Βρετανία: Στο σφυρί 36 επιστολές της Γκρέτα Γκάρμπο
Από τον οίκο Σόθμπις
Τριάντα έξι επιστολές της Γκρέτα Γκάρμπο που θα τεθούν σε δημοπρασία από τον οίκο Σόθμπις στο Λονδίνο στις 12 Δεκεμβρίου, αποκαλύπτουν ένα κομμάτι της βαθιάς μοναξιάς μιας από τις πιο αινιγματικές σταρ του Χόλιγουντ.
Η σουηδο-αμερικανίδα ηθοποιός που παρέμεινε μυστηριώδες ίνδαλμα του κινηματογράφου μέχρι τον θάνατό της το 1990, σε ηλικία 84 ετών, ελάχιστες φορές άφησε τα μέσα ενημέρωσης να την πλησιάσουν.
Η Γκάρμπο που κέρδισε τον θαυμασμό για την ομορφιά της, η "Θεϊκή" όπως την αποκαλούσαν, έθεσε τέλος το 1941, σε ηλικία μόλις 36 ετών, στην κινηματογραφική της καριέρα της που είχε αρχίσει 19 χρόνια νωρίτερα στη Σουηδία.
"Μέχρι τον θάνατό της το 1990, η Γκάρμπο έζησε μόνη στο Μανχάταν, χωρίς να παντρευτεί ποτέ ή να αποκτήσει παιδί. Αρνήθηκε τις συνεντεύξεις, τα αυτόγραφα, τις πρεμιέρες, τα γράμματα των θαυμαστών σε όλη τη διάρκεια της ζωής της", εξηγεί ο Σόθμπις στην ιστοσελίδα του.
Αντίθετα "λάτρευε να γράφει επιστολές", προσθέτει ο Σόθμπις που βγάζει στο σφυρί 36 γράμματά της που δεν φέρουν την υπογραφή της και απευθύνονται στη σουηδέζα κόμισσα Χέρκε Βάχτμαϊστερ, την οποία επισκεπτόταν η Γκάρμπο όταν επέστρεφε στη γενέτειρα της, τη Σουηδία.
Στη φίλη της, η Γκάρμπο αφηγείται, μέσα από 100 και πλέον σελίδες, γραμμένες κυρίως στα σουηδικά, τη μοναξιά και τη μελαγχολία που τη διακατείχε, όπως και την επιθυμία της να δραπετεύσει από την κινηματογραφική βιομηχανία και τη διασημότητα που είχε αποκτήσει.
"Είμαι σχεδόν πάντα μόνη και μιλώ στον εαυτό μου. Πηγαίνω μέχρι την παραλία για να κάνω περίπατο και αυτό είναι πάντα υπέροχο. Αλλά αυτό είναι όλο", έγραφε το 1939 από το Μπέβερλι Χιλς στην Καλιφόρνια όπου διέμενε τότε.
Γεννημένη το 1905 στη Στοκχόλμη, η Γκρέτα Γκούσταφσον έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο της με την ταινία "Luffar Petter" ("Πήτερ ο Αλήτης", 1922) του Σουηδού 'Ερικ A. Πέτσλερ. Έφυγε για τις ΗΠΑ το 1925 και επιβλήθηκε με την ερμηνεία της στις ταινίες όπως το "Γκραν Οτέλ" (1932), "Η Βασίλισσα Χριστίνα" (1933), "Άννα Καρένινα" (1935), "Μαρί Βαλέφσκα" (1937), "Νινότσκα" (1939).
Οι επιστολές, όπως και περίπου εκατό φωτογραφίες που δείχνουν την Γκάρμπο στο σπίτι των Βάχτμαϊστερ, εκτιμάται μπορεί να πωληθούν μεταξύ 15.000 και 20.000 στερλινών (περίπου 17.000 και 22.700 ευρώ).