Παράσταση - αφιέρωμα «στον Ρίτσο του Σεληνόφωτος» από ΚΘΒΕ και ΑΠΘ
Στην παράσταση "Ήθελα κάπου να τα πω - Ο Ρίτσος του Σεληνόφωτος" φωτίζονται σημαντικοί σταθμοί στη ζωή του ποιητή του μέσα από τα έργα του
Μουσικο-θεατρική παράσταση - αφιέρωμα "στον Ρίτσο του Σεληνόφωτος", στη λιγότερο γνωστή, στη λυρική πτυχή του εθνικού μας ποιητή, συνδιοργανώνουν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, την ερχόμενη Τρίτη 19 Μαρτίου, στο πλαίσιο του θεσμού "Βραδιές Τέχνης στο ΑΠΘ".
Στην παράσταση "Ήθελα κάπου να τα πω - Ο Ρίτσος του Σεληνόφωτος" φωτίζονται σημαντικοί σταθμοί στη ζωή του ποιητή του μέσα από τα έργα του, μέσα από τα γραπτά άλλων λογοτεχνών, από την πλευρά αφηγητών, από τους ήχους του πιάνου και από το φως του Φεγγαριού και ακούγονται μελοποιημένα τραγούδια του διασκευασμένα για φωνή και πιάνο, ανέφεραν οι διοργανωτές και συντελεστές του αφιερώματος, στη διάρκεια συνέντευξης στο ΑΠΘ για την παρουσίαση της εκδήλωσης.
Είναι η δεύτερη συμπαραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τόνισε ο αντιπρύτανης Οικονομικών του ΑΠΘ, καθηγητής Νικόλαος Βαρσακέλης, σημειώνοντας ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να εδραιωθεί ως θεσμός στο πλαίσιο των "Βραδιών Τέχνης του ΑΠΘ" κάθε Μάρτιο - μήνα της ποίησης - να διοργανώνεται σε συνεργασία με το ΚΘΒΕ ένα αφιέρωμα σε έναν ποιητή και να υπάρχει κάθε χρόνο εναλλαγή, Θεσσαλονικιού ποιητή και εθνικού ποιητή.
Ο Γιάννης Ρίτσος επιλέχθηκε και επειδή ήταν επίτιμος διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, αλλά και ως σπουδαίος ποιητής, υπογράμμισε ο κ. Βαρσακέλης, προσθέτοντας ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο η εκδήλωση, που είναι επικεντρωμένη όχι στον γνωστό στο ευρύ κοινό Γιάννη Ρίτσο με το πολιτικό τραγούδι, αλλά στον λυρικό ποιητή του μοντερνισμού, να φιλοξενηθεί στην Αθήνα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Βιβλίου, τον Μάιο, αλλά και στη γενέτειρά του ποιητή, τη Μονεμβασιά, εφ’ όσον υπάρξει πρόσκληση από τη δημοτική αρχή.
"Ο Γιάννης Ρίτσος είναι παρεξηγημένος, έχει ταυτιστεί με μία στρατευμένη λεγόμενη τέχνη, όμως είναι ανάμεσα στους κορυφαίους ποιητές μας, είναι ποταμός, έγραφε κάθε μέρα αριθμό ποιημάτων" τόνισε ο πρόεδρος του ΚΘΒΕ και αναπληρωτής καθηγητής του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού, διευκρινίζοντας ότι η μουσικο-θεατρική παράσταση εστιάζει "στον λυρικό Ρίτσο που έχει γράψει τα μοναδικά στη νεοελληνική λογοτεχνία πεζοτράγουδα, όπως η Σονάτα του Σεληνόφωτος".
Η σκηνοθέτης - ηθοποιός του ΚΘΒΕ Μάρα Τσικάρα, η οποία έχει τη σκηνοθετική επιμέλεια του δρώμενου, εξήγησε ότι την ιστορία του Γιάννη Ρίτσου συνθέτουν βιογραφικά στοιχεία, τα παιδικά του χρόνια, περιστατικά που τον σημάδεψαν, η αντίσταση, ο έρωτας. "Η ίδια ιστορία θα μπορούσε να ειπωθεί από την πλευρά του έργου του, ή από την πλευρά ενός άλλου αφηγητή, ή από ένα πιάνο αναπαράγοντας τα μελοποιημένα ποιήματά του, ή φωτίζοντας με τους ήχους κάποια σημαντικά σημεία της ζωής του. Η ίδια ιστορία θα μπορούσε να ειπωθεί από το φεγγάρι, από τη σκοτεινή ή φωτεινή πλευρά του φεγγαριού" είπε.
"Ο μελοποιημένος Ρίτσος έχει εξίσου συνταρακτικό λόγο στον ερωτικό του, στον λυρικό του χαρακτήρα, στον χαρακτήρα της ενδοσκόπησης με αυτόν που συνηθίσαμε να λέμε "πολιτικό Ρίτσο" ανέφερε ο Θανάσης Μπιλιλής, από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ, το οποίο επιμελήθηκε το μουσικό μέρος της παράστασης. Μελοποιημένοι στίχοι του Ρίτσου από συνθέτες όπως ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Νίκος Μαμαγκάκης, επιλέχθηκαν για να αναδείξουν τη δύναμη του λυρικού λόγου του ποιητή.
Στο δρώμενο περιλαμβάνονται αποσπάσματα από τα έργα του Γιάννη Ρίτσου "Σονάτα του Σεληνόφωτος", Πρώιμα ποιήματα και πεζά", από τις ποιητικές συλλογές του "Τα ερωτικά", "Μονοβασιά", "Χάρτινα", "Πέτρες", "Τέταρτη Διάσταση" και αποσπάσματα από βιβλία της Λούλας Ρίτσου - Γλέζου, των Γιώργου και Ηρώς Σγουράκη και ποιήματα των Κώστα Καρυωτάκη, Κωστή Παλαμά, Μαρίας Πολυδούρη και Λουί Αραγκόν.
"Με παραξενεύει συχνά γιατί η πολιτική έρχεται σε αντιπαράθεση με την ποίηση. Πιστεύω ότι θα μπορούσαν υπάρχουν δόσεις ποίησης και στον πολιτικό λόγο. Υπάρχει μία αντίφαση στο έργο και στην προσωπικότητα του Ρίτσου, ανάμεσα στον πολιτικό και στον λυρικό, στον Ρίτσο της επανάστασης και στον Ρίτσο του έρωτα" τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού και Επικοινωνίας του ΑΠΘ, υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Σπύρος Βούγιας. "Θέλουμε να παρουσιάσουμε το λιγότερο φωτισμένο κομμάτι της δουλειάς του μεγάλου ποιητή, που είναι ο Ρίτσος που απαγγέλλουμε και όχι ο Ρίτσος που τραγουδάμε" υπογράμμισε.
Στην παράσταση συμμετέχουν οι ηθοποιοί Νίκος Κουσούλης, Δημήτρης Ναζίρης, Φωτεινή Τιμοθέου και Μάρα Τσικάρα, τραγουδά ο Μανώλης Χατζημανώλης και στο πιάνο θα είναι ο Θανάσης Μπιλιλής.
Η μουσικο-θεατρική δράση θα παρουσιαστεί την Τρίτη 19 Μαρτίου, στις 20.00, στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ και για την παρακολούθησή της απαιτείται η επίδειξη πρόκλησης δωρεάν εισόδου, την οποία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθεύονται από αύριο, Παρασκευή 15 Μαρτίου, έως την Τρίτη 19 Μαρτίου, από το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του ΑΠΘ.