Εφτά χρόνια τα «ραδίκια» κερδίζουν το κοινό
Κριτική θεάτρου για την μαύρη κωμωδία "Τα ραδίκια ανάποδα"
Τι συμβαίνει με την παράσταση «Τα ραδίκια ανάποδα» που, αν και έχει μακάβρια υπόθεση, παίζεται ασταμάτητα εφτά ολόκληρα χρόνια χαρίζοντας ατελείωτο γέλιο στον κόσμο; Είναι το επιθεωρησιακό ύφος της; Είναι το θέμα του έργου ή ο πρωταγωνιστής και το ταλέντο του που καταφέρνουν να κερδίζουν τη μεγάλη αγάπη του κοινού;
Ο λόγος φυσικά για τον ξεκαρδιστικό μονόλογο «ΤΑ ΡΑΔΙΚΙΑ ΑΝΑΠΟΔΑ» του Γιώργου Γαλίτη, ένα one dead man show, με δεκατρείς κωμικούς επικήδειους. Τους ρόλους έχει γράψει, τους κλαίει, τους οδύρεται και τους υποδύεται, ο ίδιος ο Γιώργος Γαλίτης, ενώ τον γνωστό ηθοποιό σκηνοθετεί με… πλερέζα και δάκρυα στα μάτια ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης.
Το έργο, που έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα περιοδεύει στην Ελλάδα, είναι σπονδυλωτό με έξυπνες ατάκες και μπόλικο μαύρο χιούμορ. Στη σκηνή παρελαύνουν ένας δημόσιος υπάλληλος, μια πλούσια χήρα, ένας ράπερ, ένας στρατηγός, ένας χειρουργός, ένας μάγειρας, ένας ηγούμενος, ένας Κρητικός, αλλά και πολλοί άλλοι τύποι που θρηνούν.
Το κείμενο είναι καλογραμμένο και χωρίς ίχνος ευτέλειας ή αίσθηση της καρικατούρας, ενώ η μουσική, που επιμελείται ο Τόλης Κετσελίδης, ντύνει πετυχημένα τις εναλλαγές των ρόλων.
Ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης σκηνοθετώντας τον πολύ καλό φίλο του, προσδίδει στην παράσταση ισορροπία και γρήγορους ρυθμούς, χαρακτηριστικά και τα δύο της γνήσιας κωμωδίας.
Ο Γαλίτης χαρισματικός στους δεκατρείς ρόλους. Παίζοντας με αμείωτη ενέργεια, δίνει στην παράσταση μεγάλη συνοχή και ευχάριστη ροή, ενώ αξιοσημείωτο είναι πως με ένα τόσο λυπηρό θέμα, όσο είναι ο θάνατος, καταφέρνει να διασκεδάζει τον κόσμο με ένα έξυπνο, κωμικό σενάριο χωρίς καθόλου βωμολοχίες.
Η παράσταση θα βρεθεί στις 5 Σεπτεμβρίου στον Κορυδαλλό.