Χαμόγελα για τον Βορρά… σκοτούρες για τον Νότο…

Κάτι οι συνεχείς επισκέψεις του πρωθυπουργού στη Βόρεια Ελλάδα, κάτι η στοχευµένη καµπάνια για την επανασυσπείρωση του δεξιού στοιχείου στην περιοχή, κάτι η υποψηφιότητα Μπελέρη, φαίνεται πως έκαναν... δουλίτσα στο συγκεκριµένο εκλογικό µέτωπο, που όλο αυτό το διάστηµα ήταν στο επίκεντρο των «γαλάζιων» σχεδιασµών και προτεραιοτήτων. Βλέπετε, στο Μαξίµου έλαβαν µε περίσσια ικανοποίηση τα αποτελέσµατα των τελευταίων κυλιόµενων δηµοσκοπήσεων για την Κεντρική και τη ∆υτική Μακεδονία που κατέφθασαν στο πρωθυπουργικό επιτελείο και ήταν άκρως ενθαρρυντικά. Πέραν της αύξησης των ποσοστών της Ν.∆. σε σχέση µε αντίστοιχες µετρήσεις, καταγράφεται µια ξεκάθαρη υποχώρηση τόσο για την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου όσο και για τη «Νίκη», γεγονός, αν µη τι άλλο, µε ιδιαίτερη σηµασία, καθώς πλέον η προεκλογική εκστρατεία βρίσκεται στην τελική της ευθεία και ταυτόχρονα οι εν λόγω περιφέρειες συνιστούν τα απόλυτα προπύργια των δύο σχηµατισµών.

Στον αντίποδα, εσχάτως εµφανίζονται κενά στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία εισέρχεται δυναµικά στο κάδρο των µεγάλων εκλογικών στοιχηµάτων για το κυβερνών κόµµα, και στο πλαίσιο αυτό άπαντες θέτουν προ των ευθυνών του τον Μεσσήνιο περιφερειάρχη, ∆ηµήτρη Πτωχό, για τη δύσκολη θέση του οποίου αυτόν τον καιρό (λόγω της γενικότερης στάσης του πολιτικού του µέντορα, Αντ. Σαµαρά) σας είχαµε ενηµερώσει από την προηγούµενη εβδοµάδα. Αλλωστε, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υπενθυµίζουν ότι, προκειµένου να προκριθεί η λύση Πτωχού, ουσιαστικά αδειάστηκε ο προκάτοχός του, Παναγιώτης Νίκας, και, ως εκ τούτου, και εκείνος θα πρέπει να δώσει τον υπέρ πάντων αγώνα και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, ανεξαρτήτως της... αφ’ υψηλού προσέγγισης από τον πρώην πρωθυπουργό της µάχης των ευρωεκλογών. Υπενθυµίζεται ότι εποπτεύων του εκλογικού αγώνα της Ν.∆. στην Πελοπόννησο είναι ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, ο οποίος θα έχει πολλή δουλειά αυτή την τελευταία εβδοµάδα µαζί µε τα κοµµατικά κλιµάκια που θα σπεύσουν... κάτω από τ’ αυλάκι.

Τη μάχη του σταυρού θα δώσουν στις επόμενες εθνικές εκλογές οι δυο βουλευτίνες επικρατείας της Ν.∆., Ειρήνη Αγαπηδάκη και Νεφέλη Χατζηιωαννίδου. Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας βάζει πλώρη είτε για τον βόρειο τομέα της Αθήνας είτε για τον δυτικό, με τη Θεσσαλονικιά να ετοιμάζεται να κατέλθει στην πρώτη εκλογική περιφέρεια της συμπρωτεύουσας.

