Ο ξεχωριστός πολιτικός Φοίβος Ιωαννίδης

Ο γράφων είχε την τύχη να έχει πάρει µία από τις τελευταίες συνεντεύξεις του Φοίβου Ιωαννίδη για την εφηµερίδα µας. Η συνέντευξη δηµοσιεύτηκε στις 21 Ιουλίου 2018, µόλις δύο µέρες πριν από την τραγωδία στο Μάτι. Οπότε, όπως ήταν φυσικό, λόγω της καταστροφής δεν έτυχε του ανάλογου ενδιαφέροντος. Αυτό, ωστόσο, που είχε εντυπωσιάσει ήταν η σεµνότητα αυτού του σπουδαίου πολιτικού, αλλά και σηµαντικού αντιδικτατορικού αγωνιστή. Θυµόταν µε απόλυτη ενάργεια τις δράσεις κατά της χούντας που είχαν λάβει χώρα στην Κρήτη µέσα από την οργάνωση ∆ΕΚΑ (∆ηµοκρατική Ενωση Κινήσεων Αντίστασης), ήξερε όλα τα πρόσωπα, αλλά και ποιοι είχαν συµµαχήσει µε τους χουνταίους και µετά το έπαιζαν και αντιστασιακοί. Ο Ιωαννίδης ήταν από αυτό το ξεχωριστό καλούπι, που µοιάζει να έχει σπάσει. Γι’ αυτό και απουσιάζουν οι πολιτικοί µε το δικό του ηθικό ανάστηµα, ενώ, αντιθέτως, κάνουν πλέον καριέρα και παρουσιάζονται ως σωτήρες πρόσωπα που έχουν στοιχεία τηλεµαϊντανού. Το πιο αποκρουστικό παράδειγµα είναι αυτό του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, που, αν το συγκρίνεις µε προσωπικότητες σαν τον Ιωαννίδη, σε πιάνει θλίψη.

Να λύνονται οι απορίες

∆ιάβασα µε ενδιαφέρον τις δηλώσεις του υποψήφιου ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Νίκου Παπανδρέου αναφορικά µε τα µηνύµατα που εξέπεµψε το κόµµα του το προηγούµενο διάστηµα, αλλά και το τι θα συµβεί αν το ΠΑΣΟΚ είναι τρίτο κόµµα στις ευρωεκλογές. Θα είχε, ωστόσο, µεγάλο ενδιαφέρον κάποια στιγµή να µάθουµε τι έκανε ο κ. Παπανδρέου αυτόν τον έναν χρόνο που υπήρξε ευρωβουλευτής και, κυρίως, γιατί δεν συµµετείχε στην ψηφοφορία για τις υποκλοπές, ενώ ήταν παρών στο Ευρωκοινοβούλιο. Οπως επίσης για τις κατά καιρούς κολακευτικές δηλώσεις για τον πρωθυπουργό.

Κοκκινοπράσινος

Ως φανατικός Ολυµπιακός, ο Ανδρέας Σπυρόπουλος προσπαθεί να παντρέψει τις ανάγκες της προεκλογικής περιόδου µε τα κρίσιµα µατς. Την Πέµπτη, όταν ολοκληρωνόταν η περιοδεία του στην Κρήτη, έψαχνε τρόπο να δει τον Θρύλο κόντρα στην Αστον Βίλα.

Στα ΜΜΕσα

Η δηµοσιογράφος Ντέπυ Γκολεµά έχει γράψει πολλά χιλιόµετρα σε πολλές εφηµερίδες, και όχι µόνο, σχολιάζοντας κυρίως τα τηλεοπτικά δρώµενα. Αυτό που ξέρει να κάνει πολύ καλά θα το συνεχίσει µέσα από το Πρώτο Πρόγραµµα.

