Γιατί τους «καίει» και τους δύο η παραλία

Εισηγήσεις να κάνει καµπάνια στα social media ειδικά για την αποχή, στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές, δέχεται ο Στέφανος Κασσελάκης. Το σκεπτικό είναι ότι έχει φέρει στον ΣΥΡΙΖΑ ένα νέο εκλογικό κοινό, του καναπέ ή µετακινούµενο, όπως λένε οι αναλυτές δηµοσκοπήσεων, το οποίο δεν είναι δεσµευµένο στην εκλογική διαδικασία, όπως συνήθως οι συνταξιούχοι, και µπορεί εύκολα να στραφεί στην αποχή, χωρίς αυτό να είναι συνειδητή επιλογή, επειδή, π.χ., έλειπε το συγκεκριµένο Σαββατοκύριακο ή πήγε στη θάλασσα και έµεινε ως αργά στην παραλία. Αυτός είναι και ο λόγος της αισιοδοξίας στη Χαριλάου Τρικούπη ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. µπορεί να έχει καλύτερη επίδοση στις κάλπες παρά στις δηµοσκοπήσεις, επειδή έχει γερασµένη εκλογική βάση. Λένε, δηλαδή, ότι οι δικοί τους ψηφοφόροι -λόγω ηλικίας- δεν είναι επιρρεπείς στην αποχή και, ως εκ τούτου, θα υπάρξει συσπείρωση. Βέβαια, όσοι δεν έχουν χάσει τη µνήµη τους -νεότεροι και πιο ηλικιωµένοι- θυµούνται σίγουρα ότι, όταν έγινε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Ανδρουλάκης προσδοκούσε να προσελκύσει νέους σε ηλικία ψηφοφόρους, από αυτούς που τώρα ευελπιστεί να µείνουν στην παραλία στις 9 Ιουνίου…
Quiz: Ποιος υφυπουργός έλεγε σε γνωστό στέκι στο Γκάζι, την Κυριακή το βράδυ, ότι ο γάµος για τα οµόφυλα ζευγάρια είναι ένα λάθος που θα πληρώσει η Ν.∆. στις ευρωεκλογές;


Αριστερή αμηχανία

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που πίστεψαν πριν από το Συνέδριο ότι µε βάση την πρόταση Τσίπρα για νέα προσφυγή στη βάση θα απαλλαγούν από τον Κασσελάκη βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Οχι απλώς δεν έχουν ρόλο, αλλά δεν έχουν ούτε προοπτική, µε την έννοια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πάει δηµοσκοπικά καλύτερα από ό,τι περίµεναν και, εποµένως, δεν έχουν επιχειρήµατα για να βάλλουν κατά της ηγεσίας. Αλλά, και να είχαν, δεν έχουν πρόσωπο για να βγει απέναντι στον Κασσελάκη, αφού ο Τσίπρας έφυγε πλέον -οικειοθελώς- από το κάδρο και δεν πρόκειται να ανακατευτεί ξανά στα εσωκοµµατικά, αφού δεν του βγήκε.

Μια παλιά ιδέα

Η ιδέα που είχε εκφράσει πρώτος ο Κωνσταντίνος Καραµανλής για τη µόνιµη διεξαγωγή των Ολυµπιακών Αγώνων στην Ελλάδα µαθαίνω ότι αρχίζει να συζητείται ξανά µε αφορµή τη συµπλήρωση 20 χρόνων από τους Ολυµπιακούς της Αθήνας. Κάποιοι µάλιστα, πιο αισιόδοξοι και προχωρηµένοι, υποστηρίζουν ότι το αίτηµα της µόνιµης διεξαγωγής των Αγώνων στη χώρα όπου γεννήθηκαν θα ενισχύσει και το αίτηµα της διεκδίκησης των Γλυπτών του Παρθενώνα!

