«Όχι» σε νέο κόμμα και διεκδίκηση ηγεσίας

Η συζήτηση που έγινε µε τον Αλέξη Τσίπρα στη Λέσχη της Κηφισιάς, το προηγούµενο Σάββατο, άφησε τους συνοµιλητές του µε την εντύπωση ότι έχει ωριµάσει πολιτικά και ότι είναι αφοσιωµένος στο rebranding, χωρίς να βιάζεται για δυναµική επιστροφή στο πολιτικό προσκήνιο. ∆ηλαδή, ενώ προκλήθηκε επίµονα από συγκεκριµένους συνδαιτυµόνες, δεν «τσίµπησε» να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόµενο δηµιουργίας νέου κόµµατος από τον ίδιο ή διεκδίκησης της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη. Αντίθετα, ξεκαθάρισε ότι στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές και περιµένει το εκλογικό αποτέλεσµα για να βγάλει τα συµπεράσµατά του, σηµειώνοντας ότι, αν ο ΣΥΡΙΖΑ πιάσει την «οροφή» που του δίνουν οι δηµοσκοπήσεις και η Ν.∆. το κατώτατο σηµείο της, τότε την επόµενη ηµέρα θα µιλάµε για ανατροπή του πολιτικού σκηνικού. Μόνο ως προς το φορολογικό εξέφρασε κάποιες διαφωνίες σε σχέση µε τις θέσεις που έχει διατυπώσει ο Στέφανος Κασσελάκης, αλλά και πάλι πολύ προσεκτικά, αποφεύγοντας να δώσει την εντύπωση ότι απαξιώνει τον αρχηγό της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. Είπε κάποια στιγµή ότι η πολιτική έχει µεγαλύτερη σηµασία από την επικοινωνία, αλλά µέχρι εκεί.

Ποιος υποψήφιος ευρωβουλευτής δηλώνει στο παρασκήνιο µετανιωµένος, γιατί επέλεξε το λάθος κόµµα για να κατέβει στις ευρωεκλογές, ενώ θα µπορούσε να έχει επιχειρήσει την εκλογή του µε άλλο;

Το πάθημα που έγινε μάθημα

Ο Αλέξης Τσίπρας συνοδευόταν στη Λέσχη της Κηφισιάς από τους Μιχάλη Καλογήρου, Γιώργο Χουλιαράκη, Βαγγέλη Καλπαδάκη και Ανδρέα Μπούσιο, δεχόµενος τα εύσηµα κάποιων παρισταµένων για το επίπεδο των συνεργατών του. Εξέφρασε την ευχαρίστησή του για τα καλά λόγια που άκουσε, παραδεχόµενος ότι ως πρωθυπουργός είχε κάνει «λάθος επιλογές» προσώπων, χωρίς να δώσει ονόµατα. «Μαθαίνουµε», είπε µε νόηµα. Κάλλιο αργά παρά ποτέ!

Κινδυνεύει το όνομα;

Η προαναγγελία καταστατικού συνεδρίου το φθινόπωρο από τον Στέφανο Κασσελάκη άναψε φωτιές στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, µε στελέχη της παλαιάς φρουράς να φοβούνται ότι έρχεται η ώρα για αλλαγή ονόµατος, συµβόλων και ταυτότητας, δηλαδή για αλλαγή που δεν θα τους «περιέχει». Πολλές µπύρες καταναλώνονται µε αυτό το αντικείµενο συζήτησης αυτές τις ηµέρες. Αυτό που µαθαίνω, πάντως, είναι ότι το «ΣΥΡΙΖΑ» δεν κινδυνεύει. Για το συµπλήρωµα («Προοδευτική Συµµαχία») δεν βάζω το χέρι µου στη φωτιά.