Διπλή πρωτιά στον κορμό του ΣΥΡΙΖΑ

Σε κινούµενη άµµο έχει µεταβληθεί το κοµµατικό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ. Με άλλα λόγια, από το φθινόπωρο µέχρι σήµερα µετρήσεις δείχνουν ότι µόνο οι δύο στους τρεις ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ την περασµένη χρονιά θα ξαναψηφίσουν το κόµµα. Πράγµα που σηµαίνει ότι ο ένας στους τρεις εµφανίζεται ως ψηφοφόρος για πρώτη φορά. Ωστόσο, ας µην υποτιµάµε ότι ακόµα και σήµερα ο βασικός κοµµατικός κορµός έχει τον ΣΥΡΙΖΑ στο DNA του. Σε αυτόν τον κορµό ποντάρουν δύο στελέχη που φαίνεται να προηγούνται σε σταυρούς, ο Γιώργος Τσίπρας και ο ευρωβουλευτής Κώστας Αρβανίτης. Μάλιστα, αυτό καταγράφεται και εκτός Αττικής, σε ορισµένες περιοχές της χώρας όπως η Βόρεια Ελλάδα, η Πελοπόννησος και η Αιτωλοακαρνανία.


Ιστορίες

Ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου της «Νέας Αριστεράς» και υποψήφιος ευρωβουλευτής Κώστας Καρπόζηλος µε την ιδιότητα του ιστορικού έχει γράψει το βιβλίο «Ελληνικός κοµµουνισµός - Μια διεθνική ιστορία 1912-1974». Το εξαιρετικό πόνηµα θα παρουσιαστεί τη ∆ευτέρα στις 7 µ.µ. στο ΣΚΡΙΠ (Αγορά Κυψέλης) από τους Κατερίνα Λαµπρινού και ∆ηµήτρη Χριστόπουλο.

Οκτώ μήνες μακριά και αγαπημένοι...

Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξιστόρησε τα παθήµατά του στην πατρίδα του, στη Β. Ελλάδα, τις µέρες του Πάσχα. Ενας φίλος του και ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα τραπέζωµα του είπε: «Ελεος µε τα προσωπικά του Κασσελάκη. Πες του, όταν τον δεις, να σταµατήσει επιτέλους να τα εξιστορεί, διώχνει κόσµο». Λίγο η παρέα, λίγο το κρασί, και ο βουλευτής δεν κρατήθηκε: «Νοµίζεις ότι είναι εύκολο; Εχω να µιλήσω µε τον πρόεδρο από τον περασµένο Οκτώβριο». Ετσι, για να ξέρουµε τι κλίµα επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ και τι µέλλει γενέσθαι την επόµενη ηµέρα των εκλογών...


Παραίτηση

Ο έµπειρος συνάδελφος και φίλος Γιώργος Κυρίτσης µετράει αρκετές δεκαετίες στην «Αυγή», ωστόσο ύστερα από πάρα πολλά χρόνια δεν θα κατέχει επιτελική θέση στην ιστορική εφηµερίδα, καθώς παραιτήθηκε. Οι λόγοι της παραίτησης είναι προφανώς πολιτικοί.

Quiz: Ποιος πρώην υπουργός σχολίαζε πως το ΠΑΣΟΚ ή πρέπει να είναι µεγάλο ή δεν έχει λόγο ύπαρξης;


Προβλέψεις

Μπορεί να αποχώρησε από την κυβέρνηση, ωστόσο το ενδιαφέρον για τις πολιτικές εξελίξεις παραµένει υψηλό για τον πρώην υπουργό Επικρατείας Σταύρο Παπασταύρου. Τις µέρες του Πάσχα άνθρωπός µου τον εντόπισε στις Σπέτσες και µάλιστα τον άκουσε να κάνει τις προβλέψεις του για τη σειρά µε την οποία θα εκλεγούν οι «γαλάζιοι» υποψήφιοι ευρωβουλευτές. Για προφανείς λόγους δεν θα σας αποκαλύψω τις προβλέψεις του, ωστόσο θα σας πω πως ήταν αρκετά αισιόδοξος για το εκλογικό αποτέλεσµα.

Αβάντα

Μεγάλο τµήµα των απογοητευµένων αριστερών ψηφοφόρων που αποχωρούν από τον ΣΥΡΙΖΑ διεκδικούν η Πλεύση Ελευθερίας και η «Νέα Αριστερά». Μάλιστα, στο κόµµα του κ. Χαρίτση αποδίδουν την άνοδο των ποσοστών που εµφανίζει το τελευταίο διάστηµα η Πλεύση Ελευθερίας στην «αβάντα» που, όπως λένε, έκανε ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, στη Ζωή Κωνσταντοπούλου κατά τη διάρκεια της συζήτησης που έγινε στην Ολοµέλεια για τα Τέµπη.