Από το 1981, που η Ελλάδα εκλέγει εκπροσώπους της στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Θεσσαλονίκη έχει να επιδείξει ουκ ολίγους ευρωβουλευτές. Ο πρώτος ήταν ο Νίκος Ζαρντινίδης, που συµµετείχε στην οµάδα των 24 της Ν.∆. που διορίστηκαν το 1981 ως οι πρώτοι Ελληνες ευρωβουλευτές. Ακολούθησε το 1984 ο ∆ηµήτρης Ευρυγένης και το 1989 ο Μενέλαος Χατζηγεωργίου, που αναδείχτηκε στην αρχή ως επιλαχών, για να ακολουθήσει το 1994 ο Αντώνης Τρακατέλλης, που έκανε τρεις θητείες στο Ευρωκοινοβούλιο, µαζί µε τον Χρήστο Φώλια, που πρωτοεκλέχτηκε το 1999. Ο Νίκος Βακάλης, που ήταν για πολλά χρόνια πρόεδρος της ∆ιοικούσας τη Ν.∆. επί Κώστα Καραµανλή, ακολούθησε το 2004 και ο Γιάννης Τσουκαλάς το 2009. Αυτοί ήταν και οι τελευταίοι αµιγώς Θεσσαλονικείς που εκλέχτηκαν ευρωβουλευτές µε τη Ν.∆. Η Μαρία Σπυράκη και ο Θοδωρής Ζαγοράκης, που εκλέχτηκαν το 2014 µε σταυρό, είχαν µεν αναφορές στη Θεσσαλονίκη, αλλά δεν θεωρούνται Θεσσαλονικείς.
Τι θα γίνει στις εκλογές του Ιουνίου και τι θα φέρει για την πόλη η ευρωκάλπη είναι δύσκολο να εκτιµηθεί. Από το ευρωψηφοδέλτιο της Ν.∆. και από τους 42 υποψηφίους, δύο είναι τα ισχυρά θεσσαλονικιώτικα ονόµατα. Το ένα είναι η µέχρι πρότινος αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης και παλιά Ολυµπιονίκης, Βούλα Πατουλίδου, που διαθέτει µεγάλη αναγνωρισιµότητα σε όλη την Ελλάδα και διεκδικεί την εκλογή της. Ο δεύτερος είναι ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Θανάσης Εξαδάκτυλος. Θα έχει µαζί του τον ιατρικό κλάδο, τη δηµοτικότητα που απέκτησε κατά την πανδηµία, καθώς και το γεγονός ότι προέρχεται από τα σπλάχνα της Ν.∆. ως παλιός ∆ΑΠίτης, όπως και το ότι κινείται εδώ και χρόνια κοντά στο µητσοτακικό µπλοκ.
Θεσσαλονικείς είναι και ο Σωτήρης Σέρµπος, που υπήρξε σύµβουλος του Νίκου Ανδρουλάκη σε θέµατα διεθνούς πολιτικής, και η αρχαιολόγος Λυδία-Αντωνία Τρακατέλλη, που ζει σήµερα στην Αθήνα και είναι κόρη του πρώην ευρωβουλευτή Αντώνη Τρακατέλλη, ενώ θεσσαλονικιώτικες αναφορές, όπως προείπαµε, έχει και η σηµερινή ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, που σπούδασε Χηµικό στο ΑΠΘ και έκανε στην πόλη και τα πρώτα της δηµοσιογραφικά βήµατα.
Καραβάκια
Eχει καταφέρει και έχει βάλει µια τάξη στις συνεδριάσεις του ∆ηµοτικού Συµβουλίου Θεσσαλονίκης ο Σπύρος Βούγιας. Ολες τελειώνουν σχετικά νωρίς και δεν έχει τις παλιές καθυστερήσεις, που πήγαιναν µέχρι τα µεσάνυκτα. Το καινούργιο, πάντως, είναι ότι έβγαλε από τα συρτάρια την παλιά µελέτη για τα καραβάκια του Θερµαϊκού. Και εξετάζει το σενάριο να λειτουργήσουν ξανά και άµεσα...