Ψάχνονται οι εταιρείες δηµοσκοπήσεων που θα λάβουν µέρος στο exit poll των ευρωεκλογών για το πώς θα διαχειριστούν την πιθανή περίπτωση κατά την οποία τέσσερα κόµµατα θα δίνουν µάχη για το 3%, που αποτελεί το ελάχιστο όριο για να µπορεί να διεκδικήσει κανείς έδρα στην Ευρωβουλή. Μιλάµε για τη «Νέα Αριστερά», τους ∆ηµοκράτες, το ΜέΡΑ25 και τη Φωνή Λογικής. Το πιθανότερο είναι να αποφύγουν να δώσουν µέση τιµή και να προτιµήσουν να δείξουν ανώτατο και κατώτατο όριο.

Ραντεβού τον Σεπτέμβριο

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον να µάθει τις απόψεις του Αλέξη Τσίπρα για τη σύγκλιση ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ έδειξε ο Χρήστος Πρωτόπαπας, ο οποίος είναι εξ απορρήτων συνεργάτης του δηµάρχου Αθηναίων, Χάρη ∆ούκα, και, ως εκ τούτου, έχουν σηµασία τα ερωτήµατα που έθεσε. Αλλά και πάλι ο πρώην πρωθυπουργός δεν άνοιξε τα χαρτιά του, παραπέµποντας στην εποµένη των ευρωεκλογών, όταν η Λέσχη της Κηφισιάς θα ετοιµάζεται για τα µπάνια της. Αρα, από τον Σεπτέµβριο και βλέπουµε!

Οι καταλήψεις και η σχολική ποδιά

Ενα αναπάντεχο στιγµιότυπο στη Λέσχη της Κηφισιάς καταγράφηκε όταν ο πρώην υπουργός Βασίλης Κοντογιαννόπουλος δήλωσε συγκινηµένος που είδε τον Αλέξη Τσίπρα 34 χρόνια µετά τις καταλήψεις στις οποίες πρωταγωνίστησε ο πρώην πρωθυπουργός, µε τον ίδιο -τότε- υπουργό Παιδείας. Ο Κοντογιαννόπουλος τον ρώτησε αν σήµερα έχει αλλάξει την άποψή του κατά της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και ο πρώην πρωθυπουργός δεν του… χαρίστηκε, θυµίζοντας ότι τότε το επίµαχο νοµοσχέδιο είχε και άλλες πρόνοιες, όπως για παράδειγµα την επιστροφή της ποδιάς στα σχολεία. Με την οποία διαφωνεί!

Ελεύθερος για μια ζωή

Τι σχέση έχει η Αννα ∆ιαµαντοπούλου µε τον Στέφανο Κασσελάκη; Απολύτως καµία. Πιο… απολύτως δεν γίνεται, για την ακρίβεια. Οµως, φίλος της στήλης επεσήµανε κάτι χαριτωµένο, ότι ο γιος της πρώην επιτρόπου, Χάρης Σαβαλάνος, είναι ταλαντούχος στιχουργός και έχει γράψει κάποια από τα τραγούδια του Αργυρού, τον οποίο απόλαυσε επί σκηνής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη «Φαντασία». Ειδικά δε το «Ελεύθερος για µια ζωή» σε στίχους Σαβαλάνου µαθαίνω ότι είναι από τα αγαπηµένα του Στέφανου.

Από τους ΑΝ.ΕΛ. στην Αριστερά

Ο πρώην ΑΝΕΛίτης και µετέπειτα ΣΥΡΙΖΑίος Θανάσης Παπαχριστόπουλος στηρίζει τη «Νέα Αριστερά». Μάλιστα, είναι ενεργός στην προεκλογική προσπάθεια και µιλά για την ένωση των δυνάµεων του «προοδευτικού χώρου» ενόψει των επόµενων εθνικών εκλογών, «για να πέσει ο Μητσοτάκης». ∆ίνει γραµµή σε Χαρίτση - Αχτσιόγλου; Εχει γούστο! Υπάρχει όµως κι άλλος παλιός ΑΝΕΛίτης που κοιτάζει πλέον αριστερά. Ο πρώην ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς, που στηρίζει το ΚΚΕ.