Η Βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής από 22/4-15/5 παρουσιάζει την πρώτη στο είδος της έκθεση στην Ελλάδα «Το Σκάκι ως Αντικείμενο Τέχνης» με σκακιέρες ανά την υφήλιο από τον 19ο αιώνα έως τις μέρες μας. Υπό την επιμέλεια του πιανίστα-σκακιστή Αχιλλέα Ζωγράφου και της μουσικολόγου Γκαμπριέλα Σπάνο, παρουσιάζονται κομψοτεχνήματα.

*Διαβάστε ακόμα: Time: Η λίστα με τους 100 πιο επιδραστικούς ανθρώπους για το 2025

Τα κομψοτεχνήματα που θα παρουσιαστούν στην πρώτη έκθεση για σκάκι στην Ελλάδα 

Χειροποίητα σετ από όνυχα και μάρμαρο, μπρούτζινο σετ από κυκλαδίτικα ειδώλια με υπογραφή Θέρος, σκακιέρες από Αφρική, Ασία, Λατινική Αμερική που μοιάζουν σα να αφηγούνται τις ιστορίες τους... Όπως οι ξύλινοι Λωτοί της Ινδίας, το επίσης ξύλινο σετ Μαρία Κλάρα και Kamagong από τις Φιλιππίνες με τον χαρακτηριστικό ίππο-νεροβούβαλο, τα κεραμικά πιόνια που συμβολίζουν αποικιοκράτες και ιθαγενείς από τον Παναμά, οι κονκισταδόροι ενάντια στους Ίνκας του Περού. Ακόμη, το σετ της φυλής των Μακόντε της Μοζαμβίκης με τους πύργους-αποθήκες σιτηρών και τον ίππο-καμηλοπάρδαλη από το 1950. Αλλά και το αναμνηστικό σετ της Ολυμπιάδας του 1980 στη Μόσχα. Να μην ξεχάσουμε τη μεταλλική και γυάλινη μαζί, σε ένα ευφάνταστο «κοκτέιλ» σκακιέρα με διάσημη, μοδάτη υπογραφή (Hugo Boss), όπως και την ξύλινη, εμπνευσμένη από τον βασιλιά του γκραφίτι, Kιθ Χέϊρινγκ. Τέλος, αυτήν από νέον θερμοπλαστικό καουτσούκ του διάσημου, βραβευμένου ντιζάινερ Καρίμ Ρασίντ (2001).

Tip: To top 5 από τις σκακιέρες στην πρώτη μεγάλη έκθεση για το σκακί στην Ελλάδα -που θα είναι με ελεύθερη είσοδο για το κοινό- περιλαμβάνει τις εξής: H μινιμάλ του Hugo Boss, η λεπτεπίλεπτη -σαν κέντημα- του Κιθ Χέιρινγκ, η ζωηρόχρωμη, ποπ, όπως την περιμέναμε, του Καρίμ Ρασίντ, η μαρμάρινη μαροκινή και η ελληνική ορειχάλκινη by Θέρος.

skakiera_marokini
skakiera
theros
hugoboss__1_