Μαρίνα Γιώτη: «Τα βιβλία είναι διασκέδαση, όχι αγγαρεία»
Η συγγραφέας παιδικών βιβλίων μιλάει στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ και τη Μαριάνθη Κουνιά
Η Μαρίνα Γιώτη δεν είναι απλά μια επιτυχημένη συγγραφέας παιδικών βιβλίων, αλλά μια γυναίκα που έχει ιεραρχήσει τη ζωή της με βάση την κόρη της, σαν η διαδρομή της να είναι ένα γαϊτανάκι με άξονα το παιδί της. Άρχισε να γράφει παραμύθια για παιδιά, από τότε που έγινε μαμά, επειδή όπως λέει η ίδια, το μωρό της αποτέλεσε για αυτήν μια τεράστια πηγή έμπνευσης, θυμίζοντάς της το παιδικό της όνειρο να γράφει ιστορίες.
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975 και σπούδασε οπτική επικοινωνία και εικονογράφηση στο Georgetown University της Washington με το σχεδιασμό βιβλίων για παιδιά να είναι μια από τις αγαπημένες της εργασίες. Το 2014 εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Η Στιγμούλα» και ακολούθησε «Η Στιγμούλα είναι δυνατή!». Το 2016 κυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίο της πετυχημένης σειράς «Παραμύθια… αλλιώς» με τίτλο «Σκουφοκοκκινίτσα» και το «Δύο φορές κι έναν καιρό ήταν η Σταχτοπούτα», ενώ το 2017 κυκλοφόρησε το πρώτο της λεύκωμα για μαμάδες με τίτλο «Μια καρδιά» και το τρίτο βιβλίο της σειράς «Παραμύθια… αλλιώς» με τίτλο «Ρεβιθοκοντούλης», όλα από τις εκδόσεις Διόπτρα.
Η πετυχημένη συγγραφέας κάνοντας σήμερα μια ανασκόπιση στο συγγραφικό της έργο αποκαλύπτει στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ πως ξεκίνησε και πως συνεχίζει έως και σήμερα το μεγαλύτερο επαγγελματικό της όνειρο, τη συγγραφή παιδικών βιβλίων.
Πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων;
Σπούδασα οπτική επικοινωνία και εικονογράφηση σε ένα από τα πιο διακεκριμένα πανεπιστήμια του είδους στην Ν. Υόρκη και ο σχεδιασμός βιβλίων για παιδιά ήταν από τις αγαπημένες μου εργασίες. Όταν γύρισα στην Ελλάδα δούλεψα για 15 χρόνια στη διαφήμιση και έβαλα αυτή μου την αγάπη σε ένα συρτάρι από αυτά που καταχωνιάζουμε τα όνειρα μας. Έμειναν εκεί μέχρι τη στιγμή που γέννησα τη κόρη μας και διάβασα ακόμα πολλά παιδικά βιβλία. Εκεί ξεσκόνισα τις δικές μου ιστορίες και κατάλαβα ότι τελικά κάτι είχαν να δώσουν στον κόσμο. Ευτυχώς συμφώνησε και ο εκδοτικός μου!
Ποια ήταν η αφορμή για να ξεκινήσετε;
Η κόρη μου. Έχει υπάρξει τεράστια πηγή έμπνευσης.
Ήταν εύκολο να βρείτε εκδοτικό οίκο, που θα εμπιστευόταν τη δουλειά σας;
Βλέπω καθημερινά από φίλους συγγραφείς, ότι δεν είναι εύκολο. Είχα την τύχη να κερδίσω αυτή την εμπιστοσύνη νωρίς. Αυτή τη στιγμή είμαι σε ένα πολύ ζεστό εκδοτικό σπίτι, τις εκδόσεις Διόπτρα, που στηρίζουν τις πιο πολύχρωμες ιδέες μου και τους ευχαριστώ.
Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που έχετε συναντήσει σε αυτό το εγχείρημα;
Αγαπώ πολύ την εικονογράφηση, αλλά όταν ξεκίνησα να εικονογραφώ τα πρώτα βιβλία μου «Η Στιγμούλα» και «η Στιγμούλα είναι δυνατή!» αυτά που είχα μάθει στη σχολή 15 χρόνια πριν ήταν πια παρωχημένα. Αναγκάστηκα να ξαναμάθω να εικονογραφώ από την αρχή. Βοήθησε το γεγονός ότι ήξερα τα εργαλεία, αλλά πάλεψα να βρω ένα προσωπικό ύφος. Δεν έπαψα ποτέ να είμαι μαθήτρια. Τώρα συνεχίζω να εξασκούμε και μαθαίνω animation μεταξύ άλλων. Ο κόσμος κινείτε με εξωφρενικούς ρυθμούς και αν σταματήσεις να προχωράς σε ξεπερνά σε χρόνο μηδέν.