Πρωτιές με γκρίνιες
Είχαµε προβλέψει ότι οι δύο ∆ώρες θα πάνε πολύ καλά στον ΣΥΡΙΖΑ Κεντρικής Μακεδονίας και στο σχετικό εσωκοµµατικό δηµοψήφισµα. Η ∆ώρα Αυγέρη και η ∆ώρα Τσαµπάζη. Αυτές ήταν τελικά και οι πρωτεύσαντες στη Θεσσαλονίκη, όπου πάντως υπήρξαν και γκρίνιες. Τι αφορούσαν; Οτι στο ψηφοδέλτιο και δίπλα στο όνοµα της Τσαµπάζη είχε τυπωθεί η σηµείωση «χήρα Νικολαΐδη». Κάτι που δεν άρεσε σε πολλούς.
Στην τελετή απονομής
Είναι παλιά και στέρεη η σχέση του Κώστα Καραµανλή µε τον πανεπιστηµιακό Κώστα Γραµµένο. Ηταν ο πρώτος πρόεδρος της ∆ιοικούσας του ∆ιεθνούς Πανεπιστηµίου, που ξεκίνησε την περίοδο της καραµανλικής διακυβέρνησης το 2005. Γι’ αυτό και αυτές τις ηµέρες ο πρώην πρωθυπουργός ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη για την τελετή απονοµής του τίτλου του επίτιµου διδάκτορα του φίλου του. Μαζί µε τον γιο του, Αλέξανδρο.
Μπάλα και θρησκεία
Ποδόσφαιρο, εκκλησία και κοµµατικές συναντήσεις περιλάµβανε το πρόγραµµα του Νίκου Ανδρουλάκη στη Θεσσαλονίκη. ∆ηλαδή, ήταν στην εξέδρα του αγώνα ΠΑΟΚ - Μπριζ στην Τούµπα, ενώ χθες το απόγευµα ήταν προγραµµατισµένο να παρακολουθήσει τους Χαιρετισµούς στον Ιερό Ναό Αγίου Θεράποντα στην Κάτω Τούµπα, στους οποίους θα χοροστατούσε ο µητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Φιλόθεος. Οσο για τα κοµµατικά στελέχη, τα είδε εκτός γραφείων...
Γούρικο
Το πρώτο κόµµα που άνοιξε γραφείο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ενόψει των ευρωεκλογών είναι οι ∆ηµοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου. Βρίσκεται επί της Τσιµισκή και εκεί στεγαζόταν η δηµοτική παράταξη του Σπύρου Πέγκα, που δεν τα πήγε καθόλου άσχηµα στις δηµοτικές εκλογές του Οκτωβρίου. Μπορεί να αποδειχτεί και γούρικο...
«Dacristo»
Μια µεγάλη «γαλάζια» παρέα βρέθηκε αυτές τις ηµέρες στο γνωστό «Dacristo» της Θεσσαλονίκης το βράδυ πριν από την επίσκεψη στην πόλη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Ηταν εκεί ο πρόεδρος και ο διευθυντής της ∆ιοικούσας της Ν.∆., Ζήσης Ιωακείµοβιτς και Ανέστης Φίσκας, αντίστοιχα, καθώς και ο πρόεδρος της ∆ΕΕΠ Β’ Θεσσαλονίκης, Θωµάς Βράνος, µαζί µε τον αναπληρωτή γραµµατέα της Πολιτικής Επιτροπής, Χριστόφορο Μπουτσικάκη, και τον συντονιστή του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Γιάννη Παπαγεωργίου, καθώς και τον γνωστό µητσοτακικό Λεωνίδα Φάκα. Τι θέµατα κυριάρχησαν στην κουβέντα; Πολιτικολογίες και σχέδια για το µέλλον...
Γνωριμίες
Πάνε και έρχονται οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές της Ν.∆. στη Θεσσαλονίκη. Ο τελευταίος που περιόδευσε στην πόλη ήταν ο Μιχάλης Αγγελόπουλος, ο οποίος αξιοποίησε τις παλιές του γνωριµίες ως δήµαρχος Σάµου και τα είπε µε πολλούς αυτοδιοικητικούς της περιοχής. Εθεάθη, δε, να πίνει καφέ στο κεντρικό «Local».