Κριτική για την παράσταση «Αγησίλαγος» στον Ελληνικό Κόσμο
Ένας λαγός που τρώει τα πάντα.
Ένας καλοφαγάς λαγός, ο Αγησίλαγος, έχει δημιουργήσει το αδιαχώρητο τους τελευταίους μήνες στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», όπου παρουσιάζεται από τον περασμένο Οκτώβριο, μετά και από τις 150 sold out εμφανίσεις στη Θεσσαλονίκη. Η παράσταση είναι ένα μουσικοθεατρικό παραμύθι που δημιούργησε ο μουσικός και συγγραφέας παραμυθιών Δημήτρης Μπασλάμ το 2007 και από τότε έχει μαγέψει τα παιδιά λόγω του ευρηματικού θέματος που πραγματεύεται.
Το έργο, που απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας και σε παιδιά για τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού, αναφέρεται στην ισορροπημένη διατροφή και στον υγιεινό τρόπο ζωής μέσα από μια ευχάριστη παράσταση με κούκλες, ηθοποιούς και ζωντανή μουσική που χαρίζει άφθονο γέλιο στους μικρούς φίλους. Ο συγγραφέας, μέσα από τις περιπέτειες του συμπαθέστατου μάγειρα λαγού, κάνει ένα ευχάριστο μάθημα διατροφής, δίχως όμως διάθεση για διδακτισμό και ηθικολογία.
Το κείμενο διαθέτει σπιρτάδα και αμεσότητα, ενώ οι τρεις ηθοποιοί, Βασίλης Λιάκος, Μαριέττα Σπηλιοπούλου και Χρήστος Χριστόπουλος, εμψυχώνουν και συνδιαλέγονται με τις επιτραπέζιες κούκλες που εμπνεύστηκε και επιμελήθηκε η Δήμητρα Γιοβάνη. Και οι τρεις περνάνε με γρήγορο ρυθμό από τον ρόλο του αφηγητή στον ρόλο του εμψυχωτή, δίνοντας στην περιπέτεια του Αγησίλαγου δράση, ένταση και παραμυθένιες εικόνες. Μαζί τους πλέκουν την ιστορία και οι δύο μουσικοί που βρίσκονται επί σκηνής, ο Γιάννης Παπαγεωργίου και η Λουίζα Σοφιανοπούλου, παρουσιάζοντας με ιδιαίτερα ανάγλυφο τρόπο στους μικρούς θεατές ένα περιπετειώδες ταξίδι αναζήτησης της μίας, ιδανικής τροφής που θα γιατρέψει τον συμπαθή λαγό. Οι δύο μουσικοί σχολιάζουν και τραγουδούν τα παθήματα του κυρίου Αγησίλαγου, ντύνοντας μουσικά την ιστορία.
Η παράσταση οδηγεί τα παιδιά στα μονοπάτια της κατάκτησης της γνώσης αβίαστα και ευχάριστα, δεδομένου ότι το παιδί επικοινωνεί καλύτερα με μια κούκλα, παρά με έναν ενήλικα. Με την τέχνη του κουκλοθεάτρου απομυθοποιούν τους φόβους τους και οπλίζονται με δύναμη και αισιοδοξία, καθώς αυτό το είδος θεάτρου αποδεδειγμένα τα βοηθάει στην απόκτηση γνώσεων και εμπειριών αλλά και στη γλωσσική ανάπτυξή τους.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» το Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018.