Οι πιθανότητες του Ανδρέα Λοβέρδου να περάσει το όριο εισόδου στην Ευρωβουλή είναι ευθέως συνδεδεµένες µε τη φθορά της Ν.∆. Κυρίως από εκεί αντλούν ψήφους οι ∆ηµοκράτες, και µάλιστα από δύο πηγές: η µια είναι η δεξαµενή του Κέντρου, όπου οι δυσαρεστηµένοι της Ν.∆. έχουν να επιλέξουν µεταξύ Λοβέρδου και Ανδρουλάκη. Μέχρι στιγµής φαίνεται να µοιράζονται περίπου µισοί-µισοί. Η άλλη δεξαµενή είναι της ∆εξιάς, όπου ο Λοβέρδος φαίνεται πως έχει υπολογίσιµη επιρροή - λόγω και των καλών σχέσεών του µε τον Αντώνη Σαµαρά. Η επιρροή του αυτή τον βοηθά να παίρνει ψήφους που ετοιµάζονταν να πάνε προς Βελόπουλο.

«Αδικημένοι»

∆ύο βασικοί υπουργοί που δεν συµπεριελήφθησαν στη δωδεκάδα που θα τρέξει την προεκλογική εκστρατεία της Ν.∆. στις περιφέρειες της χώρας είναι η Νίκη Κεραµέως και ο Βασίλης Κικίλιας. Η πρώτη, ως υπουργός Εσωτερικών, που έχει την ευθύνη της διεξαγωγής των εκλογών, δεν θα µπορούσε να αναλάβει έναν τέτοιο κοµµατικό ρόλο. Ο δεύτερος είναι µονίµως stand by στο υπουργείο του για… επικίνδυνα καιρικά και άλλα φαινόµενα.

Μια αναγκαία ρύθμιση

Σχέδιο νόµου για τη δηµιουργία Νοµικού Προσώπου ∆ηµοσίου ∆ικαίου που θα αναλάβει τη ρύθµιση του επαγγέλµατος του ψυχολόγου βρίσκεται στα χέρια του αρµόδιου υφυπουργού Ψυχικής Υγείας, ∆. Βαρτζόπουλου. Το είχε προσπαθήσει ως υπουργός Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και ο Α. Ξανθός, αλλά έκανε πίσω λόγω συντεχνιακών αντιδράσεων. Επειδή είµαστε η µοναδική χώρα στον δυτικό κόσµο όπου άδεια ασκήσεως επαγγέλµατος ψυχολόγου αποκτάται µε ένα πτυχίο από πανεπιστήµιο ή κολέγιο, η ανάγκη να φτιαχτεί ένα πλαίσιο κανόνων είναι επιτακτική. Και κυρίως είναι ζήτηµα προστασίας της δηµόσιας υγείας.

Κουπόνια για πολιτική επιβίωση

Σοβαρά οικονοµικά προβλήµατα αντιµετωπίζει η «Νέα Αριστερά». Προφανώς, η συνεισφορά των 11 βουλευτών στο κόµµα δεν αρκεί ούτε για τα στοιχειώδη και πολύ πρόσφατα τους έκανε ένα «δώρο» ο πρόεδρος της Βουλής, Κ. Τασούλας, επειδή έχουν συγκροτηθεί ως Κοινοβουλευτική Οµάδα. Αλλά ο δρόµος µέχρι τις εθνικές εκλογές είναι δύσβατος και δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν το µοτίβο ΚΚΕ, µε τα κουπόνια. Τουλάχιστον δεν έχουν χρέη…

Φαβορί και αουτσάιντερ

Τρεις είναι οι επικρατέστεροι για την πρωτιά στις ευρωεκλογές στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. µε βάση τις δηµοσκοπήσεις: Νίκος Παπανδρέου, Γιάννης Μανιάτης και Ανδρέας Σπυρόπουλος. Υπάρχουν, όµως, άλλοι δύο που δίνουν µάχη µε σοβαρές πιθανότητες να πλασαριστούν σε µια από τις τρεις πρώτες θέσεις που πιθανότατα οδηγούν στην κατάκτηση έδρας στο Ευρωκοινοβούλιο: Φίλιππος Σαχινίδης και Θοδωρής Ζαγοράκης. Αν µπορούσε να αποφασίσει ο Ανδρουλάκης ποιοι θα εκλεγούν, θα διάλεγε Σπυρόπουλο, Ζαγοράκη και Μανιάτη - µε αυτή τη σειρά.