Από τη στιγµή που το βασικό επιχείρηµα της κυβέρνησης για την ίδρυση µη κρατικών πανεπιστηµίων είναι τι ισχύει στις άλλες χώρες της Ευρώπης, δεν θα µπορούσε αντιστοίχως να µην ανοίξει τη συζήτηση για το θέµα των οµόφυλων ζευγαριών. ∆ιότι Ευρώπη δεν µπορεί να είµαστε αλά καρτ, ούτε µε βάση τι λένε οι δηµοσκοπήσεις. Κατά συνέπεια, ορθώς άνοιξε επιτέλους το θέµα για την ισότητα των ανθρώπων, ανεξάρτητα από τις σεξουαλικές τους προτιµήσεις. Με βάση τις κοινοβουλευτικές εκτιµήσεις, σε λίγες εβδοµάδες θα είναι νόµος του κράτους ο πολιτικός γάµος των οµόφυλων ζευγαριών. Ακόµα και αν δεν λύνει ζητήµατα που σχετίζονται µε τα παιδιά, θα πρέπει τα κόµµατα της αντιπολίτευσης, και ιδιαίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ και η «Νέα Αριστερά», που µαξιµαλίζουν, να ψηφίσουν τον νόµο. Οπως έπραξαν το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάµι πριν από χρόνια, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση -και χωρίς τη στήριξη των ΑΝ.ΕΛ.- έφερε κουτσουρεµένο τότε το θέµα του συµφώνου συµβίωσης. Στα θέµατα των ανθρώπινων ελευθεριών δεν χωρούν παζάρια και µικροκοµµατικά παιχνίδια.

Μουρμούρα ειδικά για τους... δύο

∆εν άρεσε σε πολλά στελέχη του κλίµατος Κασσελάκη η κίνηση που έκαναν ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο Γιάννης Ραγκούσης να προτείνουν την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από την ευρωπαϊκή Αριστερά και την ένταξή του στους Σοσιαλιστές. Αφενός υπενθύµιζαν µε νόηµα πως και τα τρία αυτά στελέχη είχαν υποστηρίξει την υποψηφιότητα της Εφης Αχτσιόγλου. Αφετέρου σχολίαζαν πως είναι πλέον εντελώς µειωµένη η επιρροή τους στο κόµµα και ήθελαν µέσα από αυτή την κίνηση να παίξει το όνοµά τους στα ΜΜΕ και να ακουστούν στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει του Συνεδρίου. Πιο επικριτικοί, δε, ήταν µε τον Θεοχαρόπουλο και τον Ραγκούση, για τους οποίους έλεγαν πως µέχρι πρότινος ήταν µε το ένα πόδι εκτός κόµµατος...

Δυσκολίες

Μόνο εύκολο δεν είναι για τον «ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη» το θέµα µε τα οµόφυλα ζευγάρια. ∆εδοµένου ότι η σηµερινή ηγετική οµάδα δεν έχει σχέση µε τον παλαιό Συνασπισµό και είναι κυρίαρχο το κοµµάτι που προέρχεται από το βαθύ ΠΑΣΟΚ, υπάρχουν αρκετοί στην Κοινοβουλευτική Οµάδα που µουρµουρίζουν µε το θέµα της παρένθετης µητέρας. Στον κατάλογο των αντιδρώντων είναι, µεταξύ άλλων, ο Χάρης Μαµουλάκης, η Αθηνά Λινού και ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

Υποψήφιοι

Στο ΚΚΕ µπορεί ποτέ να µη δηµοσιοποιούνται ονόµατα υποψηφιοτήτων χωρίς τη θέληση του κόµµατος, µαθαίνω ωστόσο ότι στον Περισσό υπάρχει µεγάλη ικανοποίηση για την παρουσία των δύο εν ενεργεία ευρωβουλευτών, του Κώστα Παπαδάκη και του Λευτέρη Αλαβάνου. Στο πλαίσιο αυτό, θα είναι αµφότεροι εκ νέου υποψήφιοι για την Ευρωβουλή, σε µια περίοδο που το ΚΚΕ δίνει µάχη να περάσει τον ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά µετά το 2009.

