Η γραμμή Τσίπρα και το αφήγημα της υπονόμευσης

Κρατήστε αυτό και θα µε θυµηθείτε: Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές µε το ζόρι πιάσει το 15%, ο Στέφανος Κασσελάκης δεν πρόκειται να κάνει την αυτοκριτική του αναγνωρίζοντας πως τα έκανε ο ίδιος «µαντάρα», αλλά θα αναζητήσει εσωτερικούς εχθρούς, στήνοντας το αφήγηµα της υπονόµευσης από δυνάµεις εντός του κόµµατος που δεν τον ήθελαν για αρχηγό. Και αυτοί είναι πολλοί. ∆εν αποχώρησαν από το κόµµα για να πάνε στη «Νέα Αριστερά», αλλά παραµένουν στον ΣΥΡΙΖΑ µε την ελπίδα να ξαναγυρίσει καβάλα στο άλογο ο Αλ. Τσίπρας. Με απλά λόγια, οι πιστοί οπαδοί του Αλ. Τσίπρα ούτε τη φανέλα του κόµµατος θα ιδρώσουν για να κάνουν µάγκα στις κάλπες τον Στέφανο Κασσελάκη, µήτε και τις σόλες των παπουτσιών τους θα λιώσουν για να εκλεγούν ευρωβουλευτές κάτι κολλητάρια του σηµερινού προέδρου. Και αν κάποιοι από το επιτελείο του κ. Κασσελάκη διαδίδουν δεξιά κι αριστερά πως ο πρώην αρχηγός της Νέας ∆ηµοκρατίας Αντώνης Σαµαράς στις ευρωεκλογές θα δώσει εντολή στους «δικούς του» να ψηφίσουν το κόµµα ∆ηµοκράτες του Α. Λοβέρδου, καλό θα είναι να ασχοληθούν µε τη γραµµή που θα δώσει ο πρώην πρόεδρος του κόµµατος, Αλ. Τσίπρας, στις δυνάµεις που ελέγχει εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Και επειδή ξέρω πως ο Στ. Κασσελάκης παρακολουθεί ανελλιπώς αυτά που γράφουµε, να δείτε που ανήµερα της κάλπης των ευρωεκλογών θα ζητήσει από τον Αλ. Τσίπρα να κάνει δήλωση υπέρ του!

Κοινές προκλήσεις

Στο Palazzo Senatorio πραγµατοποιήθηκε η συνάντηση του δηµάρχου Αθηναίων, Χάρη ∆ούκα, µε τον δήµαρχο Ρώµης, Roberto Gualtieri. Οι δύο δήµαρχοι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τις κοινές προκλήσεις που αντιµετωπίζουν οι πόλεις τους, δίνοντας έµφαση στα νέα εργαλεία που χρειάζεται να χρησιµοποιήσουν για να ενισχύσουν την ανθεκτικότητά τους. Συµφωνήθηκαν η προετοιµασία και η σύναψη µνηµονίου συνεργασίας Αθήνας-Ρώµης, µε επίκεντρο την κλιµατική αλλαγή, την καθαρή ενέργεια, τον πολιτισµό και τον βιώσιµο τουρισµό. Παράλληλα, συζήτησαν για τα µεγάλα έργα υποδοµών που βρίσκονται σε εξέλιξη στις δύο πρωτεύουσες, όπως η κατασκευή του νέου γηπέδου της Ρόµα και η ∆ιπλή Ανάπλαση µε το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό.

Ποντάρει και σε αυτούς

Στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Θεσσαλία, ο Στέφανος Κασσελάκης επαίνεσε για την αµφίεσή του έναν πολίτη, ο οποίος φορούσε µια µπλούζα παραλλαγής µε κολληµένο το εθνόσηµο σε αυτήν. Αραγε, δεν του πέρασε από το µυαλό µήπως και αυτός ήταν κανένας πατριδοκάπηλος, όπως οι χιλιάδες που καταγγέλλει, επειδή διαδήλωναν εναντίον της Συµφωνίας των Πρεσπών; Γιατί συνήθως οι ΣΥΡΙΖΑίοι όλους αυτούς που κυκλοφορούν µε µπλούζες παραλλαγής και πάνω το εθνόσηµο δεν τους αντιµετωπίζουν ως δηµοκράτες, αλλά ως «εθνικιστές» και κρυφούς ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής ή των «Σπαρτιατών». Οµως ο Στέφανος Κασσελάκης, που δηλώνει πως «δεν θέλουµε τις ψήφους των “Σπαρτιατών”», έκρινε σκόπιµο να κάνει το συγκεκριµένο κοµπλιµέντο, γιατί κατά βάθος ποντάρει και σε αυτούς.

