Για πρώτη φορά στη σκηνή «Το αηδόνι του αυτοκράτορα» της Λένας Πλάτωνος
Μια εντυπωσιακή παραγωγή για παιδιά και νέους στη Λυρική Σκηνή
Ένα έργο σπάνιας ομορφιάς και ευαισθησίας, το μουσικό παραμύθι «Το αηδόνι του αυτοκράτορα» της σπουδαίας Λένας Πλάτωνος, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη σκηνή από την Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ τον Οκτώβριο του 2018, σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ & Αγορά Κινουμένων Σχεδίων Animasyros.
Το έργο που «δεν παρουσιάστηκε ποτέ ζωντανά, λόγω τεχνικών δυσκολιών και της οπερατικής δομής του», όπως έχει αναφέρει η ίδια, ανεβαίνει σε μια εντυπωσιακή παραγωγή για παιδιά και νέους όπου η όπερα «συνομιλεί» με το animation.
Λίγο πριν την επίσημη πρεμιέρα του έργου στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ, το κοινό θα έχει την μοναδική ευκαιρία να έρθει για πρώτη φορά σε επαφή με τον μαγευτικό κόσμο της όπερας «Το αηδόνι του αυτοκράτορα» σε ένα special preview της παραγωγής αποκλειστικά στο Animasyros 11, την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018 στο ιστορικό Θέατρο Απόλλων της Σύρου.
Το Φεστιβάλ θα διαρκέσει από τις 26 έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2018. Περισσότερες πληροφορίες: www.animasyros.gr
Η Λένα Πλάτωνος έγραψε το Αηδόνι του αυτοκράτορα, ένα «μουσικό παραμύθι με στοιχεία όπερας», όπως το έχει χαρακτηρίσει, το 1989, πάνω στο ομώνυμο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, ικανοποιώντας μια επιθυμία του κόντρα τενόρου Άρη Χριστοφέλλη. Το λιμπρέτο έγραψε ο ποιητής-βιολόγος Γιώργος Βολουδάκης. Το έργο ηχογραφήθηκε με τη συμμετοχή κορυφαίων ερμηνευτών, όπως ο Άρης Χριστοφέλλης, η Σαβίνα Γιαννάτου, ο Σπύρος Σακκάς, ο Φραγκίσκος Βουτσίνος κ.ά., ενώ η Πλάτωνος χαρακτήρισε τη μουσική του έργου νεοϊμπρεσιονιστική.
Το παραμύθι του Άντερσεν μεταμορφώνεται σε μια παραβολή για τη σχέση τέχνης και τεχνολογίας, η οποία στις μέρες μας είναι πιο επίκαιρη παρά ποτέ. Το σύγχρονο μήνυμα του έργου, η συνύπαρξη αναλογικής και ηλεκτρονικής μουσικής, οι ακαταμάχητες μελωδικές γραμμές της Πλάτωνος και η δεξιοτεχνική φωνητική γραφή καθιστούν το Αηδόνι του αυτοκράτορα μια ιδεώδη γνωριμία των παιδιών με τον μαγικό κόσμο της λυρικής τέχνης.