Η εικόνα της θα αλλάξει με εγκαίνια

Οποιος ανακαλεί στη µνήµη του την τελική προεκλογική συγκέντρωση του Κυριάκου Μητσοτάκη στον πρώτο γύρο των εκλογών για την ανάδειξη του νέου προέδρου της Ν.∆. στη Θεσσαλονίκη θα θυµηθεί σίγουρα µια αίθουσα µε λίγο κόσµο. Η εκδήλωση είχε γίνει στο Αριστοτέλειο και η αίθουσα ήταν µισοάδεια. Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι της σχέσης του νέου προέδρου της Ν.∆. µε τη Θεσσαλονίκη και τα προβλήµατα δεν έλειψαν. Κυρίως σε επίπεδο επιλογής προσώπων και ανθρωπογεωγραφίας. Ηταν σαν η πόλη να µην ήθελε τον νέο πρόεδρο της Ν.∆. και στη συνέχεια πρωθυπουργό. Η επιλογή για τη δηµαρχία Θεσσαλονίκης άργησε να γίνει και, όταν έγινε µε τον Νίκο Ταχιάο, οδήγησε σε ήττα. Ταυτόχρονα, οι επιλογές στη θέση του προέδρου της ∆ιοικούσας της Ν.∆. Θεσσαλονίκης δεν ήταν και οι πιο επιτυχηµένες, καθώς άλλαξαν τέσσερα πρόσωπα µέσα σε µία κυβερνητική θητεία. Βίκυ Ευταξά, Αντώνης Γυφτόπουλος, Τάσος Σπηλιόπουλος και Ζήσης Ιωκείµοβιτς. Οσο για τη νέα µάχη για τη δηµαρχία, και πάλι δεν ήταν νικηφόρα. Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, που στηρίχτηκε από τη Ν.∆., δεν κέρδισε. «Ο,τι και να κάναµε δεν µας έβγαινε», ακούστηκε να λέει πρόσφατα συνεργάτης του πρωθυπουργού. Ετσι, ο Κ. Μητσοτάκης αφοσιώθηκε στα έργα που είχε ανάγκη η πόλη. Και εκεί αποδείχτηκε αποτελεσµατικός, όπως φάνηκε και από την περιοδεία που έκανε στη Θεσσαλονίκη τη ∆ευτέρα.

Μια σειρά έργων παίρνουν σάρκα και οστά. Το µετρό θα τεθεί σε λειτουργία τον Νοέµβριο, ενώ παρουσιάστηκε ήδη η πρώτη µελέτη για τις επεκτάσεις του. Η ανάπλαση της Εκθεσης µπαίνει στην εκκίνηση, µε την προοπτική τα έργα και οι µπουλντόζες να ξεκινήσουν σε περίπου τέσσερα χρόνια. Στο ΤhessINTEC, που τοποθετείται στα ανατολικά της Θεσσαλονίκης, οι µπουλντόζες µπήκαν ήδη για να ξεκινήσει ένα µεγάλο πάρκο καινοτοµίας, που αναµένεται να δηµιουργήσει 8.000 θέσεις εργασίας. Το παιδιατρικό νοσοκοµείο στο Φίλυρο θα είναι έτοιµο σε δύο χρόνια, ενώ εργασίες ξεκίνησαν και στο Μητροπολιτικό Πάρκο του Παύλου Μελά. Εξ ου και η ατάκα του πρωθυπουργού, ότι τα επόµενα χρόνια «η εικόνα της Θεσσαλονίκης θα έχει τεράστιες αλλαγές. Με εγκαίνια και όχι απλά µε σχέδια» .

∆ίπλα-δίπλα εθεάθησαν στην εκδήλωση για το µετρό οι «πράσινοι» δήµαρχοι Σίµος ∆ανιηλίδης και Χρύσα Αράπογλου. Και συζητούσαν συνέχεια…

Γουρλής

Στις «7 Θάλασσες», που είναι το αγαπηµένο εστιατόριο του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη, έγινε η τυχαία συνάντηση µε τον Ραζβάν Λουτσέσκου. Ο προπονητής του ΠΑΟΚ, που µένει στο κέντρο της πόλης και τρώει συχνά στο σικ εστιατόριο, χαρακτήρισε γουρλή τον πρωθυπουργό, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, µετά το σύντοµο τετ-α-τετ, εκµυστηρεύτηκε ότι ο προπονητής του ΠΑΟΚ τού φάνηκε συµπαθής.

