Σινεμά και πάλι στη Σαουδική Αραβία
Για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια
Ο Σαουδάραβας ηθοποιός Χισάμ Φακίχ ήταν χαρούμενος και σοκαρισμένος ταυτόχρονα, όταν την περασμένη Δευτέρα άκουσε την ανακοίνωση της σαουδαραβικής κυβέρνησης ότι στο μέλλον θα επιτρέπεται η λειτουργία κινηματογράφων στη Σαουδική Αραβία. «Το ακούγαμε εδώ και χρόνια και το περιμέναμε και τώρα θα γίνει. Δεν μπορώ να το πιστέψω μέχρι να το δω πραγματικά» λέει συγκινημένος.
Για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια η Σαουδική Αραβία θα επιτρέψει και πάλι τη λειτουργία κινηματογράφων στη χώρα. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 είχε απαγορευθεί η λειτουργία τους εξαιτίας μιας αυστηρής συντηρητικής πολιτικής.
Οι πρώτοι κινηματογράφοι θα λειτουργήσουν ήδη από τον ερχόμενο Μάρτιο και υπολογίζεται ότι μέχρι το 2030 θα υπάρχουν περισσότεροι από 300 κινηματογράφοι στη χώρα. Μέχρι σήμερα γίνονταν προβολές ταινιών αλλά σε ιδιωτικούς χώρους. «Όταν είσαι πλούσιος μπορείς να φτιάξεις στο πίσω μέρος της αυλής ένα μικρό κινηματογράφο. Άλλες φορές πάλι οι άνθρωποι πήγαιναν σε πρεσβείες για να δουν ταινίες. Όλα συμβαίνουν κεκλεισμένων των θυρών» λέει ο τριαντάχρονος ηθοποιός.
Κάτω των τριάντα ετών η πλειονότητα των κατοίκων
Από τα μέσα του 2018 οι γυναίκες θα επιτρέπεται να οδηγούν και να πηγαίνουν σε αθλητικές εκδηλώσεις και στάδια όταν συνοδεύονται από την οικογένειά τους.
Πίσω από όλες αυτές τις μεταρρυθμίσεις κρύβεται ο 32χρονος πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, στον οποίο μια ολόκληρη γενιά έχει εναποθέσει τις ελπίδες της. Εδώ και καιρό ο γιός του βασιλιά Σαλμάν είναι ο πραγματικός ηγέτης της χώρας. Με αποφασιστικότητα αλλά και ανυπομονησία προχωράει σε μεταρρυθμίσεις στη χώρα, τις οποίες περιμένουν χρόνια κυρίως οι νέοι.
Πάνω από το 70% των κατοίκων της χώρας είναι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία νεότεροι των τριάντα χρόνων. Πολλοί από αυτούς έχουν σπουδάσει στο εξωτερικό, είναι συνδεδεμένοι με τον υπόλοιπο κόσμο μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ζητούν να υπάρξουν και στη χώρα τους αυτά που βλέπουν και γνωρίζουν αλλού.
«Εκσυγχρονισμός του αυταρχισμού»
«Το όραμα 2030» όπως αποκαλείται το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα του πρίγκιπα Μοχάμεντ έχει στόχο να αναθερμάνει την οικονομία. Οι κινηματογράφοι έχουν στόχο να προσελκύσουν περισσότερους τουρίστες.
Ηθοποιοί όπως ο Χισάμ Φακίχ ελπίζουν πως ο κλάδος θα γνωρίσει νέα άνθιση. Ωστόσο το τέλος της απαγόρευσης του κινηματογράφου έχει και ένα μελανό σημείο. «Κινηματογράφος χωρίς να πηγαίνουν μαζί άντρες και γυναίκες δεν είναι κινηματογράφος» έγραψε πρόσφατα στο twitter γυναίκα. Οι κινηματογράφοι θα είναι ξεχωριστοί για τα δυο φύλα και δεν αναμένεται αυτή η απαγόρευση να αρθεί σύντομα όπως δεν αναμένονται και σημαντικές πολιτικές αλλαγές με μεγαλύτερες ελευθερίες.
Η Τζέιν Κίνινμοντ, ειδική σε θέματα που αφορούν τις χώρες του Περσικού Κόλπου, κάνει εύστοχα λόγο για «εκσυγχρονισμό του αυταρχισμού».
Πηγή: Deutsche Welle