Τα παιδιά «μάγεψαν» τον Μάκη Βορίδη

Στο Μαξίµου για σύσκεψη κάλεσε την Τρίτη το απόγευµα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δύο κορυφαίους υπουργούς. Ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης και η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραµέως, ήταν τιµώµενα πρόσωπα, καλεσµένα στα εγκαίνια της έκθεσης Αttica Green Expo. Οι υπουργοί, που έχουν εξαιρετική συνεργασία µεταξύ τους -καθότι ο ένας υπήρξε Εσωτερικώνκαι µιλάνε την ίδια γλώσσα, έφτασαν σχεδόν µαζί στην έκθεση και έκοψαν µαζί την κορδέλα των εγκαινίων. Προεκλογική περίοδος, και οι δύο υπουργοί, αν και είχαν πιεσµένο χρόνο και έπρεπε σε µισή ώρα να ολοκληρώσουν την παρουσία τους στην έκθεση, επισκέφθηκαν όλα τα περίπτερα, και µάλιστα δεν αρνήθηκαν να φωτογραφηθούν µε όλο τον κόσµο που ήθελε να ανεβάσει την απαραίτητη selfie. Στη συνέχεια, µαζί µε τον δήµαρχο Παλαιού Φαλήρου, Γιάννη Φωστηρόπουλο, και τον γ.γ. του υπουργείου Μεταφορών, Γιάννη Ξιφαρά, παρακολουθησαν την έναρξη των εργασιών της έκθεσης και βράβευσαν τους διοργανωτές. Οµως, την προσοχή του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη έκλεψαν τα παιδιά από το ειδικό σχολείο, που, καθισµένα στο πάτωµα, παρακολουθούσαν την εκδήλωση µε τη συνοδεία διερµηνείας στη νοηµατική γλώσσα.

Ο κ. Βορίδης δεν πήρε τα µάτια του από τα µικρά παιδιά, τα οποία ενθουσιασµένα άκουγαν τον πρωταρχικό σκοπό της έκθεσης, που είναι η προστασία και ο σεβασµός προς το περιβάλλον. Ο υπουργός παρατηρούσε τα παιδιά, τις αντιδράσεις και τον ενθουσιασµό τους, αλλά και τον πολύ κόσµο που ήταν γύρω τους. Ανεβαίνοντας στο βήµα για να πάρει τον λόγο, ο υπουργός είπε: «Πολύ ωραία και σηµαντική η πρωτοβουλία της έκθεσης, αλλά σήµερα η πιο σηµαντική εικόνα ήταν οι µικροί φίλοι µας, που ήταν παρόντες… Μπράβο στους διοργανωτές!».

Καλλωπίστηκαν οι κήποι της Βουλής

Οι κήποι της Βουλής και ο περιβάλλων χώρος ανανεώθηκαν αλλάζοντας όψη και χρώµα. Καιρό τώρα οι υπηρεσίες πρασίνου της Βουλής µε τους γεωπόνους αποφάσισαν να αλλάξουν τα παρτέρια και να αντικαταστήσουν τα φυτά µε άλλα, κατάλληλα για το ύφος αλλά και για το κλίµα του κέντρου της Αθήνας, ώστε να αντέχουν το καυσαέριο και τη σκόνη. Επί έναν µήνα ξήλωναν, µόνωναν και φύτευαν από την αρχή όλα τα παρτέρια από την πτέρυγα της Βασιλίσσης Σοφίας, οµορφαίνοντας τον εξωτερικό χώρο του Κοινοβουλίου.

Χαµός την Τετάρτη µε τον αγώνα του Ολυµπιακού. Ετρεχαν οι βουλευτές να προλάβουν να µην εγκλωβιστούν από την κίνηση και να φτάσουν στο «OPAP Αrena». Πολλοί αναζήτησαν ένα χρυσό εισιτήριο...

Κάλεσμα στήριξης

Την πρόταση νόµου του ΠΑΣΟΚ για την κάλυψη των δανειοληπτών µε ρήτρα ελβετικού φράγκου… έφερε ξανά στη δηµοσιότητα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόµµατος, Μιχάλης Κατρίνης, κάνοντας και κάλεσµα σε όλα τα κόµµατα να την ψηφίσουν. Στην ενηµέρωση που παρείχαν οι δύο κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του κόµµατος, Μ. Κατρίνης και ∆. Μάντζος, µίλησαν για το πρόβληµα, λέγοντας πως «είναι 85.000 δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο. Πρόκειται για 300.000 συµπολίτες µας, οι οποίοι σε εποχές πιστωτικής επέκτασης πήραν δάνειο χωρίς να έχουν κατάλληλη ενηµέρωση. Ενώ πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους, σήµερα κινδυνεύουν να χάσουν τις περιουσίες τους. Ζητούν να έρθει νοµοθετική ρύθµιση και πολιτική απόφαση, όπως συνέβη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, την Ουγγαρία, τη Ρουµανία, την Κροατία, την υπόθεση της BNP Paribas, η οποία αποζηµίωσε 4.400 δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο, ακριβώς γιατί αυτοί οι άνθρωποι δεν ενηµερώθηκαν σωστά και σήµερα καλούνται να αποδώσουν πολλαπλάσια χρήµατα από αυτά τα οποία εισέπραξαν ως δάνειο».