Κειμήλιο

Στο Πολεµικό Μουσείο περιηγήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη. Είχε συνέχεια δίπλα του τον Κώστα Γκιουλέκα, ο οποίος είναι και ο συλλέκτης ενός µεγάλου µέρους της έκθεσης που εκτίθεται εκεί και αφορά και τον µακεδονικό αγώνα. Ετσι, δεν πέρασε απαρατήρητος ο διάλογος που είχαν οι δύο, µε τον πρωθυπουργό να δεσµεύεται ότι θα χαρίσει ένα κειµήλιο από τον παππού του, Κυριάκο Μητσοτάκη. Που, αν και Κρητικός, ήταν και µακεδονοµάχος.

Τρεις ήταν οι ονοµαστικές αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Μαργαρίτη Σχοινά κατά την οµιλία του στη Θεσσαλονίκη προς τους εξαγωγείς. Το τι µπορεί να σηµαίνει αυτό σε ό,τι αφορά τον επόµενο Ελληνα επίτροπο στην Ε.Ε. θα το δούµε µετά τις ευρωεκλογές.

Αποστολή

Στις πρώτες σειρές των επισήµων της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒΕ εθεάθη το ζεύγος Ελενας Ράπτη και Γιάννη Μπρατάκου. Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε έναν σύντοµο διάλογο µε τον πρώην στενό του συνεργάτη, ο οποίος τις επόµενες ηµέρες, στην τελική ευθεία των εκλογών, θα εγκατασταθεί στη Θεσσαλονίκη. Προφανώς µε ειδική αποστολή…


Δικαίωση

Μεγάλη δικαίωση για τον ∆ιαµαντή Γκολιδάκη η απόφαση του πρωθυπουργού για το Παλατάκι. ∆ηλαδή, να αναλάβει η Βουλή κατ’ αρχάς τo lifting και στη συνέχεια τη διαχείριση του ιστορικού τοποσήµου στο Καραµπουρνάκι, για το οποίο ο Καλαµαριώτης «γαλάζιος» βουλευτής είχε δώσει αγώνες ώστε να αξιοποιηθεί σωστά. Λογικό, αν αναλογιστεί κανείς ότι κάπου εκεί κοντά γεννήθηκε και ότι το ιατρείο του δεν απέχει και πολύ από το Παλατάκι.

Απόσταση

Σε αγαπηµένο δρόµο του παλιού, ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται η Εγνατία. Εκεί επί χρόνια στεγάζονται τα γραφεία των Νοµαρχιακών Επιτροπών του κόµµατος, σε µια πολυκατοικία µε τον αριθµό 72. Κάπου εκεί κοντά είναι και η έδρα της «Νέας Αριστεράς» (Εγνατίας 142), που εγκαινιάστηκε αυτές τις ηµέρες, µε κεντρική οµιλήτρια την Εφη Αχτσιόγλου. Πάντως, µεταξύ των δύο κοµµατικών γραφείων υπάρχει απόσταση ασφαλείας µερικών τετραγώνων…

Σενάρια

Σενάρια περί µετακόµισης του Απόστολου Τζιτζικώστα στη θέση του επιτρόπου της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ακούγονται εσχάτως. Μάλλον, όµως, δεν ισχύουν. Σύµφωνα µε καλά πληροφορηµένες πηγές, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας δεν έχει εκφράσει ποτέ το ενδιαφέρον του για κάτι τέτοιο, δεδοµένου, µάλιστα, ότι πριν από λίγο καιρό επανεκλέχτηκε περιφερειάρχης και αναδείχτηκε για δεύτερη φορά πρόεδρος της ΕΝΠΕ. Οπως έχει ακουστεί να λέει τις τελευταίες ηµέρες στους συνοµιλητές του, αν αισθανόταν ότι ο κύκλος του στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση έχει ολοκληρωθεί, δεν θα είχε κατέβει στις εκλογές του περασµένου Οκτωβρίου.

Στέκι

Στον «Ζύθο», που βρίσκεται απέναντι από τον Λευκό Πύργο, τραπέζωσε τους υποψήφιους ευρωβουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ µετά τη συγκέντρωση του περασµένου Σαββάτου ο Στέφανος Κασσελάκης. Το µαγαζί είναι πολύ παλιό εστιατόριο, ενώ σηµειολογικά έχει σηµασία ότι αποτελούσε στέκι των Ρηγάδων…