Ο «πράσινος» Παύλος για την Αθήνα

«Επισκέφθηκα το ίδρυµα “Norman Foster” στη Μαδρίτη και συγκεκριµένα το City Lab. Τα προγράµµατα βιωσιµότητας που υιοθετούν αποσκοπούν στην καλυτέρευση του βιοτικού επιπέδου στην πόλη και στη “ζύµωση”, στην εκπαίδευση των µελλοντικών ηγετών», ανέφερε ποστάροντας σειρά λήψεων ο «πράσινος» -καθότι ταγµένος οικολόγος- τέως πρίγκιπας Παύλος κατά την επίσκεψή του στο ίδρυµα µαζί µε τη σύζυγό του, Μαρί-Σαντάλ, που παρέδωσε ξανά µαθήµατα minimal chic. «Συναντηθήκαµε µε την οµάδα τους, που εργάζεται για πρότζεκτ για την ελληνική πρωτεύουσα. Μαθαίνουµε τις ιδέες τους και ακούµε µε προσοχή τις προτάσεις τους, τις οποίες θα παρουσιάσουν και στην Αθήνα - τους ευχόµαστε κάθε επιτυχία και στην Ελλάδα», κατέληξε. Tip: Το πρόγραµµα «Sustainable cities» αποτελεί πρωτοβουλία του ΟΗΕ. Αµεσα θα γνωρίζουµε πώς «ανέγνωσαν» οι επικεφαλής του τις ανάγκες της Αθήνας.

Με τα μάτια της super Σίντι

Αβαφη, αρετουσάριστη, αλλά κοµψή -και γυµνασµένη όσο ποτέ άλλοτε-, η Σίντι Κρόφορντ αποτελεί µάλλον την καλύτερη εκπρόσωπο των super models που µεγαλώνουν υπέροχα. Kαι... οµαλά. Για µεσοθεραπείες και µεσόφρυδα µόνο κάνει λόγο, κατά τα άλλα, υπερτονίζοντας πως δεν έχει πειράξει «σοβαρά» το πρόσωπό της. Συγκριτικά µε το πρόσωπο που χαζεύαµε και λέγαµε «πω, πω, τι κούκλα είναι αυτή», όταν ήµασταν έφηβες, οµολογουµένως δεν έχει αλλοιωθεί. Ρυτίδες, ναι, προφανώς απέκτησε, αλλά είναι φυσιολογικό. Οµως, προσέχει τον εαυτό της. ∆εν πίνει, δεν καπνίζει, δεν ξενυχτάει, δεν υποκύπτει σε τοξίνες και άλλες γαστρονοµικές ατασθαλίες. Ενώ τρελαίνεται να φτιάχνει µόνη της smoothies. Και προπόνηση; Είτε τρέχοντας είτε κολυµπώντας είτε στο γυµναστήριο, κάνει τρεις - τέσσερις φορές την εβδοµάδα - δύο ώρες κάθε φορά. Εσείς;

Από τις Φιλιππίνες στο Παρίσι (με δύο κούκλες)

«Αυτό που χρειάζοµαι είναι µαύρισµα και µια καρύδα», έγραψε το χυµώδες διεθνές µας µοντέλο ∆άφνη Καλύβα, που αυτό το φεγγάρι τη βρίσκουµε για φωτογράφηση και fun στο Πορτ Μπαρτόν, στις Φιλιππίνες. Αθεράπευτη ταξιδιώτισσα και µοντέλο, δύσκολα θα επιστρέψει στην Ελλάδα. «∆εν έχει να κάνει και πολλά εδώ», µας µεταφέρουν από τον κύκλο της. Από τις πρόσφατες συνεργασίες της αξιώσεων είναι για το Paloma Roots, γνωστή, γαλλικής ιδιοκτησίας, εταιρεία αξεσουάρ. Από την άλλη, στην Ευρώπη παραµένει -και µας στέλνει φιλάκια από τον Πύργο του Αϊφελ- ένα άλλο κουκλί, µε πορεία και στο εξωτερικό. Ο λόγος για την Εβελυν Καζαντζόγλου - σταθερή αξία στο εγχώριο µόντελινγκ και από τις πιο στυλάτες, χωρίς τη συµβολή ενδυµατολόγου. Να τα λέµε κι αυτά.

