Το μυθιστόρημα «Υπέρ Ελλάδος» ανεβαίνει στη σκηνή του ΚΘΒΕ
Ενα μυθιστόρημα για την εξουσία, τον άνθρωπο και τη μνήμη
Όταν τον Μάη του 1948 στη Θεσσαλονίκη ο δημοσιογράφος Γρηγόρης Στακτόπουλος στάθηκε στη στάση Αγίας Σοφίας περιμένοντας το λεωφορείο που θα τον επέστρεφε στο σπίτι του, ένας αστυνομικός τον χτύπησε στην πλάτη και του ζήτησε να τον ακολουθήσει. Ήταν 38 χρονών. 'Οταν επέστρεψε τελικά στο σπίτι του ήταν 50... Για να του αποδοθεί η δολοφονία του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζορτζ Πολκ δεν υπήρχαν αποδεικτικά στοιχεία, πέραν του ότι ...μιλούσε καλά αγγλικά. Ο υπουργός που τον επισκέφθηκε στην ασφάλεια όπου κρατείτο, του ζήτησε επίμονα να υπογράψει την (κατασκευασμένη) ομολογία του, προκειμένου να...τελειώνει η υπόθεση: «Υπόγραψε βρε παιδί μου και θα γραφεί τ' όνομα σου εις την Βίβλον του 'Εθνους. Υπόγραψε...Υπέρ Ελλάδος...»
«Υπέρ Ελλάδος ( H υπόθεση Πολκ στο προσκήνιο)» είναι ο τίτλος της νέας θεατρικής παραγωγής του ΚΘΒΕ -της δεύτερης φετινής του παραγωγής- που δίνει την πρεμιέρα του το ερχόμενο Σάββατο Οκτωβρίου στο μικρό θέατρο της Μονής Λαζαριστών. Πρόκειται για έργο βασισμένο στο μυθιστόρημα της Σοφίας Νικολαΐδου «Χορεύουν οι ελέφαντες» (2015).
Βασισμένο και εμπνευσμένο από πραγματικά γεγονότα (τη δολοφονία του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζορτζ Πόλκ τον Μάιο του 1948 στη Θεσσαλονίκη, όπου βρέθηκε προκειμένου να πάρει συνέντευξη από τον αρχηγό των ανταρτών Μάρκο Βαφειάδη, και την εξιχνίαση του εγκλήματος απο την ελληνική αστυνομία και δικαιοσύνη της εποχής, με την καταδίκη του Στακτόπουλου σε ισόβια κάθειρξη), «το έργο δεν επιχειρεί να ξαναγράψει- να συμπληρώσει το ρεπορτάζ. Τα γεγονότα είναι γνωστά (;), το έναυσμα είναι η ανθρώπινη ιστορία πίσω απ' αυτά, είναι η αντίληψη της ιστορίας, το αίσθημα του δικαίου, είναι η μικροϊστορία των ανθρώπων κι οχι η μακροϊστορία των ιστορικών που γράφουν την Ιστορία» λεει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η συγγραφέας του, Σοφία Νικολαΐδου, φιλόλογος στη δημόσια εκπαίδευση.