δίνοντας ευκαιρίες σε νέους και νέες δημιουργούς και προβάλλοντας τη σύγχρονη ελληνική δραματουργία.
Το νεοελληνικό έργο στο Θέατρο Τέχνης
Το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, από την ίδρυσή του το 1942 μέχρι σήμερα, δεν έχει πάψει να στηρίζει έμπρακτα και με κάθε τρόπο το νεοελληνικό έργο.
Τα τελευταία δέκα χρόνια, αξίζει να σημειωθεί ότι στις δύο σκηνές του Θεάτρου Τέχνης ανέβηκαν συνολικά 68 έργα ελληνικού ρεπερτορίου, εκ των οποίων τα 44 ήταν νέα ελληνικά κείμενα σε πανελλήνια πρώτη και σχεδόν τα μισά από αυτά δημιουργήθηκαν μετά από ανάθεση σε δραματουργούς ή ξεχώρισαν σε διαγωνισμό θεατρικού έργου.
Κείμενά τους- στην πλειονότητά τους μάλιστα πάνω από μια φορά- παρουσίασαν οι (αλφαβητικά): Ιόλη Ανδρεάδη & Άρης Ασπρούλης, Άκης Δήμου, Ελένη Ευθυμίου, Σοφία Ευτυχιάδου, Γιάννης Καλαβριανός, Μαριάννα Κάλμπαρη, Λένα Κιτσοπούλου, Περικλής Κοροβέσης, Βασίλης Μαυρογεωργίου , Παναγιώτης Μέντης, Βασίλης Παπαβασιλείου, Βαγγέλης Ρωμνιός, Πάρις Τακόπουλος, Γιάννης Τσίρος, Ανδρέας Φλουράκης, Ομάδα blitz, Ομάδα RMS MATAROA, SUYAKO, ενώ πρωτοπαρουσιάστηκαν ως θεατρικοί συγγραφείς οι: Έλσα Ανδριανού, Κωνσταντίνος Ευστρατίου. Ηρώ Μπέζου, Εύα Οικονόμου-Βαμβακά.
Επίσης σε μορφή ανάγνωσης ή ημι-σκηνοθετημένου αναλογίου παρουσιάστηκαν τουλάχιστον 80 νέα ελληνικά έργα με αποκορύφωμα την περσινή διοργάνωση «Δραματουργία τώρα!» όπου ανατέθηκε σε διαφορετικές ομάδες νέων συγγραφέων να γράψουν και παρουσιάσουν μικρής φόρμας θεατρικά κείμενα (5 έως 15 λεπτών) που μιλούν για σύγχρονα ζητήματα (κλιματική κρίση, τεχνητή νοημοσύνη, βία στον σύγχρονο κόσμο, κείμενα φεμινιστικά, queer κ.α.) Ένα μάλιστα από αυτά τα κείμενα που πρωτοπαρουσιάστηκε πέρσι σε μικρή φόρμα, θα το δούμε αυτή την άνοιξη σε ολοκληρωμένη μορφή, μαζί με τρία ολοκαίνουρια ελληνικά έργα και μια πρωτότυπη performance.
Διασύνδεση θεατρικών δημιουργών
Τώρα, στο πλαίσιο της «Ανοιχτής Σκηνής», το Θέατρο Τέχνης εγκαινιάζει έναν ακόμα θεσμό στήριξης του ελληνικού έργου: την "Διασύνδεση θεατρικών δημιουργών", έναν πρωτότυπο χώρο διαλόγου και συνεργασίας για νέους/νέες θεατρικούς συγγραφείς. Μια πρωτοβουλία που θα τους δώσει την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα έργα τους, να συνδεθούν με σκηνοθέτες, δραματουργούς, θεατρικές ομάδες, θεατρικούς παραγωγούς και να συμμετάσχουν σε μια σειρά από ομιλίες και δράσεις για τη σύγχρονη ελληνική σκηνή, με άξονα το μότο της φετινής θεατρικής περιόδου-στίχο του Γιάννη Ρίτσου "Να βρούμε τις λέξεις που θα μας σώσουν".
Οι εκδηλώσεις της «Διασύνδεσης νέων δημιουργών» θα πραγματοποιηθούν 26-27-28 Μαΐου, στην Φρυνίχου, στο πλαίσιο της «Ανοιχτής Σκηνής». Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει:
• Παρουσίαση έργου/ιδέας για ένα έργο (“pitching”)από τους συγγραφείς σε επαγγελματίες του θεατρικού χώρου και στο κοινό
• Ομιλίες / συζητήσεις με τη συμμετοχή καταξιωμένων θεατρικών συγγραφέων, σκηνοθετών, θεατρολόγων, παραγωγών που συνεργάζονται με το Θέατρο Τέχνης με θέμα «να βρούμε τις λέξεις που θα μας σώσουν»
• Δράσεις δικτύωσης («networking») για την ενίσχυση της αλληλεπίδρασης και της στήριξης των νέων θεατρικών δημιουργών.
Με αυτή τη δράση, το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν συνεχίζει να υποστηρίζει τη νέα γενιά θεατρικών συγγραφέων, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να ακουστούν, να δικτυωθούν και να ενταχθούν ενεργά στη θεατρική σκηνή της χώρας.
Υποβολή συμμετοχών
Όσοι και όσες θεατρικοί συγγραφείς επιθυμούν να συμμετάσχουν, καλούνται να αποστείλουν μέχρι και τις 10 Μαΐου email εκδήλωσης ενδιαφέροντος στη διεύθυνση production@theatro-technis.gr με τα εξής συνοδευτικά:
• Βιογραφικό σημείωμα
• Εργογραφία
• Περίληψη του θεατρικού έργου ή της ιδέας που προτείνουν
• Απόσπασμα κειμένου του εν λόγω έργου διάρκειας 5-8 λεπτών
Οι συγγραφείς θα κληθούν κατά τη διάρκεια της «Διασύνδεσης» να παρουσιάσουν το έργο που θα έχουν προτείνει και στη συνέχεια να διαβάσουν είτε οι ίδιοι, είτε ηθοποιοί της επιλογής τους το επιλεγμένο απόσπασμα.
Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση μεγάλης συμμετοχής ενδέχεται να γίνει επιλογή των έργων που θα παρουσιαστούν.
Το αναλυτικό πρόγραμμα της «Ανοιχτής Σκηνής- Δικτύωση Νέων Δημιουργών» (pitching-ομιλίες-δράσεις κτλ) θα ανακοινωθεί αφού συγκεντρωθούν οι προτάσεις των νέων συγγραφέων.
Το πρόγραμμα θα πλαισιώσει
Μια πρωτότυπη performance με θέμα την σύγχρονη ελληνική θεατρική σκηνή από τον Κώστα Κουτσολέλο (πρεμιέρα Τρίτη 20 Μαΐου-Φρυνίχου)
Τα τέσσερα νέα ελληνικά έργα που θα παρουσιαστούν είναι
«ΤΟ ΤΕΡΑΣ»
Κείμενο-σκηνοθεσία: Ηρώ Μπέζου-
Πρεμιέρα 25 Απριλίου , παραστάσεις Πέμπτη-Κυριακή (για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων) Φρυνίχου 14-Πλάκα
«ΛΙΒΙΝΓΚ ΡΟΥΜ»
Κείμενο-σκηνοθεσία: Εύα Οικονόμου- Βαμβακά
Πρεμιέρα 5 Μαΐου, παραστάσεις Δευτέρα-Τρίτη-Τετάρτη
Μόνο για 6 παραστάσεις στη Φρυνίχου 14-Πλάκα και στη συνέχεια στην κεντρική σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας
«ΣΙΩΠΗ»
του Γρηγόρη Λιακόπουλου
Σκηνοθεσία: Θοδωρής Αμπαζής
Πρεμιέρα 8 Μαΐου, παραστάσεις Τετάρτη-Κυριακή για λίγες παραστάσεις στο Υπόγειο-Πεσμαζόγλου 5
«ΠΛΕΚΤΑ ΣΤΗ ΝΤΟΥΛΑΠΑ»
Κείμενο-σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Ευστρατίου
Πρεμιέρα 30 Μαΐου για λίγες παραστάσεις στο Υπόγειο, Πεσμαζόγλου 5
Οι παραστάσεις
ΤΟ ΤΕΡΑΣ
το νέο έργο της Ηρώς Μπέζου
Μετά τους επιτυχημένους «Ναυαγούς», η Ηρώ Μπέζου επιστρέφει στο Θέατρο Τέχνης με το νέο της έργο «Το τέρας», που ανεβαίνει σε δική της σκηνοθεσία, στη σκηνή της Φρυνίχου. Πρεμιέρα Παρασκευή 25 Απριλίου 2025. Τέσσερις εξαιρετικοί ηθοποιοί, η Δήμητρα Βλαγκοπούλου, η Στέλλα Βογιατζάκη, η Κατερίνα Νταλιάνη και ο Γιάννης Παπαδόπουλος, ερμηνεύουν τους ρόλους του έργου. Μαζί τους, επί σκηνής, ο μουσικός Γιώργος Σταυρίδης.
