Το ζέσταμα πριν τη «Λέσχη της Κηφισιάς»

∆εν περίµενα να κάνει τόση εντύπωση η είδηση ότι ο Αλέξης Τσίπρας ανταποκρίθηκε στο κάλεσµα της «Λέσχης της Κηφισιάς» για να συµµετάσχει στην περίφηµη session. ∆ιαπιστώνοντας το µέγεθος του ενδιαφέροντος, προσθέτω στην πληροφόρηση από την πηγή µου, που είναι εκ των πιο δραστήριων και παλαιών µελών της Λέσχης, ότι είχε προηγηθεί «ζέσταµα». ∆ηλαδή, είχε προσκληθεί προ µηνών στη session ο διπλωµατικός του σύµβουλος, Βαγγέλης Καλπαδάκης, για να ανοίξει ο δρόµος, ώστε να καθίσει στο τραπέζι των εκσυγχρονιστών πρώην υπουργών, τραπεζιτών και στελεχών επιχειρήσεων και ο πρώην πρωθυπουργός. Μάλιστα, του επετράπη (που δεν συνηθίζεται) να έχει µαζί του τον πρώην ΑΝΥΠΟΙΚ Γιώργο Χουλιαράκη, ο οποίος άλλωστε ως σύµβουλος στην Τράπεζα της Ελλάδος θεωρείται «συστηµικός». Ο Χουλιαράκης εµπλέκεται ενεργά και στην προετοιµασία του Ινστιτούτου Τσίπρα, οπότε το «γλυκό δένει» ακόµα περισσότερο. Περιττό να σηµειωθεί ότι στον Αλ. Τσίπρα δεν αρέσει καθόλου η υπενθύµιση πως ο πρώτος ηγέτης της Αριστεράς που πήγε στη session ήταν ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος µάλιστα άφησε και θετικές εντυπώσεις σε αρκετούς συστηµικούς παίκτες.

Quiz: Ποιος πρώην υπουργός δηλώνει «βέβαιος» ότι θα γίνει ανασχηµατισµός αµέσως µετά τις ευρωεκλογές, «την Τρίτη στις 11 Ιουνίου», όπως υποστηρίζει; Περιττό να σας πω ότι δηλώνει και «σίγουρος» πως ο ίδιος θα είναι υπουργός.

Απαρατήρητος, αλλά χρήσιμος

Η παρουσία του συµβούλου Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού, Θάνου Ντόκου, στην Αγκυρα επιβεβαίωσε ότι παραµένει πολύ κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, παρόλο που ούτε ακούγεται ούτε φαίνεται. Και στην Αγκυρα έκανε ό,τι µπορούσε για να περάσει απαρατήρητος. Από τότε, το 2020, που παρεξηγήθηκαν όσα είχε πει σε συνέντευξή του σε κυπριακή εφηµερίδα, ο Θάνος Ντόκος «κρύβεται» από τα ΜΜΕ. Αυτό, όµως, δεν σηµαίνει ότι ο πρωθυπουργός έχει πάψει να εκτιµά τη γνώµη του και την εµπειρία του.

Ελληνική έκπληξη

Συνοµιλητής της στήλης στις Βρυξέλλες µεταφέρει την πληροφορία ότι έχει αποφασιστεί το «σπάσιµο» της θέσης ύπατου εκπροσώπου της Ε.Ε., ώστε να χωριστούν τα χαρτοφυλάκια Εξωτερικής Πολιτικής και Αµυνας. Η ίδια πηγή επιµένει ότι το ένα από τα δύο πρόσωπα µπορεί να είναι ελληνικής καταγωγής, γεγονός εξαιρετικά σηµαντικό στη σηµερινή διεθνή συγκυρία. Το αφήνω εδώ για να υπάρχει. ∆εν θα πω περισσότερα, προς το παρόν…

Το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αγκυρα ήταν η έµπρακτη διάψευση των φηµών ότι έχει διαταραχθεί η σχέση του µε την υφυπουργό Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, επειδή η πρώην πρέσβης διαφωνούσε µε την υποψηφιότητα Μπελέρη. Οχι µόνο ήταν δίπλα του η Παπαδοπούλου, αλλά φάνηκε και ότι έχει βαρύνοντα ρόλο στα Ελληνοτουρκικά γενικώς. Αλλωστε, ο ρόλος της πάει αρκετά χρόνια πίσω, τότε που ήταν πρέσβης στην Ουάσινγκτον και, φυσικά, χειριζόταν και τα Ελληνοτουρκικά στην πολύ δύσκολη φάση των τουρκικών προκλήσεων έναντι της Ελλάδας.

Απελπισία

Στελέχη της εσωκοµµατικής αντιπολίτευσης στον ΣΥΡΙΖΑ στέλνουν σε δηµοσιογράφους αφίσες από τις περιοδείες του Στέφανου Κασσελάκη µε την παρατήρηση ότι έχει εξαφανίσει το όνοµα του κόµµατος και προβάλλει µόνο το πρόσωπό του. Απελπισία δείχνει µάλλον αυτού του είδους το «αντάρτικο». Εκτός, βέβαια, και αν θεωρούν ότι το brand name ΣΥΡΙΖΑ είναι τόσο πολύ… στα πάνω του!

Ολα είναι θέμα ψυχολογίας

Τη ∆ευτέρα, στο Πάντειο, θα πραγµατοποιηθεί ηµερίδα για το µέλλον της Ψυχολογίας στη χώρα µας και από τον ΣΥΡΙΖΑ θα συµµετάσχει η Κατερίνα Νοτοπούλου, η οποία αναφέρεται στην πρόσκληση ως ψυχολόγος. Πότε πρόλαβε, αλήθεια, και χαµπάρι δεν πήραµε; Στην ίδια εκδήλωση θα µιλήσει και ο υφυπουργός Ψυχικής Υγείας, ∆ηµήτρης Βαρτζόπουλος, ο οποίος βρίσκεται σε δυσµένεια µετά τις απαράδεκτες δηλώσεις του για τη... βιολογική βάση της έµφυλης βίας. Μάλλον θα «φιλτραριστούν» αυτή τη φορά οι επιστηµονικές απόψεις.

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ;

Μετά τη δηµοσίευση της έρευνας της Μetron Analysis για τη Μεταπολίτευση, συζητήθηκε πολύ στη Χαριλάου Τρικούπη το εύρηµα για την υψηλότατη δηµοτικότητα του Ανδρέα Παπανδρέου, καθώς και για το γεγονός ότι η νίκη του ΠΑΣΟΚ το 1981 κατατάσσεται από τους ερωτώµενους στα κορυφαία γεγονότα της 50ετίας, πάνω από την είσοδο της χώρας στο ευρώ και τη διοργάνωση των Ολυµπιακών Αγώνων. Τούτων δοθέντων, όπως µαθαίνω, έχουµε να δούµε πολύ πράσινο ήλιο στα προεκλογικά του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ.

Το... ζάρι της Μεταπολίτευσης

Ενα «πιπεράτο» παραλειπόµενο από το συνέδριο του Κύκλου Ιδεών για την «καµπύλη της Μεταπολίτευσης»: Οταν συζητήθηκε ο πίνακας της δηµοσκόπησης της Metron Analysis που δείχνει τον τρόπο που αντιµετωπίζουν οι νέοι την ένταξη στη ∆ύση, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ότι το «Ζάρι» της Μαρίνας Σάττι εκφράζει πολύ καλά τον µετεωρισµό µεταξύ ∆ύσης και Ανατολής. «Πόνος µη µας έβρει µακάρι», γιατί… «όλα αλλάζουν γύρω µου απότοµα».