Και ομιλίες αλά Τραμπ στον ΣΥΡΙΖΑ

Ειλικρινά τρόµαξα όταν είδα τον υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νάσο Παπαργυρόπουλο να έχει αφηνιάσει και να χτυπάει µε αιµοβόρικο ύφος το χέρι στο τραπέζι µιας προεκλογικής εκδήλωσης, ζητώντας από τους συντρόφους του να βάλουν τέλος στην πιο απάνθρωπη και αντικοινωνική κυβέρνηση της Ελλάδος. Ετσι δεν γυάλιζε ούτε το µάτι του Ηλία Κασιδιάρη όταν «Τραµπ-ούκιζε» τη Λιάνα Κανέλλη στον τηλεοπτικό σταθµό ΑΝΤ1. Βέβαια, της δικής του συµπεριφοράς προηγήθηκε ο «Τραµπουκισµός» που υποσχέθηκε να κάνει ο Στέφανος Κασσελάκης προς τους πολιτικούς του αντιπάλους, δηλώνοντας πως θα τους «ξεσκίσει». Παιδιά, επειδή και οι δύο ανήκετε στην κατηγορία των «µοσχαναθρεµµένων» αυτής της χώρας, καθώς οι γονείς σας και λεφτά είχαν και διασυνδέσεις µε πολιτικούς και ισχυρούς οικονοµικούς παράγοντες, όταν σας έστελναν στις ΗΠΑ για σπουδές, κόψτε την «παπάτζα» των «αυτοδηµιούργητων» και κυρίως µην υποκρίνεστε τους «αγανακτισµένους». Και άλλοι συνοµήλικοί σας πέρασαν κακουχίες την περίοδο της οικονοµικής κρίσης, δίχως τα δικά σας κονέ, και κατάφεραν να ορθοποδήσουν χωρίς µισαλλόδοξες φανφάρες και οργίλες αντιδράσεις. Γιατί δεν ήταν τζάµπα µάγκες και δεν κλαίγονταν όπως εσείς γι’ αυτά που µπορεί να χάσατε. Οπότε χαλαρώστε λίγο, γιατί το θέαµα είναι εξόχως κωµικό γι’ αυτούς που ξέρουν από φτώχεια.

Με εξαίρεση δύο εταιρείες δηµοσκοπήσεων, που δίνουν ποσοστά άνω του 15% στον ΣΥΡΙΖΑ, όλες οι άλλες µέχρι τώρα µε δυσκολία καταγράφουν τέτοια ποσοστά υπέρ της αξιωµατικής αντιπολίτευσης.


Πόλος έλξης

Με την παρουσία κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης, εκπροσώπων της ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των διπλωµατικών Αρχών και θεσµικών φορέων ξεκινούν οι εργασίες του Balkan Energy Forum, που διοργανώνουν το ΥΜΑΘ και η ∆ΕΘHelexpo στα Κοίλα Κοζάνης, από τις 23 έως τις 25 Μαΐου 2024. Το τριήµερο εκθεσιακό και συνεδριακό γεγονός, το οποίο θα διεξαχθεί στην ενεργειακή «καρδιά» της χώρας, την Περιφέρεια ∆υτικής Μακεδονίας, που έχει εισέλθει µε ταχείς ρυθµούς στην εποχή της ανάπτυξης των καθαρών τεχνολογιών και των ανανεώσιµων πηγών ενέργειας, αναµένεται να αποτελέσει πόλο έλξης για επισκέπτες από Ελλάδα και εξωτερικό. Με πλούσια και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα θεµατική ατζέντα, την οποία πλαισιώνουν διακεκριµένοι οµιλητές από τον πολιτικό, επιχειρηµατικό και ακαδηµαϊκό χώρο, στόχος του forum είναι η ενίσχυση του δηµόσιου εθνικού και ευρωπαϊκού διαλόγου για µια πράσινη και κλιµατικά ουδέτερη ανάπτυξη.

Ποιοι, θέλω να ξέρω ποιοι

Ο αείµνηστος Ανδρέας Παπανδρέου άνοιξε σχολή όταν πήρε διαζύγιο σε µεγάλη ηλικία, για να ζήσει τον έρωτά του µε τη ∆ήµητρα Λιάνη. Οπότε δεν µου προκαλούν εντύπωση τα «κουτσοµπολιά» για ένα -απρόσµενο, είναι η αλήθεια- ειδύλλιο µε πρωταγωνιστές δύο σηµαίνοντα πρόσωπα της πολιτικής ζωής της χώρας. Ανω των εξήντα!


Αξιολόγηση

Την εποµένη κιόλας των ευρωεκλογών ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, θα πρέπει να αξιολογήσει εκ του µηδενός όλους τους συµµετέχοντες στο κυβερνητικό σχήµα, τόσο για τον τρόπο µε τον οποίο εκτελούν τα καθήκοντά τους και εάν τα επικοινωνούν στον ελληνικό λαό µε αυτοπεποίθηση όσο και για την πλάτη που έβαλαν ή δεν έβαλαν σε δύσκολες συγκυρίες. Γιατί, απ’ ό,τι φαίνεται, και σε αυτή την εκλογική µάχη ο ίδιος σηκώνει το βάρος.