Σταθεροί συνομιλητές

Εναν σταθερό κύκλο συνοµιλητών, που έχει χαρακτηριστικά άτυπου «πρωινού καφέ», έχει καθιερώσει ο Νίκος Ανδρουλάκης. Σε αυτή τη «λίστα» περιλαµβάνονται, µεταξύ άλλων, ο γραµµατέας Ανδρέας Σπυρόπουλος, οι βουλευτές Παναγιώτης ∆ουδωνής, Μιχάλης Κατρίνης και ∆ηµήτρης Μάντζος (φωτ.), ο εκπρόσωπος Τύπου, Θανάσης Γλαβίνας, και η (ακούραστη) υπεύθυνη επικοινωνίας, Στεφανία Μουρελάτου. Παραλλήλως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε σταθερή βάση ακούει τη γνώµη έµπειρων στελεχών, όπως ο Κώστας Λαλιώτης, ο Πέτρος Ευθυµίου, ο Κώστας Σκανδαλίδης και ο Νίκος Σαλαγιάννης.

Τα είπαν

Τα δικά του στέκια έχει αποκτήσει στην Αθήνα ο Στέφανος Κασσελάκης, πολλά εκ των οποίων κοντά στο ξενοδοχείο όπου διαµένει στο Κουκάκι. Ενα από αυτά είναι το φηµισµένο εστιατόριο «Gallina», στο οποίο έτρωγε τις προάλλες ο κ. Κασσελάκης µε τον σύντροφό του, Τάιλερ Μακµπέθ. Στο ίδιο µέρος ήταν και ο πρώην επικεφαλής του Ποταµιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος συνοµίλησε για αρκετή ώρα µε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Στα ΜΜΕσα

∆ύο έµπειροι πολιτικοί συντάκτες, ο Γ. Μελιγγώνης και ο ∆. Κουκλουµπέρης, θα αναλάβουν µε απόφαση του Χάρη ∆ούκα την ενηµερωτική διεύθυνση του ραδιοφωνικού σταθµού «Αθήνα» 9,84.

Ποιος βουλευτής της Ν.∆. έλεγε για τους συναδέλφους του που διαφωνούν στο θέµα των οµόφυλων ζευγαριών πως δεν µπορούν να επικαλούνται τη στάση του Βορίδη;

Σύσκεψη Σπυρόπουλου με δημάρχους

Μεγάλο βάρος δίνει το ΠΑΣΟΚ στο θέµα της συγκρότησης αυτοδιοικητικής οµάδας µετά τα πετυχηµένα αποτελέσµατα των εκλογών του Οκτωβρίου. Την περασµένη εβδοµάδα, ο γραµµατέας του κόµµατος, Ανδρέας Σπυρόπουλος, πραγµατοποίησε ευρεία σύσκεψη µε τους εκλεγµένους δηµάρχους του ΠΑΣΟΚ από όλη την Ελλάδα. Ο σκοπός ήταν η καλύτερη προετοιµασία τόσο για την ΚΕ∆Ε, όπου θα είναι υποψήφιος ο δήµαρχος Αθηναίων, Χάρης ∆ούκας, όσο και για την ΠΕ∆Α, όπου θα είναι υποψήφιος ο δήµαρχος Μοσχάτου-Ταύρου, Ανδρέας Ευθυµίου. Παραλλήλως, η Χαριλάου Τρικούπη θέλει να αξιοποιήσει τις δυνάµεις που διαθέτει στην Τ. Α. και για την κρίσιµη µάχη των ευρωεκλογών.

Νέα γραφεία

Εντός των ηµερών θα γίνει η ενοικίαση των πρώτων γραφείων της «Νέας Αριστεράς». Θα βρίσκονται στην Πλατεία Οµονοίας και τις σχετικές διαπραγµατεύσεις κάνει η βουλευτής Θεανώ Φωτίου. Παραλλήλως, θα ανακοινωθεί το πρόσωπο που θα αναλάβει χρέη εκπροσώπου Τύπου.

Επαφές

Ελλειµµα προβολής στα ΜΜΕ, και ιδιαίτερα στις τηλεοράσεις, έχει διαπιστώσει το επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη. Στο πλαίσιο αυτό, θα υπάρξουν κινήσεις και από τον ίδιο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, µε συναντήσεις µε επιτελικά στελέχη -και όχι µόνο- των µίντια.