Παυλοπέτρι: Η βυθισμένη πολιτεία της Λακωνίας
Σε λίγο καιρό θα είναι έτοιμο το πώτο υποθαλάσσιο μουσείο της χώρας στην Ελαφόνησο
Ήταν πριν τρία περίπου χρόνια όταν το Παγκόσμιο Ταμείο Μνημείων ενέταξε το Παυλοπέτρι στον κατάλογο των πενήντα περισσότερο απειλούμενων χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς στον κόσμο. Από τότε ο δήμος Ελαφονήσου βάλθηκε να αναδείξει, αλλά και να προστατέψει ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Ελλάδας.
Πρόκειται για μια σπουδαία, βυθισμένη πολιτεία απέναντι από την Ελαφόνησο, στη Λακωνία, ένας θαυμάσιος προϊστορικός οικισμός, έκτασης 60 στρεμμάτων με βάθος μόλις 2,5 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας και με ηλικία περίπου 5 χιλιετηρίδων. Αναμφισβήτητα είναι μια μοναδική στο είδος της πόλη, αφού έχει συγκεκριμένο σχέδιο με δρόμους, κτίρια και νεκροταφείο.
Ανακαλύφθηκε το 1967 από τον Νίκολα Φλέμινγκ και χαρτογραφήθηκε το 1968 από ομάδα του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, ενώ πιθανολογείται ότι βυθίστηκε το 1000 π.Χ. Το έργο της αρχαιολογικής ομάδας συγκεντρώθηκε σε ένα ντοκιμαντέρ που μεταδόθηκε από το BBC 2 το 2011, όπου για πρώτη φορά επαναδημιουργήθηκε ψηφιακά σε τρεις διαστάσεις. Εκ τότε το σπουδαίο αυτό υποθαλάσσιο μνημείο έχει κινήσει το ενδιαφέρον τόσο των ΜΜΕ, όσο και εκατοντάδων τουριστών που κάθε Καλοκαίρι συνδυάζουν τα μπάνια τους με την εξερεύνηση του βυθού.
Σήμερα το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με το Δήμο Ελαφονήσου και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, όχι μόνο οραματίζονται να κάνουν το Παυλοπέτρι έναν διεθνή τουριστικό προορισμό, αλλά έχουν ήδη συνεννοηθεί να υλοποιήσουν από κοινού ένα Σχέδιο Διαχείρισης που θα προστατέψει το μνημείο.
«Ο χώρος έχει εδώ και πολλά χρόνια μεγάλη επισκεψιμότητα, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια συντονισμένη προσπάθεια για να δρομολογηθούν νέα πράγματα. Τώρα δεν υπάρχει ένα πλαίσιο ενημέρωσης των επισκεπτών. Υπάρχει δυσκολία με την πρόσβαση αλλά και με το πάρκιν εκεί. Αυτά δυσκολεύουν τους επισκέπτες. Χρειάζεται και φύλαξη και ένα ενημερωτικό κιόσκι με κάποιον υπεύθυνο που να δίνει κατευθυντήριες οδηγίες στους επισκέπτες με ειδικές σημάνσεις» μας εξηγεί σήμερα η Δήμαρχος Ελαφονήσου κ. Έφη Λιάρου.
Από την άλλη, το Υπουργείο φαίνεται έτοιμο στην προετοιμασία του Σχεδίου Διαχείρισης. «Ο οικισμός του Παυλοπετρίου είναι σε περιοχή που έχει κηρυχτεί Natura. Επειδή βρίσκεται πολύ κοντά στην ακτή, και είναι ρηχά, είναι εύκολα επισκέψιμος με απλή κολύμβηση, με βατραχοπέδιλα και μάσκα. Η πρόθεσή μας είναι να προστατευθεί και να αναδειχθεί σε χώρο επισκέψιμο με τρόπο που να συλλειτουργήσει με την περιοχή natura που το περιβάλλει. Πρέπει να διαμορφωθούν διάδρομοι. Στην πορεία ο επισκέπτης μέχρι τη θάλασσα να μπορεί μέσω πινακίδων να πάρει πληροφορίες για το χώρο. Έτσι πριν βουτήξει θα έχει δει έναν χάρτη και θα έχει ενημερωθεί για τα πιο ενδιαφέροντα σημεία που μπορεί να εξερευνήσει. Στο σχέδιό μας υπάρχει και πρόβλεψη και για σημαδούρες που κάτω από το νερό θα είναι πινακίδες.Εμείς έχουμε ολοκληρώσει και έχουμε στην τελική επεξεργασία το πλάνο διαχείρισης. Οπότε στη συνέχεια μένει να γίνουν κάποιες προγραμματικές με την Περιφέρεια και τον Δήμο Ελαφονήσου, ώστε να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση και να υλοποιηθεί το έργο» μας αποκαλύπτει η κ. Δρ. Πάρη Καλαμαρά, Διευθύντρια της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων.