Μαθητές Θεσσαλονίκης βοηθούν πρόσφυγες να σπουδάσουν στην Ευρώπη
Θα παρουσιάσουν την έξυπνη ιδέα τους στο Ευρωκοινοβούλιο στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Why Europe Matters.
Η Αφροδίτη Κασιμάτη, η Βασιλική Μπαρκαμπά, ο Μιχάλης Διαμαντής, ο Δημήτρης Ευθυμιάδης και η Αγγελική Τρατσέλα, ταλαντούχοι μαθητές και μαθήτριες της Α' Λυκείου από το Κολλέγιο Ανατόλια και το Αρσάκειο Λύκειο Θεσσαλονίκης δημιούργησαν μέσα σε μία ημέρα την ομάδα «Eurogees» και ετοιμάζουν βαλίτσες για Βρυξέλλες.
Τα παιδιά διακρίθηκαν στο εργαστήρι (workshop) για τους νέους της Ευρώπης που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece με την έξυπνη ιδέα που σκέφθηκαν για να ενθαρρύνουν τους πρόσφυγες που ζουν στην Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες να σπουδάσουν. Γνωρίζοντας πως ένα σημαντικό μέρος των κονδυλίων που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση στις χώρες μέλη για προγράμματα Erasmus + μένουν αδιάθετα επειδή δεν γίνονται πάντα επαρκείς αιτήσεις για ανταλλαγές μαθητών, τα παιδιά σκέφθηκαν να συγκεντρώνουν τα χρήματα αυτά και να τα διαθέτουν ως επίδομα για τη στέγαση προσφύγων που γίνονται δεκτοί και ξεκινούν τις σπουδές τους σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.
Η ιδέα της ομάδας «Eurogees» ενθουσίασε τους κριτές και τα παιδιά επελέγησαν να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα σε ειδική εκδήλωση που θα γίνει στις 20 & 21 Μαρτίου στο Ευρωκοινοβούλιο με στόχο να αναδειχθούν οι ιδέες, οι προβληματισμοί, οι επιθυμίες και τα ταλέντα των νέων της Ευρώπης.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της σημαντικής πρωτοβουλίας Why Europe Matters που διοργανώνει ο εκπαιδευτικός οργανισμός επιχειρηματικότητας Junior Achievement Europe σε συνεργασία με τις κορυφαίες βιομηχανίες της Ευρώπης, μέλη της Ευρωπαϊκής Στρογγυλής Τράπεζας Βιομηχάνων-Εuropean Round Table of Industrialists (ERT) και θα συμμετέχουν ομάδες από 10 ευρωπαϊκές χώρες.
Η πρωτοβουλία «Γιατί η Ευρώπη μετράει» θα παρουσιάσει στο Ευρωκοινοβούλιο και τα αποτελέσματα μεγάλης διαδικτυακής έρευνας στην οποία συμμετείχαν δεκάδες χιλιάδες νέοι της Ευρώπης από 15-25 ετών.
Η έρευνα έδωσε τη δυνατότητα στους νέους να αναδείξουν τι τους ανησυχεί περισσότερο, σε ποια θέματα είναι περισσότερο ικανοποιημένοι από τη δράση της Ε.Ε. και σε ποια προβλήματα προσδοκούν άμεσες λύσεις (ανεργία, επαγγελματικές δεξιότητες, προσφυγικό, τρομοκρατία, παιδεία κ.ά.).