Μια νέα γυναίκα προκαλεί μια μεγάλη καταστροφή. Κυριευμένη από μια ανεξέλεγκτη δύναμη που την αλλοιώνει, εσωτερικά και εξωτερικά, μια καλόκαρδη κοπέλα εξοντώνει σταδιακά την πόλη όπου μεγάλωσε και τα αγαπημένα της πρόσωπα. Η παράσταση αφηγείται μια ονειρική «τρομακτική» ιστορία για την μεταμόρφωση και την ελευθερία.
ΛΙΒΙΝΓΚ ΡΟΥΜ
της Εύας Οικονόμου- Βαμβακά
Ή Πότε Ήταν Η Τελευταία Φορά Που Ονειρεύτηκες Κάτι;
Μόνο για 6 παραστάσεις στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν (Φρυνίχου) και στη συνέχεια στην κεντρική σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας
«Λίβινγκ Ρουμ» η νέα παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας σε κείμενο-σκηνοθεσία της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας Εύα Οικονόμου-Βαμβακά, παρουσιάζεται για έξι παραστάσεις στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, σκηνή Φρυνίχου, από τις 5 Μαΐου 2025. Μετά την πρεμιέρα στην Αθήνα, η παράσταση θα ανέβει για οκτώ παραστάσεις στο θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου», ως κεντρική παραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καβάλας.
Τον κόσμο του «Λίβινγκ Ρούμ» ζωντανεύει ένα σύνολο εξαιρετικών ηθοποιών: Δημήτρης Πετρόπουλος, Μαρία Τσιμά, Αλέξανδρος Σκουρλέτης, Νικόλας Μίχας, Κωνσταντίνα Βέρρου.
Το «Λίβινγκ Ρουμ» είναι ένα νέο σύγχρονο έργο που μιλάει για την προσπάθεια επιβίωσης ενός νέου ζευγαριού στην Ελλάδα του σήμερα, όπου τα πάντα καταρρέουν και η στεγαστική κρίση βαθαίνει.
Ελλάδα 2025. Σε μια επαρχιακή πόλη που φωτίζεται από τον λαμπερό ήλιο και την παντελή έλλειψη ελπίδας, ένα ζευγάρι γνωρίζεται, δοκιμάζει και αποτυγχάνει καθώς η έλλειψη ζωτικού χώρου έχει ήδη προδιαγράψει το μέλλον του. Μια οικογένεια εξαντλεί την εφευρετικότητά της προκειμένου να καταφέρει να επιβιώσει. Μια χώρα που καταρρέει οικονομικά, η στεγαστική κρίση που βαθαίνει, ανθρώπινες ζωές που βουλιάζουν καθώς δεν έχουν το απαραίτητο οξυγόνο για να αναπνεύσουν. Μια γλυκόπικρη ιστορία που αν δεν ήταν τραγική θα έμοιαζε αυθεντικά κωμική.
Ποια είναι τα όρια ανάμεσα στην πραγματικότητα και στην αναπαράστασή της; Ποιοι είναι οι μηχανισμοί, γλωσσικοί, ψυχολογικοί και πολιτισμικοί, που δημιουργούν, συντηρούν και επικοινωνούν τα ζωτικά ψέματα που είναι απαραίτητα για τη διατήρηση κάθε ανθρώπινης κοινωνίας;
Ο Θοδωρής Αμπαζής επιστρέφει στο Θέατρο Τέχνης και σκηνοθετεί σε πρώτη παρουσίαση το νέο έργο του Γρηγόρη Λιακόπουλου, δημιουργώντας μία ατμοσφαιρική παράσταση υπαρξιακής αγωνίας και υποδόριου χιούμορ.
