Ένας δημόσιος λειτουργός με αίσθημα εθνικής ευθύνης

Η απρόσµενη είδηση του θανάτου του Γιώργου Προβόπουλου σκόρπισε µεγάλη στεναχώρια αφενός σε όλους όσοι γνώριζαν τον άνθρωπο, αφετέρου σε όσους ήταν κοινωνοί των άοκνων προσπαθειών που έκανε για να σωθεί η Ελλάδα από τη βέβαιη χρεοκοπία. Ως διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος την περίοδο 2008-2014, την πιο ταραγµένη φάση της Μεταπολίτευσης, χτυπούσε συνεχώς καµπάνες για την αµεριµνησία και την καταστροφική οικονοµική πολιτική που ακολουθούσε η κυβέρνηση του Κώστα Καραµανλή. Ακολούθως, µε απολύτως θεσµικό τρόπο, έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη σταθερότητα του τραπεζικού συστήµατος, που τόσο κινδύνευσε εκείνα τα φορτισµένα χρόνια, όπως επίσης και στην αναδιάρθρωση του δηµόσιου χρέους και στην προστασία των καταθέσεων. Λειτούργησε µε ένα -όχι και τόσο συνηθισµένο για τραπεζικό παράγοντα- αίσθηµα εθνικής ευθύνης και καθήκοντος. Είναι ενδεικτικό πως ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που ως υπουργός Οικονοµικών συνεργάστηκε µαζί του, τον αποχαιρέτησε ως έναν θεράποντα της οικονοµικής επιστήµης και έναν δηµόσιο λειτουργό.

Reunion και κριτική...

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ήταν ίσως ο µόνος πολιτικός του ΣΥΡΙΖΑ που έκανε πολιτική κριτική στον Αλέξη Τσίπρα στα χρόνια της παντοδυναµίας του. Το ίδιο κάνει και µε το βιβλίο του «Η αξία και οι αξίες της Αριστεράς» (εκδόσεις «Κριτική»), το οποίο παρουσιάστηκε την περασµένη ∆ευτέρα στο Πνευµατικό Κέντρο του ∆ήµου Αθηναίων. Η εκδήλωση θύµιζε συνάθροιση όλων των πρώην κορυφαίων του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ούτε ένα στέλεχος του σηµερινού ΣΥΡΙΖΑ δεν έδωσε το «παρών»! Αντιθέτως, ήταν εκεί οι Αλέξης Χαρίτσης, Γιώργος Σταθάκης, ∆ηµήτρης Τζανακόπουλος, Πέτη Πέρκα, Θεανώ Φωτίου, Σία Αναγνωστοπούλου, Νάσος Ηλιόπουλος, Νίκος Μπίστης, Κώστας Πουλάκης, Χριστόφορος Παπαδόπουλος κ.ά.

Μαϊντανός

∆εν υπάρχει πιο αστείο από πολιτικούς που κλαίγονταν στα social media πως δεν τους καλούν τα ΜΜΕ να έχουν γίνει τηλεµαϊντανοί. Χαρακτηριστικό παράδειγµα, η Αφροδίτη Λατινοπούλου, που παριστάνει την πρόεδρο κόµµατος.

Στα ΜΜΕσα

Ολοένα και περισσότεροι στην Κουµουνδούρου εκτιµούν ότι ο παρουσιαστής Γ. Λιάγκας µπορεί στις εθνικές εκλογές να κάνει το βήµα και να είναι υποψήφιος βουλευτής µε τον ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε, ο Λιάγκας ήταν υποψήφιος βουλευτής Λάρισας µε το ΠΑΣΟΚ το 2007.

Ακύρωσε την εκδήλωση για χάρη του Ολυμπιακού

O ∆ηµήτρης Κουτσούµπας δεν θα µπορούσε να είναι άλλη οµάδα από Ολυµπιακός. Οχι µόνο γιατί είναι ταυτισµένος µε το κόκκινο χρώµα, αλλά και γιατί ο Ολυµπιακός είναι η οµάδα του µεγάλου λιµανιού, είναι συνυφασµένος µε τις αγωνίες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωµάτων. Στο πλαίσιο αυτό και προκειµένου να παρακολουθήσει την Τετάρτη τον µεγάλο αγώνα µε τη Φιορεντίνα για τον τελικό του Conference, ο Κουτσούµπας ακύρωσε εκδήλωση του ΚΚΕ που ήταν προγραµµένη για να παρουσιαστεί το βιογραφικό βιβλίο για τον κοµµουνιστή ποιητή Πάµπλο Νερούντα. Για τους γνωρίζοντες τον τρόπο λειτουργίας του ΚΚΕ, η ακύρωση εκδήλωσης είναι κάτι που συµβαίνει σπανίως...

Διαρροές

O εντελώς απολίτικος τρόπος µε τον οποίο πολιτεύεται ο Στ. Κασσελάκης, σε συνδυασµό µε τη συνεχή επίδειξη του πλούτου του, έχει ενοχλήσει κάποιους από τους εναποµείναντες αριστερούς του ΣΥΡΙΖΑ. Κάπως έτσι ερµηνεύονται οι (εσχάτως) αυξηµένες διαρροές προς Νέα Αριστερά, αλλά και ΜέΡΑ25-Ανυπότακτη Αριστερά.

Παρούσα η Αννα

Σε δύο εκδηλώσεις του ΠΑΣΟΚ παρευρέθηκε η Αννα ∆ιαµαντοπούλου. Στη Λάρισα, δίπλα στον υποψήφιο των ευρωσοσιαλιστών για την προεδρία της Ε.Ε., Ν. Σµιτ, και στην κεντρική εκδήλωση του υποψήφιου ευρωβουλευτή Γ. Μανιάτη στην Αθήνα. Η πρώην υπουργός στηρίζει τις υποψηφιότητες του κ. Μανιάτη και της κ. Μαρκογιαννάκη.
Ποιο ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ επιµένει πως το κόµµα θα είναι δεύτερο στις ευρωεκλογές και έχει µεταφέρει παντού αυτό το κλίµα αισιοδοξίας;


Κοσμοπλημμύρα

Την πιο µεγάλη πολιτική εκδήλωση από τους υποψήφιους ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ πραγµατοποίησε την Πέµπτη το απόγευµα ο Ανδρέας Σπυρόπουλος. Η συγκέντρωση πληµµύρισε κόσµο, ενώ σχεδόν το σύνολο των κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ έδωσε το «παρών» στην εκδήλωση. Ολο αυτό αποτυπώνει την εκτίµηση που απολαµβάνει ο Σπυρόπουλος στα στελέχη, αλλά και στη βάση του κόµµατος, κάτι που εκτιµάται πως θα αποτυπωθεί και στην ευρωκάλπη.

Καρατομήσεις

Ο Στέφανος Κασσελάκης γνωρίζει πολύ καλά ότι το σιωπητήριο ή, κατ’ άλλους, η «λευκή» απεργία που έχουν κηρύξει κορυφαία στελέχη του κόµµατος θα τελειώσει την ηµέρα των ευρωεκλογών. Γι’ αυτό και προετοιµάζει από τώρα τις άµυνές του. Σύµφωνα µε καλά πληροφορηµένες κοµµατικές πηγές, προχωράει σε αντικατάσταση των κοµµατικών οργάνων στις τοπικές και περιφερειακές οργανώσεις µε πρόσωπα της αρεσκείας του. Με αυτόν τον τρόπο ευελπιστεί πως θα ελέγξει πλήρως την εναποµείνασα οργανωµένη βάση.