Τι έκανε η Κονιόρδου στο Νταβός;
Άτυπη σύνοδος υπουργών Πολιτισμού τις παραμονές του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.
Για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε άτυπη σύνοδος υπουργών Πολιτισμού στο Νταβός τις παραμονές (20-22/01/2018) του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ με σκοπό να ενταχθεί ο προβληματισμός που αφορά την πολιτιστική κληρονομιά και την ποιότητα του δομημένου περιβάλλοντος baucultur στους προβληματισμούς του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, όπως τόνισε ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ Κλάους Σουάμπ, στη διάρκεια των εργασιών της συνόδου.
Στην παρέμβασή του ο κος Σουάμπ στάθηκε στη σημασία του πολιτισμού όχι σαν κάτι θεωρητικό αλλά ως σημαντικό συστατικό της οικονομίας και του ευ ζην των πολιτών και δήλωσε ότι θα υποστηρίξει την ένταξη της συνόδου στις μελλοντικές διοργανώσεις του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.
Παράλληλα υπογραμμίστηκε από τους συμμετέχοντες ότι κρίνεται πλέον απαραίτητη η συμβολή του πολιτισμού στη διαμόρφωση των πολιτικοοικονομικών επιλογών σε μια στιγμή κομβική για το μέλλον της Ευρώπης και του πλανήτη.
Στη Σύνοδο, στην οποία συμμετείχε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου εκδόθηκε κοινή διακήρυξη με τίτλο «Συνδιάσκεψη του Νταβός 2018 προς μια ευρωπαϊκή θεώρηση του πολιτισμού όσον αφορά την ποιοτική δόμηση». Τα υπάρχοντα κτίρια αποτελούν μέρος του πολιτισμού που μας έχει κληροδοτηθεί από τις προηγούμενες γενιές, τόσο τα μνημεία όσο και εκείνα της καθημερινής αρχιτεκτονικής, που μορφώνουν τους δρόμους, απλές γειτονιές, αλλά και χωριά, στα οποία καταγράφονται οι αξίες και ο τρόπος ζωής των προγόνων μας, καθώς και τα τεχνικά και καλλιτεχνικά τους επιτεύγματα.
Η υπουργός Πολιτισμού παρενέβη στη διάσκεψη με ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις, αναφορικά με την προστασία και ανάδειξη του τοπίου, το οποίο αποτελεί το ευρύτερο πολιτιστικό περιβάλλον της ζωής μας. «Ο πολιτισμός είναι πυξίδα που μας οδηγεί στο να υλοποιήσουμε τις έννοιες και τις ιδέες που διαμορφώνουν τη ζωή των πολιτών, όπως και η έννοια του Baukultur, του αειφόρου δομημένου περιβάλλοντος. Ο κόσμος της ύλης και η επικράτηση των επιταγών του κέρδους έχει επηρεάσει τη σκέψη μας, τις επιλογές και το πώς αντιλαμβανόμαστε το περιβάλλον. Για να αλλάξουμε, χρειάζεται πρώτα να αλλάξουμε τρόπο σκέψης με νέες αξίες, νέες έννοιες, ιδέες και προτεραιότητες που έχουν στόχο το κοινό καλό και την ευζωία των ανθρώπων» υπογράμμισε η κα Κονιόρδου.