Η προσπάθεια των προσφύγων του Πειραιά να αποκτήσουν ένα σπίτι
Ολοκληρώθηκε το ερευνητικό πρόγραμμα για τον Προσφυγικό Πειραιά
Ολοκληρώθηκε το ερευνητικό πρόγραμμα στους Δήμους της περιοχής του Πειραιά με τίτλο «Προσφυγικές γειτονιές του Πειραιά- Από την ανάδυση στην ανάδειξη της ιστορικής μνήμης», που πραγματοποιήθηκε από τη Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Τα αποτελέσματα του προγράμματος θα παρουσιαστούν, το επόμενο διάστημα, σε συνέδριο και θ’ ακολουθήσει η έκδοση ενός Ιστορικού και Πολεοδομικού Άτλαντα του Προσφυγικού Πειραιά.
Το ερευνητικό πρόγραμμα έγινε, από τον Ιανουάριο του 2017 μέχρι τον Απρίλio του 2018, και στη διάρκειά του επιχειρήθηκε για πρώτη φορά να προσεγγισθεί το θέμα της δημιουργίας των προσφυγικών συνοικισμών της περιοχής, ιστορικά και πολεοδομικά.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας:
* Έγινε προσπάθεια εντοπισμού και καταγραφής του διαθέσιμου αρχειακού υλικού, ιστοριογραφικού και πολεοδομικού.
* Πολεοδομικά σχέδια συνδυάστηκαν με δημοτικές αποφάσεις αλλά και προφορικές μαρτυρίες για να οριστούν με σαφήνεια τα όρια των προσφυγικών γειτονιών.
* Για πρώτη φορά μελετήθηκε αρχειακό και χαρτογραφικό υλικό από το αρχείο των μητρώων δικαιούχων στεγαστικής αποκατάστασης και των κτηματολογίων της Περιφέρειας Αττικής.
Η μέχρι τώρα έρευνα έχει αναδείξει την συνθετότητα και την πολυπλοκότητα της προσφυγικής εγκατάστασης, τους διαφορετικούς τύπους εγκατάστασης αλλά και τους διαφορετικούς ρυθμούς εξέλιξης των προγραμμάτων ανά περιοχή καθώς και τη διαρκή μετακίνηση των προσφυγικών πληθυσμών στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν σπίτι.
Σημειωτέον ότι η προσφυγική ιστορία του Πειραιά δεν είναι μια ομοιόμορφη ιστορία, άλλα έχει πολλές διαφοροποιήσεις που αποτυπώνονται τόσο στον τύπο ή στο χρόνο της εγκατάστασης και συνδέονται άμεσα με τα κοινωνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά των προσφύγων.