Εκλογικό ντεμαράζ από τον Ανδρουλάκη

Αρκετά καλό finish κάνει ο Νίκος Ανδρουλάκης, το οποίο εκτιµάται πως θα έχει αντίκτυπο και στην κάλπη. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι αλήθεια πως έχει οργώσει την Ελλάδα τις τελευταίες εβδοµάδες, και µάλιστα το κάνει µε αρκετή πολιτικότητα, χωρίς επικοινωνιακές σαχλαµάρες. Με έµφαση στις θέσεις του κόµµατός του και µε ανάδειξη των προβληµάτων των πολιτών. Ταυτόχρονα, έχει βγάλει ένα αρκετά ανθρώπινο προφίλ, το οποίο, για όσους τον γνωρίζουν, είναι και το πραγµατικό. Με ατάκες και µπόλικη δόση χιούµορ, όταν οι πολιτικές περιστάσεις τού το επιτρέπουν. Για παράδειγµα, πέταξε την καλύτερη ατάκα «∆εν θα κοιµηθώ το βράδυ», όταν οι «Αταίριαστοι» του ΣΚΑΪ τού επισήµαναν πως ο Κασσελάκης δήλωσε ότι το βράδυ των εκλογών δεν σκοπεύει να του τηλεφωνήσει. Είναι προφανές ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να έχει την παραµικρή σχέση µε τον Κασσελάκη, τον οποίο µε κάθε τρόπο περιγράφει ως ασόβαρο και αναξιόπιστο. Αντιθέτως, περιµένει πως µετά τις εκλογές θα υπάρξουν ηχηρές διαφοροποιήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, υπονοώντας πως µε µια σειρά στελεχών είναι ανοιχτός στον διάλογο.

Πολιτική γενναιότητα

Ενθερµος οπαδός της συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ µε βάση την εµπειρία στον ∆ήµο Αθήνας παραµένει ο Κώστας Ζαχαριάδης. Αποδοκίµασε δηµόσια το φλερτ Κασσελάκη προς Ζωή Κωνσταντοπούλου και Γιάνη του ΜέΡΑ25, αλλά στο παρασκήνιο διαφωνεί και µε τους φραγµούς που υψώνει ο Κασσελάκης στο ΠΑΣΟΚ και τις δηλώσεις του να µην περιµένει τηλεφώνηµά του ο Ανδρουλάκης την εποµένη των εκλογών. Ο ίδιος θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, αν έρθει δεύτερος, πρέπει να κινηθεί άµεσα στην κατεύθυνση της σύγκλισης µε το ΠΑΣΟΚ. Αν πάντως αυτό δεν ευδοκιµήσει, λόγω των ακροβατισµών του Κασσελάκη, τότε υπάρχει ο δρόµος της... υποµονής, του χτισίµατος δηλαδή µιας ευρύτερης κίνησης στην Κεντροαριστερά, µε τον Χάρη ∆ούκα στο προσκήνιο.

Γκάλοπ...

Την καλύτερη «δηµοσκόπηση» έκανε την Τρίτη 21 Μαΐου ο Α. Τσίπρας. Οπως πληροφορήθηκα, ο πρώην πρωθυπουργός έκανε δεκάδες τηλεφωνήµατα σε διαχρονικούς συντρόφους του, προκειµένου να ευχηθεί για την ονοµαστική τους εορτή. Πάντως, το πόσο αντιφατικά πράγµατα άκουσε δεν λέγεται...

Στα ΜΜΕσα

Με αντικειµενικά κριτήρια ο παρακείµενος Γιώργος Κουβαράς είναι µεγάλο asset για την ΕΡΤ. Αφενός για τον εξαιρετικό τρόπο που καταγράφει τα γεγονότα, αφετέρου για τα σηµαντικά πρόσωπα µε τα οποία έχει τη δυνατότητα να συνοµιλεί.