Από άλλο έργο

• Σύµφωνα µε στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, οι Eλληνες στα ταξίδια τους στο εξωτερικό το 2023 ξόδεψαν 2,46 δισ. ευρώ, έναντι 1,92 δισ. ευρώ το 2022 και 1,11 δισ. ευρώ το 2021. Αυτά ακριβώς τα στοιχεία µε ενέπνευσαν και αναζήτησα τι επιβάλλεται να γνωρίζετε για την ασφάλισή σας, εφόσον σκοπεύετε να φύγετε -για λίγο ή περισσότερο, αλλά όχι µόνιµα- εκτός Ελλάδος. Και δεν έχει καµία σηµασία εάν µιλάµε για ταξίδι επαγγελµατικό ή αναψυχής. Στην πρώτη περίπτωση, λοιπόν, εάν υφίσταται ασφαλιστήριο συµβόλαιο, θα πρέπει να γνωρίζετε µε µαθηµατική ακρίβεια, για να µην µπλέξετε µε τα γρανάζια της γραφειοκρατίας -που είναι χρονοβόρα και εξαντλητικά- τις παροχές για νοσοκοµειακή περίθαλψη και ποιες από αυτές ισχύουν στην αλλοδαπή.

• Να σας ενηµερώσω λοιπόν, από την πλευρά µου, ότι η πλειονότητα σχετικών συµβολαίων περιλαµβάνει νοσηλεία στο εξωτερικό (διαβάστε τα ψιλά γράµµατα στο κοντράτο που έχετε υπογράψει). Αν, πάλι, έχετε ιδιωτική ασφάλιση µε πρόβλεψη για εγχώρια µόνο περίθαλψη, επιβάλλεται έκδοση κάρτας ασφάλισης για ασθένεια, ώστε να ισχύουν οι προϋποθέσεις της κοινωνικής κάλυψης που απολαµβάνετε στην Ελλάδα. ∆ιαφορετικά, ωστόσο, είναι τα πράγµατα για όποιον ταξιδεύει στο εξωτερικό και επιδιώκει ασφάλιση για ολοκληρωµένη προστασία όσο βρίσκεται «out there». Συνηθέστερα, καλύπτεται για τυχόν οικονοµικές βλάβες εξαιτίας απρόοπτων περιστατικών. Ακόµα και για έξοδα επαναπατρισµού, απ’ ό,τι πληροφορούµαι. Αλλά τσεκάρετε καλού-κακού τι ισχύει σε κάθε χώρα. Να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο, όχι τίποτε άλλο.

• Αξίζει σαφώς να προσθέσουµε -είναι σχετικό εξάλλουπως η Ελλάδα σηµείωσε ρεκόρ ταξιδιωτικών εισπράξεων, ξεπερνώντας τα επίπεδα του έτους-ρεκόρ 2019 (της τελευταίας δεκαετίας και κάτι παραπάνω) το 2023. Οπως αναµενόταν, κατά τους κονεσέρ. Ηταν άλλωστε µια χρονιά που ο κορονοϊός δεν αποτέλεσε πρώτο θέµα στις ειδήσεις - ευτυχώς. Σύµφωνα µε στοιχεία που δηµοσιοποιήθηκαν τώρα, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 15,7%. Μιλάµε για 20,46 δισ. ευρώ, από 17,43 δισ. ευρώ το 2022 και 10,5 δισ. ευρώ το 2021. Οι δε αφίξεις ξένων επισκεπτών αυξήθηκαν κατά 17,6% σε σχέση µε το 2022. Ενα µικρό ποσοστό, αλλά κρίσιµο για την οικονοµία, αποτελούν οι ψηφιακοί νοµάδες, που ξεπερνούν πλέον τους 2.000 στην Ελλάδα και για κάποιους ισοδυναµούν µε το «µέλλον της εργασίας».

• Μελετητές του MIT Enterprise Forum εκτίµησαν ότι, εάν η Ελλάδα προσείλκυε 100.000 ψηφιακούς νοµάδες κάθε χρόνο, µε µέση παραµονή έξι µηνών, θα κέρδιζε επιπλέον περισσότερα από 1,6 δισ. ευρώ. ∆εν το λες και αµελητέο ποσό! Μήπως το κράτος να έδινε κίνητρα; Οπως έκανε και µε την περίπτωση των ξένων παραγωγών -κινηµατογραφικών και τηλεοπτικών- στη χώρα µας; Τέλος, «οι ψηφιακοί νοµάδες είναι άτοµα µε ιδιαίτερο mindset. Συνήθως έχουν ρεαλιστικές απαιτήσεις». Ποιος επισηµαίνει τα παραπάνω; Ο Φώτης Τσακίρογλου, ιδρυτής της οµάδας Digital Nomads in Greece στο Facebook. Η κοινότητα, σηµειωτέον, αριθµεί περισσότερα από 52.500 µέλη - έναν αριθµό που, µε τη σειρά του, δεν τον λες αµελητέο.