Δεν είμαστε έθνος ανάδελφον

Μια κακή συνήθεια του πολιτικού συστήµατος είναι να αντιµετωπίζει τα ζητήµατα της εξωτερικής πολιτικής µε όρους εσωτερικής κατανάλωσης. Κρυβόµαστε συχνά πίσω από εθνικούς µύθους ή από τον φόβο του πολιτικού κόστους, ενώ µονίµως φτιάχνουµε ένα κλίµα πως όλοι µάς κυνηγάνε. Λες και όλος ο πλανήτης κοιµάται και ξυπνάει µε µόνο στόχο πώς θα απειλήσει τα ελληνικά συµφέροντα. Τα όσα ζήσαµε τις τελευταίες ηµέρες, οπότε ξαφνικά άνοιξαν όλα τα εθνικά µέτωπα, ήτοι µε Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, είναι ενδεικτικά και εµφανίζουν την Ελλάδα σαν να είναι έθνος ανάδελφον. Μια άστοχη δήλωση αρκεί για να λύσουµε το ζωνάρι, ενώ είναι σαφές πως η εξωτερική πολιτική δεν γίνεται ούτε µε το θυµικό ούτε µε ψευτοτσαµπουκάδες. Στο πλαίσιο αυτό, ορθώς δεν ακυρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού µε τον Ταγίπ Ερντογάν, όπως πρώτος από όλους τόνισε µε την εµπειρία του ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Η χώρα µας µόνο να κερδίσει έχει από την ηρεµία που επικρατεί µε την Τουρκία εδώ και µήνες. Αντιθέτως, οι µόνοι που έχουν να χάσουν είναι όσοι επενδύουν στη σύγκρουση...

Βοήθεια, χρήματα τέλος...

Σε δραµατικό αδιέξοδο σε ό,τι αφορά τα οικονοµικά τους βρίσκονται αρκετοί υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς έχουν ξεµείνει από ρευστό στην τελική ευθεία για την κάλπη. Κάποιοι συναντούν ανυπέρβλητες δυσκολίες στο να βρουν πρόθυµους χρηµατοδότες, καθώς ξέρουν ότι στην Κουµουνδούρου το ταµείον είναι µείον. Μάλιστα, µαθαίνουµε ότι µια προβεβληµένη υποψηφιότητα, παρ’ όλα αυτά, προσέφυγε στα κεντρικά του ΣΥΡΙΖΑ για έξτρα βοήθεια -και µάλιστα µε απαιτητικό ύφος- αλλά «έφαγε πόρτα». Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η περίπτωση µιας άλλης υποψηφιότητας, που αναζήτησε στήριξη από... εκκλησιαστικούς κύκλους. Εννοείται, εκτός από την πνευµατική, ζήτησε και οικονοµική στήριξη...

Παραδοχή

Πριν από λίγους µήνες φαινόταν πως το ΚΚΕ είχε εξασφαλισµένο το διψήφιο ποσοστό στις ευρωεκλογές, µε συνεχόµενες τάσεις ανόδου. Τώρα, έµπειρα στελέχη του Περισσού παραδέχονται σε κατ’ ιδίαν συνοµιλίες τους πως δεν διαχειρίστηκαν σωστά τα υψηλά δηµοσκοπικά ποσοστά.

Στα ΜΜΕσα

Ενας έµπειρος δηµοσιογράφος, µε µακρά διαδροµή στo πολιτικό ρεπορτάζ, ο Γιάννης Αντύπας, εντάχθηκε στο δυναµικό του ενηµερωτικού ιστότοπου www.newsbeast.gr.


Ακροδεξιό ξέσπασμα Λαφαζάνη

Εχουµε ακούσει ουκ ολίγες κριτικές τις τελευταίες µέρες για τη Συµφωνία των Πρεσπών, όµως µας έµεινε µια απερίγραπτη τοποθέτηση, που έχει ως εξής: «Οι Τσίπρας - Κοτζιάς µε τη Συµφωνία των Πρεσπών, όπως είχαµε αναφέρει κατά την υπογραφή της, έκτισαν στην άµµο και ήταν επόµενο το οικοδόµηµα να σωριαστεί µε γδούπο, για να ακολουθήσουν περιπέτειες και κίνδυνοι που, υποτίθεται, είχε αποσοβήσει το τσιπρο-κοτζιάδικο αµερικανο-ευρωπαϊκό τερατούργηµα». Μη σπάτε το κεφάλι σας, είναι απόσπασµα από το site Iskra του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Ναι, του πρώην υπουργού και επί χρόνια κορυφαίου στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ. Φυσικά, όλα τα λεφτά για τον χαρακτηρισµό «τερατούργηµα»!


Ιστορία

O εναλλακτικός χώρος στην Αγορά της Κυψέλης ήταν ασφυκτικά γεµάτος το απόγευµα της ∆ευτέρας κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου του υποψήφιου ευρωβουλευτή της «Νέας Αριστεράς» Κωστή Καρπόζηλου, µε θέµα την ιστορία του εγχώριου κοµµουνιστικού κινήµατος. Την παρουσίαση παρακολούθησαν, µεταξύ άλλων, οι βουλευτές Νάσος Ηλιόπουλος και Σία Αναγνωστοπούλου, στελέχη της Αριστεράς, όπως οι Νίκος Βούτσης, Νίκος Μπίστης, Κώστας Πουλάκης, ∆ηµήτρης Χαλαζωνίτης και Αννέτα Καββαδία, καθώς και πολλοί καθηγητές πανεπιστηµίου, δηµοσιογράφοι, συνδικαλιστές κ.ά.

Γραμμή

Ειληµµένη είναι η απόφαση για ανανέωση της θητείας των δύο εν ενεργεία ευρωβουλευτών του ΚΚΕ, του Κώστα Παπαδάκη και του Λευτέρη Αλαβάνου, από την κοµµατική ηγεσία. Θεωρούνται απολύτως πετυχηµένοι, αλλά και αρκούντως έµπειροι από τον Περισσό, εξ ου και η στήριξη που θα λάβουν.

Quiz: Ποιο κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ έλεγε σκωπτικά πως ανησυχεί µήπως τον διαγράψει ο Ευάγγελος Αντώναρος επειδή εκπροσωπεί το παλιό, ενώ ο πρώην εκπρόσωπος του Καραµανλή το νέο;


Αξία

Με αφορµή τα διάφορα παρατράγουδα που έγιναν στην ελληνική εκπροσώπηση στη Eurovision, κάποιοι άφησαν φθηνά υπονοούµενα για τη σύµβουλο του προέδρου της ΕΡΤ, Λίνα Παπαδάκη. Σε όλους αυτούς το µόνο που έχω να πω είναι µακάρι η ΕΡΤ και γενικότερα ο χώρος των ΜΜΕ να είχε επιτελικά στελέχη µε το ήθος, την αφοσίωση, την εργατικότητα και τις γνώσεις της Λίνας Παπαδάκη.


Ευδιάθετος

Σε εξαιρετικά καλή διάθεση ήταν ο Νίκος Ανδρουλάκης την Τρίτη το απόγευµα, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που έκανε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θοδωρής Ζαγοράκης για το βιβλίο που έγραψε µε αφορµή τη συµπλήρωση των 20 χρόνων από την κατάκτηση του Euro 2004. Eίχε την ευκαιρία να µιλήσει µε τους πρωταγωνιστές της περιόδου εκείνης, αλλά και να κάνει τη σχετική πλάκα πως ως βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης προτιµά να πάρει το πρωτάθληµα ο ΠΑΟΚ.