Κομμένοι, αλλά και αδιάφοροι…

Αν υπάρχουν διαβαθµίσεις για το πόσο δυστυχείς είναι οι «παλιοί» του ΣΥΡΙΖΑ που παραµένουν εντός του κόµµατος, τότε στη χειρότερη θέση βρίσκονται οι ΠΑΣΟΚογενείς. Ραγκούσης, Σπίρτζης και οι λοιποί έχουν εξαφανιστεί από τον χάρτη της Κουµουνδούρου, καθώς δεν τον πάνε τον Κασσελάκη - και το δείχνουν. Το πρόβληµα είναι ότι ούτε ο Stefanos τούς έχει σε εκτίµηση. Μαθαίνουµε µάλιστα πως ήδη ο Χρήστος Σπίρτζης είναι προγραµµένος από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν του συγχωρεί τις (απολύτως δικαιολογηµένες) κριτικές που του κάνει ο πρώην υπουργός. «Είναι τελειωµένος στις 10 Ιουνίου, ό,τι και να γίνει», λέει στενός συνεργάτης του προέδρου για τον πάλαι ποτέ ισχυρό Σπίρτζη. Είναι αυτό που λένε, ότι έχει ο καιρός γυρίσµατα, αν και δεν νοµίζω πως ο Χρήστος θα κάτσει να σκάσει...

Δείπνο

Σε εξαιρετικά καλή κατάσταση και πλήρως ενηµερωµένος για τις ευρωπαϊκές εκλογές είναι ο Κώστας Σηµίτης. Ο πρώην πρωθυπουργός εθεάθη να δειπνεί µε τη σύζυγό του το Σάββατο στη «Λυκόβρυση», στο Κολωνάκι.

Ταλέντο

Ολο της το δηµοσιογραφικό ταλέντο βγάζει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Βούλα Κεχαγιά, προκειµένου να δικαιολογεί σε καθηµερινή βάση στα ΜΜΕ όσα λέει ο Στέφανος Κασσελάκης. Και το κάνει χωρίς να εκτίθεται, έστω και αν εκ της θέσεώς της είναι υποχρεωµένη να υπερασπίζεται τα πάντα. Κατά τα λοιπά, είναι χαώδης η σύγκρισή της µε την προκάτοχό της, ∆ώρα Αυγέρη, η οποία, παρότι πρώην (κρατικοδίαιτη) δηµοσιογράφος, δεν µπορούσε να αρθρώσει ίχνος επιχειρήµατος και απλώς καυγάδιζε στα πάνελ. Η Κεχαγιά είναι η πιο πετυχηµένη επιλογή που έχει κάνει ο Κασσελάκης.

Εντυπωσίασε

Με µεγάλη δηµοσιογραφική και αθλητική παρέα συνέτρωγε το βράδυ της ∆ευτέρας στο «Il Trovatore» ο υποψήφιος ευρωβουλευτής µε την Πλεύση Ελευθερίας Μπάµπης Στόκας. Εντυπωσίασαν η πολιτικότητα, οι γνώσεις για τα πολιτικά δρώµενα και η διάθεση προσφοράς του. Φρονώ πως είναι η πιο ξεχωριστή υποψηφιότητα στο ψηφοδέλτιο της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Ποιος ΠΑΣΟΚογενής βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, από τους πλέον σοβαρούς, είναι µε το ένα πόδι εκτός, καθώς δεν αντέχει τον Κασσελάκη;

Ταύτιση

Οπου βρεθεί κι όπου σταθεί, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Τσίπρας δεν κρύβει την αντίθεσή του στις βασικές επιλογές που ακολουθεί ο Στέφανος Κασσελάκης. Τις προάλλες συναντήθηκε στην Αρτα µε τον Στέφανο Τζουµάκα και του επισήµανε µε νόηµα πως εντέλει συµµερίζεται πολλά από όσα έλεγε ο πρώην υπουργός στην επιστολή αποχώρησής του από τον ΣΥΡΙΖΑ, τον περασµένο Νοέµβριο.

Δίκτυα

Το πρόσφατο ταξίδι που έκανε ο ∆ηµήτρης Κουτσούµπας στις ΗΠΑ συνέβαλε στο να ανοίξει σηµαντικούς διαύλους µε την άλλη όχθη του Ατλαντικού. Για παράδειγµα, ο γραµµατέας του ΚΚΕ είναι σε συνεχή επικοινωνία µε το πανίσχυρο και συνάµα πρωτοποριακό για τα δεδοµένα των ΗΠΑ συνδικάτο της Amazon. Υπενθυµίζεται ότι το εν λόγω συνδικάτο έχει σταθερή επαφή µε τον πρόεδρο Μπάιντεν.