Ο Ιππόλυτοςτου Ευριπίδη σε σκηνοθεσία της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου Κατερίνας Ευαγγελάτου, μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη παρουσίασή του τον Μάρτιο στο 53ο Hong Kong Arts Festival, που αποτέλεσε ένα γεγονός μεγάλης σημασίας για την εξωστρέφεια τόσο της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας, όσο και της παράδοσης του αρχαίου δράματος, επιστρέφει στο κοινό της Ελλάδας για δύο μοναδικές παραστάσεις στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού στις 18 και 19 Ιουνίου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου.
Η παράσταση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου τον Ιούλιο του 2023, ως παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, και στη συνέχεια περιόδευσε σε σημαντικά θέατρα στην Ελλάδα και την Κύπρο. Στη νέα της εκδοχή της, παρουσιάζεται ως συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου και του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου. Executive producer ο Πολιτιστικός Οργανισμός «Λυκόφως», ο οποίος αποτέλεσε βασικό συντελεστή της μετάκλησης της παράστασης στο Hong Kong και της παρουσίασής της στο Ηρώδειο.
Η πρώτη παρουσίαση της παράστασης τον Ιούλιο του 2023 απέσπασε διθυραμβικές κριτικές από ελληνικά και διεθνή Μέσα Ενημέρωσης.
Ενδεικτικά, η εφημερίδα The Guardian έγραψε:
«Η σύγχρονη εκδοχή του Ιππόλυτου του Ευριπίδη από την Ευαγγελάτου, που παρουσιάστηκε στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, είναι ένα ακόμα παράδειγμα ριζοσπαστικής προσέγγισης στα κλασικά έργα. Προσαρμοσμένη από την Ευαγγελάτου, η ιστορία παρουσιάζει την Αφροδίτη να αναζητά εκδίκηση κατά του Ιππόλυτου, επειδή έδωσε όρκο αγνότητας. Εδώ η θεά είναι στη σκηνή καθ' όλη τη διάρκεια της παράστασης με μια κάμερα στο χέρι, δημιουργώντας τη δική της ταινία για το δράμα».
Arifa Akbar, chief theatre critic, The Guardian, Ιούλιος 2023
Για τη δημιουργία της παράστασης, η Κατερίνα Ευαγγελάτου συνεργάζεται με έναν δυναμικό θίασο και μια εξαιρετική δημιουργική ομάδα 34 ατόμων. Μέσα από την ανανεωτική σκηνοθεσία, ο θεατής έχει την ευκαιρία να θαυμάσει το Ευριπίδειο σύμπαν σε όλη του την άγρια ομορφιά.
Χορηγός της παράστασης ήταν η Τράπεζα Πειραιώς, σταθερός πια συνοδοιπόρος του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, που αγκάλιασε από την αρχή το εγχείρημα, δίνοντας πνοή στο όραμα για ενίσχυση της εξωστρέφειας της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας. Μέσα από αυτή τη συνεργασία που εντάσσεται στο πρόγραμμα Εταιρικής της Υπευθυνότητας, η Πειραιώς επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της στην υποστήριξη της Τέχνης και του Πολιτισμού.
Πολύτιμοι αρωγοί σε αυτήν την προσπάθεια ήταν επίσης ο ΑΔΜΗΕ και ο ΕΟΤ.