Η διαφωνία Τσίπρα για τη «μετάλλαξη»

∆εν άρεσαν πολύ στον Αλέξη Τσίπρα οι οικονοµικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ που παρουσίασε ο Στέφανος Κασσελάκης πριν κλειστεί στο στρατόπεδο της Θήβας. Συνοµιλητές του µεταφέρουν ότι βρήκε αρκετά σηµεία «ξένα» προς την Αριστερά και θέτει θέµα ιδεολογικής «µετάλλαξης» του κόµµατος. Αυτό, βέβαια, από την άλλη, συνιστά µια απάντηση στη Ν.∆., που χρεώνει στον Κασσελάκη το εντελώς αντίθετο, δηλαδή ένα νέο «πρόγραµµα Θεσσαλονίκης». Φυσικά, ο πρώην πρωθυπουργός δεν πρόκειται να εκφραστεί δηµόσια, γιατί έχει αποφασίσει να µην κάνει τίποτα που να µπορεί να θεωρηθεί υπονοµευτικό για την προεκλογική προσπάθεια του Στέφανου Κασσελάκη. Μετά τις ευρωεκλογές τα σπουδαία, µαζί µε το ινστιτούτο του, και ανάλογα µε το αποτέλεσµα. Ωστόσο, επειδή ο πρώην πρωθυπουργός µιλάει µε κόσµο, πολιτικούς και δηµοσιογράφους, οι απόψεις του µαθαίνονται. Και, φυσικά, µαθαίνονται και στην Κουµουνδούρου, όπου ξέρουν ότι, αν ο Αλέξης Τσίπρας ήθελε να επηρεάσει τη Ζωρζέττα Λάλη, ώστε να µη δηλώσει πως θα πάρει την έδρα αν παραιτηθεί ο Οθων Ηλιόπουλος, θα µπορούσε εύκολα να το είχε κάνει. Το ίδιο ισχύει, πόσω µάλλον, για την Πόπη Τσαπανίδου. Με αυτά και µε εκείνα, η σχέση Τσίπρα - Κασσελάκη στηρίζεται πλέον στην απόσταση και στη συνειδητοποίηση ότι το ποτάµι δεν γυρίζει πίσω.

Quiz: Ποιοι υπουργοί «σώθηκαν» µε την πρόταση µοµφής στη Βουλή αυτή την εβδοµάδα και ποιοι έθεσαν εαυτόν σε επικίνδυνη τροχιά;

Οι δυσκολίες της Ούρσουλα

∆εν θεωρείται δεδοµένη στο ΕΛΚ η εκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Κοµισιόν από το Ευρωκοινοβούλιο. Αν πέσουν τα ποσοστά του ΕΛΚ και των ευρωσοσιαλιστών, µπορεί να µην εξασφαλίζεται πλειοψηφία χωρίς τη σύµπραξη της οµάδας δεξιά του ΕΛΚ και των Φιλελευθέρων. Εµπειρος στα κοινοτικά διπλωµάτης ενηµερώνει τη στήλη πως φαβορί ως εναλλακτική υποψηφιότητα για την προεδρία της Κοµισιόν είναι ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Και ότι η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μελόνι, προτείνει Μητσοτάκη για να δώσει την ψήφο της. ∆εν υπάρχει ιδεολογική εγγύτητα, αλλά υπάρχει η αλληλεγγύη του Νότου, εξηγεί η ίδια πηγή.