Δύο γυναίκες, ηθοποιοί που αναλώνονται σε προχειροδουλειές, συγκατοικούν εδώ και χρόνια σε ένα μικρό διαμέρισμα. Πλέον επικοινωνούν κωδικοποιημένα, ελλειπτικά, έμμεσα. Οι καθημερινές συζητήσεις και οι τυπικές κουβέντες έχουν πλέον αντικατασταθεί από την αδιάκοπη αναπαραγωγή σκηνών από κινηματογραφικές ταινίες. Η αναπαράσταση της ζωής έχει υποκαταστήσει την ίδια τη ζωή. Όταν όμως η μία προσπαθήσει να απεγκλωβιστεί από τη συνθήκη αυτή, θα αναγκαστεί να επανεφεύρει κάθε κώδικα επικοινωνίας που γνωρίζει, μαζί και τον εαυτό της.
Υπάρχει κάτι βαθιά υπαρξιακό στην εργασία του ηθοποιού. Το παιχνίδι, μια διαδικασία χωρίς κανένα σκοπό πέρα από τον ίδιο τον εαυτό της, είναι μια διακοπή της πραγματικότητας και της καθημερινότητας, μια αναστολή των υφιστάμενων κοινωνικών σχέσεων – ιεραρχικών, εργασιακών, προσωπικών. Είναι μια αναδιανομή των ρόλων, προς όφελος μια αυτόνομης αισθητικής εμπειρίας. Όμως οι τρόποι και οι κανόνες του κάθε παιχνιδιού δεν είναι αγνοί, δεν υφίστανται από μόνοι τους. Επηρεάζονται και καθορίζονται από τα πολιτισμικά προϊόντα που καταναλώνουμε, από τις εικόνες και τις αφηγήσεις με τις οποίες έχουμε μεγαλώσει και γαλουχηθεί.
Μπορούμε να φανταστούμε ένα ηλιοβασίλεμα, χωρίς να έρθει στο μυαλό μας ένας κόκκινος ήλιος που δύει στο βάθος μιας ερήμου – στην οποία δεν έχουμε βέβαια ποτέ βρεθεί; Μπορούμε να αναπαραστήσουμε μια σχέση ανάμεσα σε ανθρώπους, χωρίς να αναπαράγουμε το σενάριο μιας χολιγουντιανής ταινίας; Αν ακόμα και η διαδικασία του παιχνιδιού δεν είναι παρά αναπαραγωγή αναπαραστάσεων της πολιτισμικής βιομηχανίας, τότε πότε είναι τελικά ο άνθρωπος ελεύθερος; Και πότε είναι ο εαυτός του;
Η παράσταση πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού
ΠΛΕΚΤΑ ΣΤΗ ΝΤΟΥΛΑΠΑ
Μια γυναίκα που ζει στο χωριό. Μια τρανς θηλυκότητα που έρχεται από την πόλη. Δύο κόσμοι φαινομενικά ξένοι μεταξύ τους, μοιράζονται ένα συνταρακτικό μυστικό που έχει έρθει η ώρα να αποκαλυφθεί. Όπως τα πλεκτά που ασφυκτιούν κρυμμένα στην ντουλάπα, έτσι και οι ηρωΐδες καλούνται να βγουν από τη δική τους «ντουλάπα» προκειμένου να αντιμετωπίσουν επιτέλους η μια την άλλη, αλλά και η κάθε μια τον εαυτό της και τον κόσμο.
Η παράσταση «Πλεκτά στη Ντουλάπα» είναι ένα σύγχρονο ελληνικό έργο που μιλά με τρυφερότητα, χιούμορ και συγκίνηση για όλα εκείνα που μας στοιχειώνουν αλλά φοβόμαστε να θίξουμε με ειλικρίνεια: τη διαφορετικότητα, τα έμφυλα στερεότυπα, τις κοινωνικές προκαταλήψεις, το δικαίωμα στην επιλογή, το θαύμα αλλά και βάσανο της μητρότητας και πάνω απ΄όλα την λαχτάρα της αληθινής αγάπης που μπορεί να γεφυρώσει κάθε χάσμα, να ρίξει κάθε εμπόδιο ανάμεσα στους ανθρώπους.
Το έργο ξεχώρισε στην πρώτη, «μικρού μήκους» μορφή του στη διοργάνωση σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας 2024 του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν «Δραματουργία Τώρα!». Η ανεπτυγμένη, ολοκληρωμένη του μορφή, θα κάνει πρεμιέρα στις 30 Μαΐου, στη σκηνή του Υπογείου, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.