Τα δύο τελευταία εικοσιτετράωρα, η εμπιστοσύνη στο ελληνικό χρηματιστήριο τέχνης ανακτάται βήμα-βήμα και η όρεξη για αγορές επανέρχεται, ιδίως μετά τα τελευταία ανοδικά κλεισίματα στη Λεωφόρο Αθηνών, όπου οι τραπεζικές μετοχές υπερέχουν, αλλά και μετά τον πρόσκαιρο ενθουσιασμό από την τελευταία αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s. Άλλωστε σε μια περίοδο που επικρατεί χαοτική μεταβλητότητα στην οικονομία, στην ψυχολογία και στα χαρτοφυλάκια των επενδυτών η αγορά τέχνης -σταθερή βασίλισσα των εναλλακτικών αγορών- επανέρχεται στο προσκήνιο, έτοιμη να συναγωνιστεί την αγορά χρυσού (βλ. πρόσφατο άλμα χρυσής λίρας).

Ήδη, οι επενδυτές της art market ετοιμάζονται να κάνουν κίνηση στο επερχόμενο Greek Sale που θα κάνει ο οίκος Bonhams στο Παρίσι, στις 21 Μαΐου, όπου υπάρχουν κάποιες κρυμμένες, πολύ καλές ευκαιρίες με περιθώριο ανόδου. Μία από αυτές είναι το έργο L' Amant Arabe του Αλέκου Φασιανού. Είναι ακρυλικό πάνω σε χαρτί με διαστάσεις 63x61εκ., υπογεγραμμένο στο δεξί μέρος και χρονολογημένο το 1976. Εκτιμάται μεταξύ 5.000 και 7.000 ευρώ και αν πωληθεί σε αυτό το εύρος θα είναι σίγουρα μια επιτυχημένη επένδυση, καθώς αναμένεται σταδιακή άνοδο στις τιμές ορισμένων έργων του Φασιανού.

amant-arabe-fasianos


Εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον, παρουσιάζει ο πίνακας του Δημήτρη Μυταρά με τίτλο Allegorie, καθώς συνδυάζει άριστα υλικά και χαμηλότερη η τιμή εκτίμησης, για μια ισχυρή, διαχρονικά, υπογραφή στο ελληνικό χρηματιστήριο τέχνης. Πρόκειται για λάδι σε καμβά με διαστάσεις 68x83 εκ. και εκτιμάται μεταξύ 4.000 και 6.000 ευρώ. Στα συν της συγκεκριμένης επιλογής η προέλευση του έργου στην οποία αναφέρεται ο οίκος Christie's από όπου αγόρασε το έργο ο σημερινός πωλητής σε χειμερινή δημοπρασία του 1993.

mytaras


Από τις πιο «καυτές» ευκαιρίες της επικείμενης δημοπρασίας είναι ο άτιτλος πίνακας του Νίκου Χαρζηκυριάκου-Γκίκα. Είναι λάδι σε καμβά (24x14εκ.) και χρονολογείται το 1943. Η εκτίμησή του κυμαίνεται ιδιαίτερα χαμηλά μεταξύ 3.000 και 4.000 ευρώ.

gkikas

Στο ίδιο κλίμα, είναι και το σχέδιο σε χαρτί (χωρίς τίτλο) του Γεώργιου Ιακωβίδη με υπογραφή ως «G.Jakobides» στο κάτω μέρος. Έχει διαστάσεις 46x30εκ. και οι τιμές της εκτίμησής του είναι από 3.000 έως 5.000 ευρώ, που θεωρούνται ιδιαίτερα χαμηλές για τη δυναμική της συγκεκριμένης υπογραφής. Τα βλέμματα τραβά και το άτιτλο έργο του Θεόδωρου Στάμου που χρονολογείται το 1994. Είναι ακρυλικό σε χαρτί με διαστάσεις 61x45,5εκ. και υπογεγραμμένο στο πίσω μέρος. Εκτιμάται από 4.000 έως 6.000 ευρώ και στην προέλευση αναφέρεται πως ο σημερινός κάτοχος το απέκτησε απευθείας από τον ίδιο τον εικαστικό.

iakwvidis



Extra low budget στο ελληνικό Χρηματιστήριο Τέχνης

Στις πολύ χαμηλές τιμές εκτίμησης, ξεχωρίζουν δύο έργα του Σπύρου Βασιλείου: Το πρώτο που παίρνει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι άτιτλο (μικτή τεχνική με διαστάσεις 19,5x30,5εκ.και απεικονίζει μια παραλία με τις γνωστές αποχρώσεις του καλλιτέχνη, εκτιμώμενο από 2.000 έως 3.000 ευρώ.
vasileiou


Το δεύτερο έργο του Βασιλείου είναι το Athènes, μικτή τεχνική σε καμβά με διαστάσεις (33,5x19,5 εκ.) υπογεγραμμένο δεξιά και χρονολογημένο το 1979. Εκτιμάται μεταξύ 1.000 και 1.500 ευρώ και θεωρείται αντιπροσωπευτικό δείγμα της τεχνικής του ενώ η θεματογραφία της Αθήνας, σπανίως φέρνει πτωτική πορεία. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα επιλογή είναι το έργο της Σοφίας Βάρη La Porte (ακρυλικό σε καμβά) παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον καθώς όχι μόνο είναι υπογεγραμμένο και χρονολογημένο (1969) αλλά γιατί οι διαστάσεις του είναι 100x81 εκ. με εκτίμηση 2.000 - 3.000 ευρώ.

vari