Εγκαινιάστηκε, απόψε, το 36ο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης, στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, παρουσία δύο μελών της κυβέρνησης, πρώην υπουργών, βουλευτών, του περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας, εκδοτών και απλών πολιτών.

Νωρίτερα, τελέστηκε αγιασμός και ακούστηκαν τραγούδια από την μπάντα του δήμου.
«Είναι ένας θεσμός που είναι στο DNA της πόλης» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος. «Κανείς δεν έχει λείψει ασχέτως της θέσης και του ρόλου του» συνέχισε ο αναπληρωτής υπουργός και πρόσθεσε ότι το μήνυμα πρέπει να είναι η στήριξη της νέας βιβλιοπαραγωγής.

«Υπάρχουν πολύ καλά σημάδια στην ελληνική λογοτεχνία, υπάρχει πολύ ιδιαίτερη παραγωγή και από το ελληνικό βιβλίο, νομίζω το σύνθημα πρέπει να είναι η στήριξη και των Ελλήνων που παράγουν τέχνη, παράγουν λόγο και μέσα στην κρίση υπάρχει η δυνατότητα να τραβήξουμε προς τα μπρος» είπε ο αναπληρωτής υπουργός και προέτρεψε, μέσω της δήλωσής, του το κοινό να επισκεφθεί το φεστιβάλ : «Καλοκαίρι έρχεται, τουλάχιστον με ένα βιβλίο, για να μην πω με περισσότερα».

«Ότι καλύτερο είναι για τη Θεσσαλονίκη, πάντοτε, η έκθεση του βιβλίου, ο ελληνικός πολιτισμός είναι που δημιούργησε το βιβλίο, είναι πολιτισμός όλων των βιβλίων. Επομένως είναι μια μεγάλη χαρά σήμερα» ανέφερε ο υφυπουργός Παιδείας Κώστας Ζουράρις, τονίζοντας τη σημασία των βιβλίων για την γνώση, τη μάθηση και την εκπαίδευση. «Να διαβάζετε τον Ιωάννου, τον Πεντζίκη, τον Μοσκώφ, την Καρέλη, τον Καβάσιλα, τους τρεις μεγάλους μητροπολίτες μας τον Ευστάθιο Θεσσαλονίκης, τον Λέων Μαθηματικό, να διαβάζεται συνεχώς» πρόσθεσε ο κ. Ζουράρις.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μάρκος Μπόλαρης και Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ο βουλευτής της ΝΔ Θεόδωρος Καράογλου, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης Στέλιος Παπαθεμελής, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, η αντιπεριφερειάρχης Υγείας της ΠΚΜ, Γερακίνα Μπισμπινά, κ.α.
«Μόνο ευχές θα πω για το πείσμα, το μεράκι των διοργανωτών, την όρεξη να διοργανώνουν στην παραλία αυτό το γεγονός του πολιτισμού που μιλά στην καρδιά της Θεσσαλονίκης και από εκεί στην καρδιά των Θεσσαλονικιών» είπε ο κ. Μπόλαρης.

«Θέλω μέσα από την καρδιά μου να χαιρετίσω, είναι ένας θεσμός όχι μόνο για την πόλη αλλά για την Ελλάδα γενικότερα» είπε ο κ. Καράογλου, συγχαίροντας τους διοργανωτές και πρόσθεσε : «Μέσα από την καρδιά μου θερμές ευχές. Να είστε καλά, καλή δύναμη και καλό διάβασμα».

«Μια ολόκληρη γενιά έχει μεγαλώσει με το Φεστιβάλ στην παραλία μας. Η αντοχή του στο χρόνο είναι η αντοχή της πνευματικής δημιουργίας, το βιβλίο είναι αναντικατάστατο είναι παράθυρο στον κόσμο» τόνισε ο κ. Μηταφίδης.

«Φέτος, έχουμε πάνω από τριάντα χιλιάδες τίτλους, από εκατόν πενήντα εκδότες, σε εκατό περίπτερα και για πρώτη φορά συμμετέχουν με εκδηλώσεις, δρώμενα και συναυλίες και όλοι οι δήμοι της πόλης» δήλωσε ο διοργανωτής του Φεστιβάλ, εκ μέρους του Συνδέσμου Εκδοτών Β. Ελλάδος, Μπάμπης Μπαρμπουνάκης και πρόσθεσε : «Λειτουργεί σαν την αρχαία αγορά της Θεσσαλονίκης, εδώ συναντά κανείς φίλους παλιούς, ανθρώπους του πνεύματος , συγγραφείς που υπογράφουν τα βιβλία τους» είπε ο κ. Μπαρμπουνάκης και θυμήθηκε την εποχή με την Μελίνα Μερκούρη και τον τότε δήμαρχο Θεσσαλονίκης Θανάση Γιαννούση που έβαλαν τις βάσεις για το θεσμό.

«Ο Μπάμπης Μπαρμπουνάκης είναι εδώ κάθε τέτοια εποχή να παρουσιάσει το έργο των συγγραφέων των εκδοτών και είναι και σήμερα σε μια πολύ δύσκολη εποχή. Εμείς είμαστε εδώ και θέλουμε με τον τρόπο αυτό να χειροκροτήσουμε αυτή τη σημαντική προσπάθεια που ξεκίνησες με την αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη και που κάθε χρόνο τη συνεχίζεις» είπε απευθυνόμενος στον κ. Μπαρμπουνάκη, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και πρόσθεσε : «Πρέπει να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια και από του χρόνου η περιφέρεια Κ. Μακεδονίας θα συμμετέχει πολύ πιο ενεργά στο Φεστιβάλ Βιβλίου».
«Τα παιδιά έχουν μεγαλώσει σε αυτή την πόλη με το Φεστιβάλ Βιβλίου» τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης, Στέλιος Παπαθεμελής.

Σχεδόν, όλοι οι ομιλητές έκαναν πειράγματα για τον καιρό, που συνήθως συμβαίνει να είναι άστατος στα εγκαίνια του Φεστιβάλ, αν και όλοι τόνισαν ότι και αυτό είναι ένα στοιχείο συνδεδεμένο με τον θεσμό, ωστόσο σε… πείσμα των καιρών, όπως ειπώθηκε, τα φετινά εγκαίνια συνόδευσε μόνο ένα έντονο θαλασσινό αεράκι και συγκρατημένη …ψιχάλα μετά το πέρας των ομιλιών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