Δεν πάει πουθενά

«Και κάτω από 10% να πέσουµε, δεν πρόκειται να παραιτηθώ». Η φράση αυτή αποδίδεται από άσπονδους συντρόφους του σε πρόεδρο κόµµατος που διεκδικεί τη δεύτερη θέση. Ακούγεται υπερβολικό, αλλά µπορεί να έχει βάση η εκτίµηση ότι, και τρίτο να έρθει το κόµµα του στις ευρωεκλογές, δεν πρόκειται να ανοίξει ο ίδιος θέµα ηγεσίας. Μπορεί, όµως, να το ανοίξουν άλλοι και µετά… ο σώζων εαυτόν σωθήτω.
Μετά την αποχώρηση της Αννας-Μισέλ Ασηµακοπούλου από το ευρωψηφοδέλτιο της Ν.∆. δεν υπάρχει ακραιφνής «σαµαρικός» υποψήφιος ευρωβουλευτής µέχρι στιγµής. Και δεν είναι εύκολο να βρεθεί, καθώς για να θέσει υποψηφιότητα θα πρέπει πρώτα να παραιτηθεί από βουλευτής. Εξ ου και δεν αποδέχθηκαν ο «καραµανλικός» Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο Κώστας Γκιουλέκας. Εννοείται ότι και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί έχουν µεγάλη σηµασία για το ποσοστό που θα πάρει η Ν.∆. στις ευρωεκλογές.

Φήμες

Η υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής, Σοφία Ζαχαράκη, έχει µέχρι τώρα το ρεκόρ σε ταξίδια ανά την Ελλάδα για θέµατα του χαρτοφυλακίου της, αλλά και για να στηρίξει την προεκλογική προσπάθεια της Ν.∆. Γι’ αυτό και κυκλοφόρησε ότι µπορεί να είναι η ίδια υποψήφια για την Ευρωβουλή. Αλλά δεν «παίζει» αυτό. Ούτε της προτάθηκε ούτε το επιθυµεί. Παλαιότερα είχε γίνει τέτοια συζήτηση, πολύ πριν γίνει υποψήφια βουλευτής και µετά υπουργός.

Ενισχυμένος

Κακώς θεωρείται δελφίνος στο ΠΑΣΟΚ µόνο ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής Μανώλης Χριστοδουλάκης. Οι πιο έµπειροι σε αυτά θεωρούν ότι και η Νάντια Γιαννακοπούλου θα µπορούσε να κινηθεί όταν έρθει η ώρα και ο Παύλος Γερουλάνος και, ενδεχοµένως, ο Μιχάλης Κατρίνης. Φυσικά, κανείς δεν το παραδέχεται αυτή την ώρα, που δίνουν τον υπέρ πάντων αγώνα για τη δεύτερη θέση. Και η αλήθεια είναι ότι ο Ανδρουλάκης εµφανίζεται ενισχυµένος µετά την πρωτοβουλία για την πρόταση δυσπιστίας, που συσπείρωσε την αντιπολίτευση.

Διπλό «όχι»

Η πρώην βουλευτής ∆ράµας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Χαρά Κεφαλίδου δεν αποδέχθηκε την πρόταση της Χαριλάου Τρικούπη να είναι υποψήφια ευρωβουλευτής. Το ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε ό,τι µπορούσε για να εκλεγεί αντ’ αυτής στη ∆ράµα ο Τ. Νικολαΐδης (ο οποίος απείχε από την ψηφοφορία για την ισότητα στον γάµο) προφανώς συνδέεται µε την άρνησή της. Μερικά πράγµατα δεν ξεχνιούνται! Πάντως, µαθαίνω ότι η Κεφαλίδου είπε «όχι» και στον Ανδρέα Λοβέρδο.

Μουσικά ταλέντα

Είναι γνωστό ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος, πέραν της πολιτικής του δράσης, έχει και καλλιτεχνικά ενδιαφέροντα. Παίζει ντραµς και µάλιστα ο ζήλος του να γίνει ακόµα καλύτερος ντράµερ είναι µεγάλος. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι η νέα στενή του συνεργάτις, η εκπρόσωπος Τύπου Τατιάνα ∆ουβαρά, είναι επίσης ιδιαιτέρως ταλαντούχα στη µουσική και έχει και εξαιρετική φωνή. Η Τατιάνα είναι αδελφή της Αλεξάνδρας ∆ουβαρά, δηµοσιογράφου και παρουσιάστριας της δηµόσιας τηλεόρασης.