Ιδιαίτερη έμφαση

Στον δρόµο για τη Βουλή βρίσκονται ακόµα τρία νοµοσχέδια του υπουργείου Οικονοµικών για µετά τις ευρωεκλογές, ώστε να «κλείσει» το 2024 µε ολοκληρωµένο το εξαγγελθέν πλάνο των παρεµβάσεων στην οικονοµία και την αγορά. Το οικονοµικό επιτελείο έχει δώσει ιδιαίτερη έµφαση στο νοµοσχέδιο για το Υπερταµείο και τις θυγατρικές / συµµετοχές του (ΕΛ.ΤΑ., ΕΤΑ∆, ΓΑΙΑΟΣΕ, ∆ΕΘ - Helexpo, ∆ιώρυγα Κορίνθου, ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑ.ΣΥ., Ελληνικές Αλυκές, ΟΚΑΑ και Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης). Ειδικό βάρος θα έχουν επίσης οι διατάξεις για την ίδρυση του εθνικού επενδυτικού ταµείου µέσα στο β’ εξάµηνο του 2024 και η «µεταµόρφωση» του ΤΑΙΠΕ∆, αλλά και του ΤΧΣ.

Διαβούλευση

Σε δηµόσια διαβούλευση αναρτήθηκε το σχέδιο νόµου του υπουργείου Κλιµατικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας «Ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών, κρατική αρωγή και προστασία, στεγαστική συνδροµή», το οποίο είχε παρουσιαστεί ενώπιον του Υπουργικού Συµβουλίου στις αρχές του 2024. Οπως µάθαµε, περιλαµβάνει συνολικά 46 διατάξεις και θεσπίζει την ίδρυση Παρατηρητηρίου Ιδιωτικής Ασφάλισης έναντι Φυσικών Καταστροφών. Στο σχέδιο νόµου περιλαµβάνεται διάταξη για την υποχρεωτική ασφάλιση επιχειρήσεων µε ετήσια ακαθάριστα έσοδα άνω των 2 εκατ. ευρώ έναντι φυσικών καταστροφών.

...Λίγοι όµως κατάφεραν να το αποκτήσουν. Λυτούς και δεµένους υπουργούς και παράγοντες έβαλαν ενδιάµεσο για µια θέση στο γήπεδο, αλλά µάταια, αφού τελικά παρακολούθησαν το µατς από τον καναπέ!

Η άτακτη… Ζωή

Θέµα έχει ανοίξει µε τους «άτακτους» βουλευτές που σηκώνουν το κινητό και καταγράφουν τους συναδέλφους τους σε… κοινοβουλευτικές στιγµές. Ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, είχε κάνει έντονη παρατήρηση στην πρόεδρο Ζ. Κωνσταντοπούλου λέγοντας: «∆ιαµαρτύρονται βουλευτές, γιατί τους φωτογραφίζετε, τους µαγνητοσκοπείτε ή δεν ξέρω τι άλλο. Αυτά είναι θέµατα προσωπικών δεδοµένων και πρέπει να ζητάτε την άδεια των υπολοίπων. Εχετε την τάση αυτοεπαίνου, αλλά αυτό που κάνετε δεν είναι σωστό. ∆εν είναι σωστό να µαγνητοσκοπείτε τους άλλους χωρίς την άδειά τους». Μαθαίνω πως τέτοια φαινόµενα θα εκλείψουν… µε αλλαγές που θα έρθουν στον επόµενο Κανονισµό της Βουλής.

Μέτρα ασφαλείας

Ερώτηση για «τα µέτρα ασφάλειας και προστασίας επιβατών και εργαζοµένων στο µετρό και στον Ηλεκτρικό µετά από σειρά περιστατικών βίας, τα οποία καταγγέλλουν οι εργαζόµενοι», κατέθεσαν στη Βουλή 17 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Η ερώτηση κατατέθηκε µε πρωτοβουλία του τοµεάρχη Οικονοµικών του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παππά. Στο κείµενο καταγράφεται «το πρόσφατο περιστατικό επίθεσης εναντίον εργαζοµένης της ΣΤΑ.ΣΥ. από επιβάτιδα του Ηλεκτρικού και µεταφέρεται η θέση του Σωµατείου Εργαζοµένων της ΣΤΑ. ΣΥ., που κατηγορεί τη διοίκηση της εταιρείας για αδιαφορία στη λήψη αναγκαίων µέτρων προστασίας».