Η σοσιαλδημοκρατία και τα μυστήριά της

Την προηγούµενη εβδοµάδα έγιναν διαρροές για διεργασίες στην Κεντροαριστερά την εποµένη των ευρωεκλογών, στη βάση του µοντέλου Χάρη ∆ούκα για τον ∆ήµο Αθηναίων, δηλαδή συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ. Η στήλη έµαθε ότι οι διαρροές δεν έγιναν από το επιτελείο του δηµάρχου Αθηναίων, αλλά από την πλευρά του Κώστα Ζαχαριάδη. Ο Κ. Ζαχαριάδης, ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος (κανείς τους βουλευτής) είναι οι τρεις σοσιαλδηµοκράτες του ΣΥΡΙΖΑ που ζητούν ένταξη στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόµµα και αναζητούν ρόλο, ώστε να ανακτήσουν την επιρροή τους στην ηγεσία, την οποία έχασαν όταν τον Αλέξη Τσίπρα διαδέχθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης. Σηµαίνει αυτό ότι ο Χ. ∆ούκας δεν ενδιαφέρεται για την κεντρική πολιτική σκηνή; Οχι βέβαια. Σηµαίνει απλώς ότι έχει περισσότερη υποµονή και είναι πιο διακριτικός. Σύµφωνα µε πληροφορίες της στήλης, ο ∆ούκας έχει κάνει κατ’ ιδίαν συναντήσεις µε την πλειονότητα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. και αυτό το έχουν µάθει στη Χ. Τρικούπη, δεν µπορούν όµως να διαµαρτυρηθούν, γιατί γνωρίζουν ότι τις συναντήσεις τις ζητούν οι βουλευτές και όχι ο ίδιος. Επίσης, είναι ξεκάθαρο ότι ο δήµαρχος δεν ενθαρρύνει κανέναν να αµφισβητήσει τον Ν. Ανδρουλάκη, γιατί ούτως ή άλλως πιστεύει ότι το εκλογικό αποτέλεσµα θα δείξει άνοδο του ΠΑΣΟΚ έναντι των ευρωεκλογών.

Ποιος υπουργός πληροφορήθηκε αυτή την εβδοµάδα ότι του σκάβουν τον λάκκο ενόψει πιθανού ανασχηµατισµού και πέρασε στην αντεπίθεση, αρχίζοντας κι αυτός να σκάβει τον λάκκο των επικριτών του;


Αδικαιολόγητη καθυστέρηση

Ενταση υπάρχει µεταξύ των υπουργείων Εργασίας και Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής. Ο λόγος βρίσκεται στην καθυστέρηση οργανωτικής-οικονοµικής αυτονόµησης του δεύτερου, που προκλήθηκε µετά τις τελευταίες εθνικές εκλογές, δηλαδή περίπου έναν χρόνο πριν. Το αποτέλεσµα είναι ότι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εργασίας κάνουν µεγάλο µέρος της διοικητικής δουλειάς που απαιτείται για τη λειτουργία του και απειλούν να κατεβάσουν τα µολύβια στο τέλος Ιουνίου, εάν δεν βρεθεί λύση.

Ο... ύπατος εν αναμονή

Η προοπτική ενίσχυσης των αρµοδιοτήτων του ύπατου εκπροσώπου της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική και άµυνα πυροδότησε σενάρια για ενδεχόµενη ελληνική υποψηφιότητα για τη θέση. Υπάρχει, πράγµατι, τέτοιο ενδεχόµενο, ειδικά εάν «σπάσει» στα δύο η θέση. Μόνο που το όνοµα που «παίζει» δεν είναι αυτό του Κυριάκου Μητσοτάκη (γιατί δεν ενδιαφέρεται), αλλά υπουργού της απολύτου εµπιστοσύνης του.

Στην Αθήνα βρισκόταν την προηγούµενη εβδοµάδα ο Αρχιεπίσκοπος Αµερικής, Ελπιδοφόρος, για το Συνέδριο των Αρχόντων του Οικουµενικού Θρόνου, που έγινε για πρώτη φορά στην Αθήνα, µε θέµα τη θρησκευτική ελευθερία. Εντύπωση προκάλεσε η απροθυµία του υπουργείου Εξωτερικών να έχει οποιαδήποτε επικοινωνία µαζί του. Περίεργα πράγµατα, όχι και τόσο ευχάριστα, από όποια σκοπιά και να το δει κανείς.

Η πλατφόρμα

Η συζήτηση για την υποβολή «πόθεν έσχες» από τον Στέφανο Κασσελάκη έχει και µια διάσταση που δεν επισηµαίνεται: ότι η υποβολή «πόθεν έσχες» για όλους τους υπόχρεους έχει καθυστερήσει για λόγους που δεν έχουν διευκρινιστεί. ∆ηλαδή, η πλατφόρµα δεν έχει ανοίξει ακόµη και αυτό δεν έχει σχέση µε τον «φυτευτό από το Μαϊάµι», όπως κάποιοι εξακολουθούν να βλέπουν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Έχει λόγους να γιορτάζει

Τα γενέθλιά της είχε πριν από λίγες ηµέρες η Πτ∆, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και τα γιόρτασε µε καλούς της φίλους, µεταξύ των οποίων υπουργός και δηµοσιογράφος, µε τους οποίους συνδέεται προσωπικά από την περίοδο που ήταν δικαστικός. Το αναφέρω προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, που στην περίπτωσή της γίνονται εύκολα από συγκεκριµένους κύκλους. Πάντως, µετά τις τελευταίες δηλώσεις Μητσοτάκη, η Πτ∆ λογικά ετοιµάζεται για µια δεύτερη θητεία, πράγµα που καθόλου δεν σκεφτόταν όταν εκλέχθηκε στο ύπατο αξίωµα.

Το αποτέλεσμα και η πρόσκληση

Θα παραστεί ο Στέφανος Κασσελάκης στην «πρεµιέρα» του Ινστιτούτου Τσίπρα µία εβδοµάδα µετά τις ευρωεκλογές, στην οποία θα παραστούν σηµαντικοί Ευρωπαίοι «πρώην», από τον Ολάντ µέχρι τον Τζεντιλόνι και τον Σουλτς; Θα παραστεί, εάν προσκληθεί. Και το αν θα προσκληθεί θα αποφασιστεί µετά τις ευρωεκλογές και ανάλογα µε το αποτέλεσµα. Αυτό προκύπτει από τα λεγόµενα ανθρώπων που κινούνται στον κύκλο Τσίπρα.

Η αγωνία του φαβορί

Στη Νέα Αριστερά, σύµφωνα µε µέτρηση που έχει υπόψη της η στήλη, εφόσον το νέο κόµµα εκλέξει ευρωβουλευτή, παραµένει φαβορί ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, παρόλο που η προεκλογική καµπάνια του είναι πολύ πιο περιορισµένη από εκείνη του «βετεράνου» Στέλιου Κούλογλου, ο οποίος έχει οργώσει όλη την επικράτεια. Πάντως, η µάχη θα είναι σκληρή, καθώς βάσει των δηµοσκοπήσεων η Νέα Αριστερά παραµένει κάτω από την Πλεύση Ελευθερίας και κινείται στα ίδια επίπεδα µε το ΜέΡΑ25.