Και πίνω μπύρες, πίνω μπύρες…

Για πάρα πολλά χρόνια ο Αλέξης Τσίπρας πορεύτηκε στη βάση της µανιχαϊστικής λογικής «ή εµείς ή αυτοί», διχάζοντας µε τον χειρότερο τρόπο την ελληνική κοινωνία. ∆εν ξέρω αν τα χρόνια ή η πολιτική έρηµος κάνει τους ανθρώπους πιο ώριµους και συνετούς, πάντως η φωτογραφία του στο Οσλο να πίνει µπύρες και να βλέπει µπάλα µε τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Θοδωρή Ρουσόπουλο προκάλεσε αρκετή αίσθηση. Κατά µία έννοια, αυτό είναι το πραγµατικό rebranding που κάνει ο πρώην πρωθυπουργός. Θέλει να καταδείξει πως δεν είναι πλέον ένας πολιτικός των συγκρούσεων, αλλά ένας ανανεωµένος πολιτικός, που µπορεί να συνοµιλεί µε όλους, ανεξάρτητα από τις πολιτικές διαφωνίες.

«Σαρώνει» η υποψηφιότητα του Φρέντη Μπελέρη στη Βόρεια Ελλάδα, όπως φάνηκε και µέσα από την απήχηση που είχε η περιοδεία στη Θεσσαλονίκη του γιου του, Πέτρου, ο οποίος συναντήθηκε, µεταξύ άλλων, µε τον Απόστολο Τζιτζικώστα. Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ευχήθηκε «καλή επιτυχία» στην υποψηφιότητα, ενώ υπογράµµισε ότι η στήριξη στον Φρέντη Μπελέρη συµβολίζει τη στήριξη στην ίδια τη ∆ηµοκρατία.

Μήνυμα

Αίσθηση προκάλεσε στους µυηµένους κύκλους της Κεντροαριστεράς η παρουσία του εµβληµατικού συνταγµατολόγου Νίκου Αλιβιζάτου σε εκδήλωση που διοργάνωσε την Πέµπτη η Νέα Αριστερά µε αντικείµενο τον διαχωρισµό κράτους - Εκκλησίας. Παρότι µπορεί να πήγε εκεί ως επιστήµονας, το γεγονός ότι επέλεξε να το πράξει λίγες ηµέρες πριν από τις ευρωεκλογές ερµηνεύτηκε από κάποιους και ως ένα σήµα. Πιθανότατα ο πολύπειρος Αλιβιζάτος να ήθελε να στείλει ένα ευρύτερο µήνυµα συνεννόησης των δυνάµεων της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς τόσο προς το ΠΑΣΟΚ όσο και προς το κόµµα των προσφάτως αποχωρησάντων από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ένα µιντιακό νέο, µαθαίνω πως για τη νέα εκποµπή που ετοιµάζουν στον ΣΚΑΪ µε τον Αρη Πορτοσάλτε κάποιοι στο Νέο Φάληρο θα ήθελαν να δουν δίπλα του τη Μαρία Αναστασοπούλου...

Στον Αργυρό

Η Ματίνα Παγώνη έγινε ευρέως γνωστή από την παρουσία της στα ΜΜΕ το δύσκολο διάστηµα του κορονοϊού και της καραντίνας. Λογίζεται πλέον ως µια persona που ξεπερνά τα στενά όρια της ιατρικής επιστήµης, γι’ αυτό και είναι περιζήτητη από όλες τις τηλεοπτικές εκποµπές, ενώ δεν πάει πολύς καιρός από τότε που έπαιζε δυνατά για µία θέση είτε στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.∆. είτε στη λίστα του Βόρειου Τοµέα. Οσοι, δε, την ξέρουν δεν ξαφνιάστηκαν όταν την είδαν το προηγούµενο διάστηµα στο µαγαζί όπου τραγουδά ο Κωνσταντίνος Αργυρός στην παραλιακή. Είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετοί θαµώνες του µαγαζιού έσπευσαν να βγάλουν σέλφι µαζί της.

Μετάλλαξη

«Κόκκινο πανί» είναι για ένα τµήµα των ΣΥΡΙΖΑίων ο Αρης Σπηλιωτόπουλος. Οι εναποµείναντες αριστεροί της Κουµουνδούρου θεωρούν ότι η παρουσία του συµβάλλει στην πλήρη απολιτικοποίηση του κόµµατος και ταυτόχρονα στο πρόσωπό του βλέπουν την απόλυτη µετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ. Ασε, δε, που θεωρούν βέβαιο ότι θα πολιτευτεί, οπότε δεν θέλει και πολύ για να βλέπουν το πρόσωπό του και να του πετούν βελάκια.