Κότσιρας: «Είναι υπερβολικά πολλά τα σόου μουσικής που έχουμε»
Ο αγαπημένος τραγουδιστής μιλά στο «S» για την μουσική, τα τάλεντ σόου και όλα τα... «ανείπωτα»
Κάθε Κυριακή, μόλις πάει 8 μ.μ., ξεχύνονται στον «Σταυρό του Νότου» ξεχωριστές μελωδίες, που συνοδεύουν την ιδιαίτερη φωνή του Γιάννη Κότσιρα, ο οποίος φέτος αποφάσισε να τραγουδήσει τα… ανείπωτα!
Μιλώντας με τον Γιάννη Κότσιρα, επιβεβαίωσα το πιστεύω μου ότι οι άνθρωποι που αξίζουν, δεν έχουν ανάγκη από φράσεις που ξεκινούν με «εγώ»!
Διακριτικός, ήρεμος, χαμογελαστός και ευγενής μου μίλησε για όλα. Η αξία, το ταλέντο του και η ανήσυχη φύση του τον προκαλούν συνεχώς να δοκιμάζει, γι αυτό φέτος θα τον ακούσουμε σε κάτι διαφορετικό.
«Φέτος θα πω εκείνα τα τραγούδια μου που δεν έχουν ακουστεί. Το πρόγραμμα θα συμπληρώνεται με λαϊκά τραγούδια μεγάλων δημιουργών, όπως ο Άκης Πάνου, ο Δήμος Μούτσης, ο Σταύρος Ξαρχάκος κ.α, τα οποία επίσης δεν έχω "αγγίξει" ερμηνευτικά μέχρι σήμερα. Όσο για το φινάλε, θα ανήκει στο κοινό»
Η αποδοχή και η στήριξη του κόσμου αναλλοίωτη στο χρόνο. Γίνεται όμως αβίαστα, δεν προσπαθεί για τίποτα. «Απολαμβάνω την αγάπη του κόσμου αλλά δεν σκέφτομαι το γιατί, ούτε το κυνηγάω. Είμαι ο εαυτός μου πάνω και κάτω από τη σκηνή». Για τον Γιάννη Κότσιρα δεν υπάρχουν ταμπέλες, μόνο αφορμές που οδηγούν σε αποτελέσματα και αυτό καθορίζει την πορεία του καθενός.
«Δεν έχω παρωπίδες στο τι μουσική θα ακούσω ή θα τραγουδήσω. Διαχωρισμός στη μουσική δεν υπάρχει. Αποδέχομαι μόνο το για ποιο λόγο ο κάθε καλλιτέχνης τραγουδά. Άλλος για επιβίωση, άλλος για να φανεί και άλλος γιατί απλά αγαπά την μουσική».
Όταν η κουβέντα φτάνει στα μουσικά σόου που αναδεικνύουν νέους καλλιτέχνες η άποψη του, αφοπλιστική.
«Είναι υπερβολικά πολλά τα σόου για την Ελλάδα. Κατανοώ ότι εφόσον δεν υπάρχει πλέον δισκογραφία είναι μια κάποια διέξοδος για νέα παιδιά και δεν με ενοχλεί καθόλου αυτό. Με πειράζει η ψυχολογία με την οποία τροφοδοτούνται αυτά τα παιδιά με την συμμετοχή τους»
Όσο για το αν θα συμμετείχε σε ένα τέτοιο σόου ως κριτής «Ευχαρίστως θα πήγαινα αν είχε σαν βάση την μουσική και γι αυτό και το έχω συζητήσει. Δεν το αποκλείω» Έχει συνεργαστεί με κάποιους από τους καλύτερους καλλιτέχνες της χώρας αλλά υπάρχουν κάποιοι που θα ήθελε να δουλέψει μαζί τους όπως ο Παντελής Θαλασσινός, ο Σταμάτης Κραουνάκης, ο Μίλτος Πασχαλίδης κ.α. Δεν φοβάται όσα έρχονται αλλά τον τρομάζει πολύ το μίσος γύρω μας.
«Υπάρχει μια μνησικακία και ένας έντονος ρατσισμός εκεί έξω που δεν έχει λόγο ύπαρξης και με τρομάζει πολύ»
Όσο για το τι δύναμη έχει η μουσική… «Αν δεν υπήρχε η αγάπη του κόσμου για την μουσική η Ελλάδα θα είχε καταστραφεί. Μέσα από την μουσική διοχετεύεται μια εκτόνωση, ένας προβληματισμός, ένας ρομαντισμός για τους ξεχασμένους, μια διάθεση ενεργοποίησης. Πιστεύω ότι η μουσική δημιουργεί ή αναστέλλει πάθη» Μιλώντας για την επικαιρότητα, την πολιτική και την οικονομική κρίση παραδέχεται ότι με την πολιτική έχει στενή σχέση αλλά δεν θα γίνει ποτέ πολιτικός.
Ενώ τονίζει ότι δεν μπορεί να παρακολουθήσει ειδήσεις γιατί στο μεγαλύτερο μέρος τους είναι ψευδείς» «Όλοι όσοι δουλεύουμε έχουμε υποστεί τεράστια ζημιά από την οικονομική κρίση» συμπληρώνει.
Ετοιμάζει ακόμα μια τεράστια περιοδεία σε όλο τον κόσμο.
«Είναι σπουδαίο το ενδιαφέρον. Οι ξένοι αντιμετωπίζουν την ελληνική μουσική σαν κάτι πραγματικά διεθνές και αξιόλογο. Επικοινωνούμε την Ελλάδα και σε κάτι όμορφο σε ανθρώπους που την γνωρίζουν μόνο μέσα από τα άσχημα νέα των ειδήσεων.»
*Δημοσιεύτηκε στο ένθετο «Πολιτισμός», της εφημερίδας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, 25/12/2017