Οι μικροί αναγνώστες με τι εντυπωσιάζονται περισσότερο;
Κάθε παιδί είναι διαφορετικό και κάθε ηλικία διαφέρει. Τα περισσότερα όμως εντυπωσιάζονται από τον ίδιο τον συγγραφέα και γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουν συγγραφείς από κοντά. Για να καταλάβουν ότι δεν είναι ένα εξωγήινο πλάσμα, αλλά ένας απλός άνθρωπος σας και εκείνα.
Τι επίδραση πιστεύετε πως έχουν γενικά τα βιβλία στα παιδιά;
Τα βιβλία βοηθάνε σε πολλά πρακτικά πράγματα, όπως η ορθογραφία, το λεξιλόγιο, ο γραπτώς λόγος γενικότερα. Για να γίνεις συγγραφέας πρέπει να είσαι πρώτα αναγνώστης. Όμως βοηθάνε και σε άλλα πιο σημαντικά, όπως η φαντασία και η κριτική σκέψη. Δυο δεξιότητες απαραίτητες ειδικά για αυτή τη γενιά που μεγαλώνει τώρα.
Τι έχετε μάθει από τις σκέψεις και τις επιθυμίες των παιδιών;
Να μην προδικάζω τα θέλω τους και να μην βάζω ταμπέλες. Καμιά φορά εμείς οι μεγάλοι, χωρίς να το κάνουμε συνειδητά, προβάλουμε τις δικές μας σκέψεις, προκαταλήψεις ή επιθυμίες σε εκείνα. Είναι σημαντικό να τα ακούμε προσεκτικά και να τα αφήνουμε να εκφράζουν την σκέψη τους χωρίς περιορισμούς.
Από την εμπειρία σας, ποιους φόβους απομυθοποιούν τα παιδιά διαβάζοντας βιβλία;
Αυτόν του διαβάσματος. Πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας ότι τα βιβλία είναι διασκέδαση και όχι αγγαρεία. Έχω κάνει παραπάνω από 280 παρουσιάσεις τα τελευταία 4 χρόνια με μεγάλη επιτυχία και αυτό, γιατί φροντίζω στις παρουσιάσεις μου να δείξω στα παιδιά ότι τα βιβλία είναι διασκέδαση και το έναυσμα για κάτι πολύ όμορφο, όπως μια συζήτηση, ένα παιχνίδια ή μια κατασκευή.
Εσείς ως παιδί διαβάζατε βιβλία;
Στο Δημοτικό πολλά. Δυστυχώς στο Γυμνάσιο/Λύκειο το κυνήγι της ύλης από το εκπαιδευτικό μας σύστημα γίνεται τόσο υπερβολικό που τα περισσότερα παιδιά αντιπαθούμε τα βιβλία. Παρόλες τις προσπάθειες των δασκάλων μου, ξεκίνησα να διαβάζω πάλι στο Πανεπιστήμιο.
Πως εμπνέεστε τα θέματα των βιβλίων σας;
Μπορεί να είναι μια λέξη, μια εικόνα, ένα ντοκιμαντέρ. Πρώτα ξεκινάω από το θέμα, τι δηλαδή θέλω να πω και μετά βρίσκω το όχημα με το οποίο θα το περάσω στα παιδιά.
Τώρα ετοιμάζετε κάποιο καινούριο βιβλίο;
Μόλις μεταφράστηκαν τέσσερα από τα βιβλία μου στα Αγγλικά και τους τελευταίους μήνες ασχολούμαι πολύ με αυτό. Στα Ελληνικά θα συνεχίσω την πολύ πετυχημένη σειρά «Παραμύθια αλλιώς» με μια ακόμη περιπέτεια του δαιμόνιου ρεπόρτερ Φάνη του Μπούφου και παράλληλα δουλεύω σε δυο ακόμη εικονογραφημένα βιβλία και ένα θεατρικό.