Το ρεμπέτικο στον κατάλογο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO
Το ρεμπέτικο τραγούδι είναι το πέμπτο στοιχείο από τη χώρα μας που μπαίνει στον συγκεκριμένο κατάλογο της UNESCO.
Το ρεμπέτικο τραγούδι εντάχθηκε στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας από την UNESCO. Αυτό έγινε κατά τη διάρκεια της 12ης ετήσιας συνεδρίασής της στην Κορέα. Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού κατέθεσε φάκελο υποψηφιότητας στο συνέδριο για την εισαγωγή του ρεμπέτικου, η οποία και πέρασε από την επιτροπή.
Το ρεμπέτικο τραγούδι αποτελεί ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού αστικού λαϊκού πολιτισμού, από το πρώτο μισό του 20ού αιώνα. Έχει επιρροές από το δημοτικό και το μικρασιάτικο τραγούδι, με κύριο χαρακτηριστικό το ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο της εποχής στις φτωχές τάξεις και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Η υποψηφιότητα του ρεμπέτικου στο Συνέδριο απέσπασε τον έπαινο του Oργάνου Aξιολόγησης (Εvaluation Body) της Σύμβασης για την ποιότητα των δράσεων διαφύλαξης που σχεδιάζονται και ιδιαίτερα για τα εκπαιδευτικά προγράμματα για την ανάδειξη του ρεμπέτικου και της πολυσχιδούς σημασίας του - κυρίως μεταξύ των νέων.
Το ρεμπέτικο είναι το πέμπτο στοιχείο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς που εγγράφει η χώρα μας στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας (UNESCO, 2003), μετά τη μεσογειακή δίαιτα (από κοινού με την Ιταλία, την Ισπανία, το Μαρόκο, την Πορτογαλία, την Κύπρο, την Κροατία), την παραδοσιακή μαστιχοκαλλιέργεια στη Χίο, την τηνιακή μαρμαροτεχνία, καθώς και το εθιμικό δρώμενο των Μωμόερων.